Joi, 14 Aprilie 2005 - 08:14 AM Aleg.RO: ALO, BUCURESTIU’, AVETI LEGATURA CU BAGDADU’!

Publicat de: Andi Topala

gardianul N-au trecut decat doua zile de la declaratia purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, care spunea ca cei trei ziaristi rapiti sunt in viata, ca, ieri, presedintele Traian Basescu a venit cu o noua informatie menita sa ne mai dea o gura de aer. Seful statului, nimeni altul decat coordonatorul «Celulei de Criza» de la Cotroceni, a declarat, unui post de radio, ca autoritatile romane se afla in contact cu gruparea de rapitori. Basescu a spus ca cei trei jurnalisti sunt adevarati ostatici, iar rapitorii ii hranesc, le dau apa si le permit folosirea grupurilor sanitare. Deja, in doua zile, doua informatii concrete si pozitive despre soarta jurnalistilor romani din Irak.

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, intr-un interviu difuzat la un post privat de radio, ca autoritatile romane sunt in legatura cu "gruparea care ii detine" pe cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak. In ciuda acestei vesti bune, Traian Basescu ne tine in continuare in tensiune, spunand ca procesul de eliberare a reporterilor va mai dura, fiind dificil. "In foarte scurt timp, serviciile de informatii au fost capabile sa colecteze informatii eficiente care sa ne duca la contact cu gruparea care ii detine pe ziaristi", a precizat Basescu. El a remarcat ca in acest caz "trebuie sa ne inarmam toti cu rabdare", dar ca are increderea ca acest caz se va rezolva cu bine.


Consultari cu omologii francezi

Presedintele Traian Basescu a comparat situatia ziaristilor romani cu cea a jurnalistei franceze Florence Aubenas de la publicatia "Liberation", rapita din luna ianuarie. "Ne-am consultat cu colegii francezi. Au momente cand sunt in legatura cu gruparea care ii detine, momente cand dispare legatura. Noi suntem acum intr-un moment de gratie, in care avem o legatura, intr-un fel sau altul, cu gruparea care ii detine. Nu stim daca vom reusi sa o mentinem continuu pana la eliberarea lor. Vom vedea ce se intampla", a declarat Traian Basescu.


Raspandacii vor fi aratati cu degetul

Presedintele a mai spus ca "nivelul de intoxicare pe care l-a suportat presa in acest caz este comparabil cu cel de la Revolutie". Traian Basescu a remarcat ca intoxicarea presei a creat autoritatilor "probleme extraordinare". Basescu a sustinut ca persoanele care au intoxicat presa in acest caz sunt cunoscute, ele sunt si din Romania, si din Irak, iar numele lor va fi dat publicitatii dupa ce cazul va fi rezolvat. Traian Basescu a afirmat ca, atunci cand se va termina perioada de gratie de sase luni pe care el a acordat-o institutiilor statului, inclusiv serviciilor de informatii, se va tine cont si de felul in care acestea din urma au actionat in cazul ziaristilor rapiti in Irak. Potrivit sefului statului, serviciile secrete "au sesizat din vreme si de multa vreme" cu documente despre filiera Omar Hayssam, dar ca "politicul nu a luat decizie timp de sapte ani".


Ministrul apararii nu considera o prioritate retragerea militarilor romani din Irak

In conditiile crizei ostaticilor romani de la Bagdad, ministrul apararii nationale, Teodor Athanasiu, a afirmat, la un post privat de radio, ca retragerea trupelor din Irak nu este, in acest moment, o prioritate pentru Romania. Totusi, el a apreciat ca este posibil ca, din anul 2006, aceste misiuni sa fie preluate de fortele armate irakiene. "Cu siguranta o sa discutam despre participarea noastra in Irak, foarte amanuntit, in aceasta vara. Pentru noi, azi nu este inca o prioritate retragerea acestor trupe, fiindca situatia de securitate din Irak nu impune acest lucru", a spus ministrul Athanasiu. El a explicat ca "in momentul in care armata irakiana va fi pregatita, atunci se va impune problema retragerii trupelor de acolo si predarea amplasamentelor catre armata irakiana. Romania are, in prezent, aproximativ 800 de militari, cantonati in Irak.


Adevaratii si falsii negociatori pentru criza ostaticilor romani

La cateva zile dupa aflarea vestii despre rapirea ziaristilor, un grup de arabi din Romania a plecat spre Bagdad, sustinand ca scopul deplasarii este de a negocia cu rapitorii si de a incerca sa plateasca o rascumparare pentru salvarea ostaticilor. Dupa o serie de speculatii, am ajuns sa ne intrebam cine cu cine negociaza si la ce nivel. Arabii purtau discutiile sau autoritatile romane si serviciile secrete negociaza eliberarea celor trei ziaristi? Acum, Traian Basescu, seful Celulei de criza, vine cu informatii concrete si pertinente despre evolutia crizei ostaticilor. Pana in acest moment, in balanta, greutatea atarna pentru autoritatile de la Bucuresti, pentru ca asa-zisii negociatori arabi nu au oferit nici o informatie, de nici un fel.


Serviciile secrete au transmis un volum impresionant de date despre filiera lui Omar Hayssam, dar politicul n-a luat nici o decizie

Iata interviul acordat de Traian Basescu unui post privat de radio. "As fi primul om care ar anunta ca ziaristii sunt liberi. Suntem in cateva zone de intoxicare. Va pot spune ca s-a facut deja o analiza. Nivelul de intoxicare pe care l-a suportat presa romaneasca este comparativ cu cel de la Revolutie, ca forta a intoxicarii, ca si credibilitate a intoxicarii, ca si forta a presei intoxicate la randul ei, sa duca atentia opiniei publice catre alte directii decat directia reala si, mai ales, sa-i faca pe rapitori sa creada ca mass-media romanesti, care sunt la unison cu anumite afirmatii, sunt alimentate de statul roman. Aceasta ne-a facut dificila misiunea de a-i recupera. Va pot spune ca ne-a creat probleme extraordinare aceasta intoxicare pe care presa a preluat-o. Nimeni, dincolo, la cei care ii detin, n-a crezut ca o intoxicare de asemenea dimensiuni nu este practicata de autoritatile romane. Atunci, am avut probleme mari. Stim persoanele care au intoxicat, vom discuta dupa. Sunt si oameni din tara, si oameni din Irak. Vom afla toate la timpul lor. Toate serviciile secrete sunt angrenate in acest efort. Daca vor reusi, inseamna ca ne putem bizui pe ele in continuare. Daca nu, nu. Serviciile secrete au transmis un biblioraft intreg, un volum impresionant de informatii despre filiera lui Omar Hayssam, dar politicul n-a luat nici o decizie. Au fost adresate, timp de sapte ani, unor demnitari de rang foarte inalt. Serviciile au facut sesizari din vreme si de multa vreme. Vom face pasul urmator pentru a vedea de ce politicul nu a luat nici o decizie si a continuat sa protejeze activitatea lui Omar Hayssam. Presedintele Ion Iliescu a primit 10 % din informari, in rest, au fost adresate Executivului, puterii coercitive a statului, Ministerului Justitiei, AVAS, prim-ministrului. Ma tem ca serviciile secrete si-au facut datoria, dar n-o spun in calitate de aparator al lor. Cazul jurnalistilor rapiti se va rezolva, dar e nevoie de timp si trebuie sa ne inarmam cu rabdare".


(844 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Andi Topala


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

ALO, BUCURESTIU’, AVETI LEGATURA CU BAGDADU’! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.