Luni, 06 Aprilie 2009 - 05:58 AM Aleg.RO: Romania vazuta de un radical ungur

Publicat de: ---

adevarul Primarul orasului Sfantu Gheorghe explica modul in  care intelege autonomia tinutului sau natal .
Antal Arpad, primar Sfantu Gheorghe

O noua generatie de lideri maghiari se ridica in zona judetelor secuiesti. Sunt tineri, energici, scoliti si mai ales decisi sa castige autonomia teritoriala a zonelor majoritar maghiare. Antal Arpad, primarul de 34 de ani al municipiului Sfantu Gheorghe, este unul dintre exponentii acestei generatii.

Presedintele Basescu s-a dus in inima secuimii si le-a aratat autonomistilor Constitutia. Antal Arpad ii raspunde ca a jurat pe Constitutie, dar vrea sa o modifice, asa cum insusi seful statului are un proiect de revizuire a legii fundamentale. Cum arata autonomia teritoriala vazuta de radicalii maghiari? Ce vor acesti oameni? Am fost la Sfantu Gheorghe pentru a afla de la Antal Arpad.

Prima impresie: cabinetul din cladirea de secol XVIII a Primariei. Ceva intre birou de om de afaceri si platou de televiziune ? aspect dat de panourile ce mascheaza ferestrele. Acestea redau, in sepia, imaginile care se puteau vedea din acest loc, in urma cu un secol. Edificii cu un cat sau doua, firme scrise in ungureste, strazi pavate. Atmosfera de Mittel­europa. Unele cladiri mai exista si azi si pot fi vazute dand putin panoul la o parte. Altele au disparut.

In cateva nise din pereti sunt expuse vreo zece statuete. Sunt regii Ungariei, din secolul IX si pana la 1526, cand, in urma bataliei de la Mohacs, regatul a fost impartit intre Casa de Habsburg si Imperiul Otoman. Alaturi, o fotografie a primarului asezat langa presedintele Ungariei, Solyom Laszlo.

?Statuile sunt un cadou din partea Primariei din Veszprem, cu care orasul nostru este infratit. Biroul a fost amenajat de un decorator de aici, din Sfantu Gheorghe?, spune primarul Arpad Antal. Va implini 34 de ani in aceasta vara si a fost ales in 2008. Are deja in urma un mandat de deputat din partea UDMR. Este socio­log, absolvent al Universitatii ?Babes-Bolyai? din Cluj-Napoca. Si poate fi considerat un radical pragmatic.

Iar un radical pragmatic din UDMR vorbeste raspicat despre autonomie teritoriala. Autonomie pe criterii etnice? ? vine intrebarea. ?O autonomie teritoriala nu poate fi etnica. Autonomia culturala este etnica, pentru ca se refera la membrii unei anumite comunitati etnice, sustinute prin programe ale statului. Aflat in vizita la Budapesta, presedintele Basescu a spus ca nu va accepta drepturi colective. Dar Romania deja acorda drepturi colective pentru minoritati, numai ca nu vrea sa o recunoasca! De exemplu, permite minoritatilor sa aiba un reprezentant in Parlament, chiar daca nu ating pragul de 5 la suta?.

Regii Ungariei, in biroul primarului din Sf. Gheorghe

In linii mari, autonomia vizata de Antal Arpad ar presupune un teritoriu administrativ care sa cuprinda Covasna, Harghita si o parte din Mures, folosirea simbolurilor locale, recunoasterea limbii maghiare ca a doua limba oficiala in regiune plus anumite atributii fiscale. Aici, primarul ofera un exemplu: localitatea Boresc da anual statului, sub forma de taxe, 2 milioane de euro. In timp ce bugetul localitatii nu depaseste un milion.

?Avem cele mai multe izvoare de ape minerale din Europa. Noi am trai regeste numai si din exploatarea acestei bogatii. Sa nu-si faca nimeni griji, ne putem sustine autonomia. Vom munci mai mult si vom trai mai bine?, spune Arpad Antal.  Accesul in institutiile publice autonome ar trebui sa se faca potrivit proportiei etnice din regiune.

Arpad Antal este primarul caruia presedintele Basescu i-a pus Constitutia in fata ochilor si i-a reprosat, recent, ca nu are nici macar un sef de teava roman in institutie. ?Cunosc Constitutia, am jurat pe ea?, spune Arpad Antal. Apoi explica: la ultimele zece concursuri pentru functii de conducere in Primarie nu s-a prezentat niciun roman. Romanii populeaza insa serviciile din cadrul Prefecturii, unde salariile sunt cu mult mai mari, spune Arpad Antal, care rezuma astfel situatia: ?Aici, Primaria este a ungurilor, Prefectura, a romanilor?.

