Joi, 23 Aprilie 2009 - 05:52 AM Aleg.RO: Basescu cere adoptarea codurilor pana la 15 mai

Publicat de: ---

adevarul Presedintele a respins solicitarea Asociatiei ?Opriti codurile?, care dorea o dezbatere mai consistenta . Reprezentantii a 21 de asociatii nonguvernamentale nu au reusit sa-l convinga pe seful statului sa renunte la ideea adoptarii urgente a celor patru coduri.
?Romania nu isi poate permite, in iulie, un raport care sa nu constate progrese in Justitie?, a declarat seful statului. Traian Basescu a precizat ca ar fi inadmisibil ca in urma unui raport negativ, tara noastra sa fie penalizata cu suspendarea utilizarii unor resurse financiare.

Dupa intrevederea cu asociatiile nonguvernamentale, presedintele a spus ca termenul de 15 mai este important, deoarece evaluarile UE privind raportul pe Justitie sunt programate pe 4 si 19 mai.

Cele 21 de asociatii neguvernamentale prezente la Cotroceni i-au solicitat sefului statului o dezbatere publica pe cele patru coduri. Reprezentantii societatii civile i-au spus sefului statului ca procedura de adoptare rapida a codurilor trebuie oprita.

Traian Basescu a precizat ca noile coduri pot fi amendate, prin notificari depuse la cele doua comisii parlamentare. Modificari mai pot fi facute si ulterior, a precizat seful statului.

Coalitia, indecisa

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, a apreciat ca ?realizabil? termenul de 15 mai, pana la care membrii comisiei parlamentare pentru coduri intentioneaza sa depuna raportul final asupra Codului Civil si a Codului Penal.

Potrivit lui Ponta, raportul va fi depus la Senat, iar proiectele celor doua coduri, Civil si Penal, vor fi adoptate in procedura de urgenta. ?Pentru Codurile de Procedura Civila si Procedura Penala urmeaza sa lucram in timpul verii si pana la toamna sa stabilim un termen?, a mentionat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul.

Solutia gasita de PDL si PSD in privinta codurilor juridice a fost descrisa drept ?una de bun-simt? de liderul PSD, Mircea Geoana.

El a sustinut ideea finalizarii pana la 15 mai a Codului Penal, dar a opinat ca pentru celelalte coduri, mai ales pentru cele de procedura, ar trebui sa se tina seama de argumentele ONG-urilor si sa se acorde ?un ragaz rezonabil?.

Victor Ponta a explicat ca nu se mai poate vorbi despre asumarea raspunderii Guvernului pe cele patru proiecte de lege.

Mircea Geoana a intarit ideea, precizand ca asumarea raspunderii nu a fost niciodata discutata si acceptata de coalitie, ci doar enuntata de presedintele Traian Basescu.


(755 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Basescu cere adoptarea codurilor pana la 15 mai | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.567675113678 seconds.