Joi, 14 Aprilie 2005 - 08:15 AM Aleg.RO: Comisia Juridica a Senatului a spus «da» proiectului de lege privind bunurile Regelui

Publicat de: A.M.

gardianul Dupa dispute interminabile, s-a ajuns la un consens. Dar Casa Regala mai are de asteptat! Comisia Juridica din Senat a dat, ieri, raport favorabil -cu amendamente - la proiectul de lege pentru reglementarea situatiei juridice a bunurilor care au apartinut fostului suveran al Romaniei, Mihai I, transmite Mediafax. Raportul de admitere a fost adoptat de comisie cu 5 voturi "pentru" si 3 voturi "impotriva", respectiv ale senatorilor PSD, Doru Taracila si Serban Nicolae, si a senatorului PPRM, Liviu Bindea.


Aceeasi lege, alt titlu

Unul dintre amendamentele aprobate de comisie, si propus de senatorul PSD Aristide Roibu, a privit modificarea titlului initial, hotarandu-se astfel ca legea sa reglementeze situatia juridica "a unor bunuri" care au apartinut fostului suveran Mihai I. Propunerile senatorilor PSD, Serban Nicolae si Ioan Taracila, conform carora titlul legii nu ar trebui sa priveasca regimul juridic al bunurilor care au apartinut fostului suveran, ci acordarea unor despagubiri si restituirea in natura a unor imobile, nu au fost acceptate de comisie.


Reciprocitate respectata

Al doilea amendament aprobat, in unanimitate, de plenul comisiei, a apartinut lui Serban Nicolae si prevede faptul ca o data cu solutionarea notificarilor si actiunilor in justitie, pe care le are actualmente Regele Mihai, se "sting" orice obligatii reciproce dintre statul roman si Casa Regala, dar numai "cu privire la imobilele care fac obiectul prezentei legi". Ministrul-delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat, la sfarsitul sedintei, ca prin acest amendament votat de catre comisie se "sting" toate obligatiile reciproce dintre Regele Mihai si statul roman, referitoare la bunuri imobile.

Conform lui Bogdan Olteanu, in momentul de fata nu exista un litigiu intre statul roman si fostul suveran referitor la bunuri imobile, ci doar o serie de litigii pe Legea 10, care se afla in instanta si care isi vor continua procesul. Bogdan Olteanu nu a negat faptul ca pot aparea litigii intre statul roman si fostul suveran cu privire la bunuri imobile, dar a aratat ca nu cunoaste in acest moment care ar putea fi obiectul unor asemenea litigii. El a precizat ca nu are cunostinta despre existenta unor litigii in curs in acest moment privitoare la tablourile pe care fostul suveran le-ar fi luat la plecarea din tara si care nu erau doar proprietate privata, ci apartineau si patrimoniului national roman.


Obligatiile Regelui Mihai

Senatorul PSD Ioan Taracila a precizat, dupa terminarea sedintei, ca amendamentul adoptat stabileste faptul ca "doar chestiunile inscrise in aceasta Lege sunt stinse, iar eventualele litigii dintre statul roman si fostul suveran Mihai I in privinta tablourilor isi pot urma cursul intr-un eventual proces". "Este nefiresc ca, prin lege, noi sa stabilim doar obligatiile statului roman fata de fostul suveran si, prin aceeasi lege sa nu vorbim despre obligatiile fostului suveran fata de statul roman", a declarat Taracila. "Prin aceasta lege statul ii da cu doua miini, nu cu o mana, fostului suveran si lasa la latitudinea unui Guvern viitor, daca va avea curaj din punct de vedere politic sa promoveze o actiune impotriva fostului suveran in sensul ca si el, la randul lui, sa despagubeasca statul roman", a mai aratat Taracila.


(689 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la A.M.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Comisia Juridica a Senatului a spus «da» proiectului de lege privind bunurile Regelui | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60396194458008 seconds.