Simboluri si militarizare

O.N.: Cereti folosirea simbolurilor, dar steagul secuiesc e pe Primarie.

Da, dar neoficial. Deci, nu le putem folosi in libertate.

O.N.: Si ce alte probleme ar mai fi?

De exemplu, acum, in Secuime, in institutiile militarizate si de ordine publica sunt aproape numai romani.

I.M.I.: Dar se duc tinerii maghiari in politie sau jandarmerie?

Multi spun ca nu. Dar, in 2005, s-au scos la concurs posturi in politie pentru maghiari. Au fost 12 pe un loc! Sa nu-mi spuna nimeni ca maghiarii nu vor sa intre in politie!

?Turismul din Secuime a fost distrus, nu stiu daca intentionat?

I.M.I.: Ni se vinde paine la Sfantu Gheorghe daca cerem in romaneste?

Mergeti oriunde si veti cumpara ce veti dori! Mai multi tineri romani si maghiari s-au adunat sa scrie o carte despre legendele Tinutului Secuiesc. Una este chiar aceasta.

O.N.: Din ce traieste orasul?

Ca sa fiu cinic, sunt atatea unitati militarizate aici, toate cu salarii mari... Dar avem o industrie usoara si  una de piese auto, formata prin 2007-2008. Este o societate din Ungaria care produce componente pentru Mitsubishi. La noi au vreo 800 de angajati.

I.M.I.: Dar celebrul ?Carpati? de Sfantu Gheorghe?

Fabrica s-a privatizat, dar tigarile ?Carpati? nu cred ca se mai fabrica. Se fabrica marci internationale. Dar ceea ce ar trebui sa mearga mai bine este turismul. Avem zone foarte frumoase. Din pacate, turismul din Secuime a fost distrus. Nu stiu daca intentionat...

Societatea de turism Oltul SA a fost privatizata de cineva din afara judetului...  Si statiunea Valcele s-a dus. Acolo venea imparatul Franz Iosef. Balvanyos a fost salvat pe jumatate datorita investitiei lantului Best Western. Statiunea Covasna s-a dus si ea in jos fiindca SIF-urile nu au investit. Noi incercam acum sa cumparam pentru Primarie niste active din Sugas Bai, aflata chiar langa Sfantu Gheorghe.

I.M.I.: E normal ca Primaria sa faca turism?

Pare ciudat ca folosim banii oamenilor ca sa cumparam ceea ce altii au facut praf. I-am spus acest lucru si doamnei ministru Udrea. Dar macar incercam sa dezvoltam ceva. De exemplu, pentru Sugas Bai avem proiecte cu finantare europeana.

I.M.I.: Dar criza nu va afecteaza?

Dimpotriva, e o oportunitate! Firmele lucreaza mai ieftin, materialele s-au ieftinit. Noi am calculat ca orasul nostru, Consiliul Judetean si orasul Covasna ar putea investi cam 30 de milioane de euro in 2009-2010. Cu acesti bani putem salva 20 de firme din judet, care vor avea de lucru.

O.N.: Am venit aici pe drumuri foarte proaste.

Pentru ca ati venit pe drumurile nationale. Putem merge impreuna pe drumurile judetene, reabilitate de noi, si veti vedea ca sunt foarte bune.  ;

Copiii nostri se inteleg in engleza

Lucrurile sunt extrem, extrem de complicate pentru ca in ?90 s-a luat aceasta decizie de separare a scolii, romanii separat, maghiarii separat. A fost o decizie foarte bine fundamentata. Dar per total au avut de pierdut si maghiarii, pentru ca nu au avut langa ei romani sa socializeze, si romanii, ca nu au avut langa ei maghiari. Exista un liceu, Mihai Viteazu, cu predare in limba romana si mai exista ?n? licee cu predare in limba maghiara si, practic, s-au format niste generatii paralele. Eu chiar am prins acea perioada si am criticat ceea ce s-a intamplat. 

?Un transilvanean adevarat nu e suta la suta nici roman nici maghiar?

Noi, tinerii intelectuali maghiari, am facut o asociatie, tinerii romani au facut si ei o asociatie,  si am inceput sa facem programe, proiecte comune. Am lansat proiecte, am adunat 40 de copii romani si maghiari sa vada Parlamentul, dar impreuna i-am pus in autocar si vreau sa spun ca au fost copii care au comunicat in engleza intre ei. Ca maghiarul nu stia romaneste, iar romanul nu stia maghiara. In Sfantu Gheorghe, in anul 2006, elevi de 16 ani!

?Nu exista un OTV unguresc?

O.N.: Care sunt oamenii de cultura cei mai la moda in randul comunitatii maghiare?

