Vineri, 24 Aprilie 2009 - 06:05 AM Aleg.RO: Declarații ale deputaților români la dezbaterea PE pe dosarul Moldova

Publicat de: Carmen DINU

AMOS News

Corespondență din Strasbourg - Parlamentul European a dezbătut joi la Strasbourg situația din Republica Moldova, după ce anterior găzduise o nouă audiere, în cadrul unei reuniuni extraordinare a Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET).

Cu acest prilej mai mulți deputați români au luat cuvântul și au prezentat puncte de vedere similare, indiferent de culoarea politică, referitor la situația din Moldova.


Adrian Severin, PSE, a declarat că este necesară multiplicarea eforturilor de angajare a Republicii Moldova pe drumul european, ca o soluție la situația actuală. Potrivit lui Severin, trebuie întărită misiunea Uniunii Europene în Republica Moldova și lucrat împreună cu autoritățile moldovene, cu opoziția și cu societatea civilă din această țară. Intervenția deputatului european a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului Europeana vizând "Declarațiile Comisiei și Consiliului privind situația din Republica Moldova". "Violențele din Republica Moldova nu au fost o revoluție, ci o răzmeriță într-o atmosferă revoluționară și într-o societate divizată. Aceste violențe pot fi văzute și ca unele provocate și folosite ca parte a unei strategii menite a redesena granițele dintre Uniunea Europeană și Eurasia. De aceea, problema cu care ne confruntăm este o problemă europeană. Nu este vorba nici de o simplă problemă internă, nici de o problemă a unui singur Stat Membru", a declarat Severin, membru al Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET). În viziunea deputatului european, "soluția la această problemă nu ar trebui să fie riposta, ci multiplicarea eforturilor de angajare a Republicii Moldova pe drumul european. Soluția nu este nici aceea de a încuraja elitele moldovene să-și părăsească țara ca posesori ai unor pașapoarte străine". Potrivit lui Severin, "în acest scop, trebuie să întărim misiunea UE în Moldova, atât în ceea ce privește competențele cât și resursele, să accelerăm negocierile cu Chișinăul pentru facilitarea obținerii de vize, să aprofundăm cooperarea în domeniul asigurării ordinii publice și a respectării drepturilor omului. Trebuie să lucrăm împreună cu autoritățile Republicii Moldova, cu opoziția și cu societatea civilă, dar în egală măsură și cu Rusia, care are o importantă prezență în regiune". "În final, trebuie să evităm ca aceste evenimente să constituie o scuză pentru aplicarea unei soluții unilaterale în privința Transnistriei", a atenționat liderul social-democrat.


 Marian Jean Marinescu - PPE-DE: Republica Moldova are angajamente și obligații internaționale prin care și-a asumat responsabilitatea de a respecta democrația, statul de drept și drepturile omului. Evenimentele recente însă, ne-au demonstrat o abatere gravă de la toate aceste angajamente. Arestările arbitrare, răpirile, dispariția de persoane, încălcarea flagrantă a drepturilor celor arestați, tratamentul inuman și degradant, terorizarea cetățenilor, amenințarea cu arma sunt acte regretabile care pun in pericol viitorul european al acestei țări. Campania lansată împotriva reprezentanților mass-media și a partidelor de opoziție, arestarea și expulzarea jurnaliștilor sunt acte grave și regretabile. Condamn această campanie de hărțuire, încălcările grave ale drepturilor omului și acțiunile ilegale întreprinse de Guvernul Republicii Moldova. Asistența europeană planificată pentru 2007-2010 în vederea sprijinului pentru dezvoltare democratică si bună guvernare în Moldova este de peste 50 milioane de euro. Sper ca banii nu au fost utilizati la instruirea politiei pentru a utiliza violența împotriva populației. Cer efectuarea unei anchete detaliate privind utilizarea tuturor fondurilor europene în Republica Moldova. România are și va continua să aibă o politică pro-activă pentru sprijinirea integrării Republicii Moldova în structurile europene. Acest lucru se datorează nu doar legăturilor istorice  pe care le avem cu cetățenii acestui stat, ci mai cu seamă datorita convingerii ferme că destinul Republicii Moldova este unul European,  acela al unui stat modern și democratic, bazat pe respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Acuzațiile aduse statului român de către autoritățile moldovenenești sunt aberante iar măsura introducerii vizelor pentru cetățenii romani este o acțiune nejustificată si inacceptabilă. Conducătorii unui stat se schimbă. Cetățenii rămân. Consider că este în interesul Uniunii Europene ca Republica Moldova să-și îndeplinească parcursul European, în conformitate cu aspirațiile cetățenilor sai de a trăi într-un stat democratic stabil și sigur. În acest context, Parteneriatul Estic este un instrument eficient și o oportunitate pentru aspirațiile europene ale cetățenilor din Republica Moldova".


Maria Petre - PPE-DE - "Cu privire la Republica Moldova, avem 3 categorii de probleme, grave toate si de aici putem contura 3 direcții de acțiune:


- drepturile omului, sute de tineri reținuți, abuzați, uneori torturați;


- libertatea presei - ziariști intimidați, răpiți de pe strada în plina zi;


- modul de desfășurare a alegerilor - avem un volum imens de date concrete privind fraudarea. Va trebui sa decidem concret în legătura cu acest subiect. Partidele de opoziție susțin ca frauda a modificat rezultatul cu 10-15%. Cetățenii Republicii Moldova se uita încă cu mare speranța spre deciziile noastre, spre răspunsurile noastre. Este singura lor ieșire din situația dramatica, aproape fără precedent în Europa, prin care au fost obligați sa treacă".


Delegația formată din liderii opoziției din Republica Moldova, Serafim Urechean - liderul Alianței Moldova Noastră, Vlad Filat - liderul Partidului Democrat Liberal din Moldova si Dorin Chirtoaca, primarul Chișinăului si vicepreședintele Partidului Liberal s-au întâlnit la Strasbourg, cu președintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, liderul ALDE, Graham Watson și baroneasa Emma Nicholson, europarlamentar britanic din grupul ALDE. Dorin Chirtoacă a prezentat deputaților europeni un dosar care includea poze cu persoane molestate de autoritățile de la Chișinău în timpul anchetelor de după manifestațiile din 6-7 aprilie.


(695 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Carmen DINU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Declarații ale deputaților români la dezbaterea PE pe dosarul Moldova | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63105893135071 seconds.