Sunt intelectualii maghiari care au avut rol politic, precum Suto Andras. Din pacate, el a murit anul trecut. Marko Bela este vazut de tineri mai mult ca politician si mai putin ca poet. Exista o redescoperire a lui Vass Albert, despre care romanii spun ca a fost criminal de razboi. Noi spunem ca nu a fost, americanii spun si ei ca nu a fost.

O.N.: Dintre autorii romani actuali se traduce in limba maghiara? Sa zicem Cartarescu, Plesu, Liiceanu?

Nu stiu. Pentru mine nu a fost o problema sa-i citesc in limba romana, dar aveti dreptate, sunt multi care ar trebui tradusi. Iar aici este si o problema din partea statului. Eu cred ca ar trebui realizat un manual de istorie a comunitatilor, sa stie si copiii romani cine suntem, sa nu afle doar ceea ce spune Vadim Tudor.

I.M.I.: Am vazut afara afisele care anunta un spectacol al Teatrului Odeon, cu o montare dupa Ionesco. Vin des actori din Bucuresti aici?

Noi cheltuim mult pe cultura. Avem in oras teatru maghiar, teatru roman, ansamblu de dansuri. Cred ca doar Sibiul a dat mai multi bani, procentual, in perioada cat a fost capitala culturala europeana. Acum avem un festival international cu teatre din Cracovia, Praga, din Ungaria si Teatrul Odeon din Bucuresti.

I.M.I.: Vine public?

Sala e arhiplina.

O.N.: Si la teatrul in limba romana vin maghiari?

Cei mai multi spectatori sunt maghiari.

O.N.: Exista un Gigi Becali maghiar, ca model pentru tineri?

Nu. Dar sunt si aici tineri teribilisti, cu fite, ca peste tot. Se asculta si aici manele...

I.M.I.: Manele romanesti?

Nu, unguresti. E o muzica care seamana cu manelele.

O.N.: Se uita oamenii la OTV?

Peste trei sferturi se uita la televiziunile din Ungaria. In Ungaria nu exista o televiziune in genul OTV. ;

Testul Adevarului

1Banii? Sunt importanti cand nu ii ai. Sunt genul de om care nu traieste pentru a se imbogati. Am fost deputat, castigam mai mult decat acum.

2Puterea? Daca un barbat intra in politica si spune ca nu vrea puterea, atunci, cu siguranta, minte. Eu vreau sa am putere. De aceea am candidat pentru postul de primar, pentru a avea puterea de a decide. Vreau sa schimb viata acestui oras. Vreau sa contribui la obtinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc. Am infiintat o asociatie a primarilor din Secuime. Noi facem politica, noi decidem ceea ce se intampla in Tinutul Secuiesc.

3Credinta? Sunt religios 100%. Nu un practicant zelos. Sunt unitarian, un cult care a aparut in Transilvania.

4Identitatea? Noi, secuii, suntem o natiune de luptatori. Noi am fost adusi aici acum 1.100 de ani ca sa aparam granitele Carpatilor. Si asta a ramas in constiinta oamenilor. Nu am fost niciodata o regiune bogata, sa fim realisti. Avem aici minus 20, minus 30 de grade... dar nu e nicio problema.

In mesajul pe care ni l-a adresat la 15 martie, presedintele Basescu a spus ca ar dori ca maghiarii sa se simta mandri ca sunt cetateni romani. Si nu este nicio problema cu asta. Mie nu mi-e rusine ca sunt cetatean roman. Dar am si anumite asteptari de la statul roman. Ca eu, cetatean roman de nationalitate maghiara, sa fiu mai mandru ca sunt cetatean roman decat ca sunt de nationalitate maghiara.

?Incercam sa relansam turismul cu banii Primariei?

5Mandria? Eu acum sunt mai mandru ca sunt de nationalitate maghiara decat de faptul ca sunt cetatean roman. Este o realitate. Si sa stiti ca asa sunt toti maghiarii din Transilvania, dar asta este si o problema a statului, fiindca nu ne-a creat conditii ca sa ne simtim mai bine. Eu, unul, nu ma simt acasa in Ungaria. Eu aici sunt acasa. Eu aici m-am nascut si, daca merg in cimitir, ii gasesc aici pe strabunicii si pe stra-strabunicii mei. Nu am ce cauta in Ungaria.

Un transilvanean adevarat nu este suta la suta nici roman, nici maghiar. Am si sange nemtesc, romanesc, evreiesc.

6Comunicarea? Cu romanii de varsta mea cu care am crescut si am invatat eu vorbesc in limba romana, iar ei vorbesc cu mine in maghiara. E greu de inteles asta la Bucuresti, dar e ceva normal. Cand vorbesc cu consilierii romani, vorbesc in romaneste, dar am consilieri romani care vorbesc in maghiara.


(681 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Romania vazuta de un radical ungur | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.74499607086182 seconds.