Miercuri, 20 Mai 2009 - 05:45 AM Aleg.RO: Deputații PSD și PNL din BP au amânat discutarea cazului Năstase

Publicat de: ---

AMOS News Liberalii din conducerea Camerei Deputaților au votat împreună cu social-democrații pentru amânarea discuțiilor asupra solicitării Procurorului general, Laura Codruța Kovesi, de reluare a votului privind începerea urmăririi penale în cazul lui Adrian Năstase.

Viceliderul deputaților PSD, Aura Vasile, a solicitat, în ședința de luni a Biroului Permanent al Camerei, amânarea discuțiilor în privința scrisorii trimisă de Laura Codruța Kovesi, susținând că timpul avut la dispoziție pentru a analiza documentul a fost insuficient.

"Propunerea noastră este să o amânăm pentru ședința de miercuri, deoarece nu am apucat să citim materialul", a spus social-democrata.

Propunerea Aurei Vasile a adunat 6 voturi favorabile, din partea deputaților PSD și ai PNL. Au fost de acord cu amânarea scrisorii deputații Alianței PSD-PC Daniela Popa, Valeriu Zgonea, Nicolae Bănicioiu și liberalii Bogdan Olteanu, Mihai Voicu și Dan Motreanu.

Procurorul general Laura Codruța Kovesi solicită, în scrisoarea trimisă Camerei, reluarea votului asupra dosarului Zambaccian 1. Kovesi invocă neconstituționalitatea Regulamentului pe baza căruia, în data de 13 august 2008, deputații au respins cererea de începere a urmăririi penale în cazul lui Adrian Năstase.

"Prin decizia din 01.10.2008 a Curții Constituționale, s-a constatat că prevederile art. 155 alin 3 din Regulamentul Camerei Deputaților sunt neconstituționale. Întrucât constatarea neconstituționalității normelor pe baza cărora a fost îndeplinită o procedură impune refacerea acesteia, în considerarea dispozițiilor art 147 alin 4 din Constituția României, ca efect al deciziei menționate, este necesar ca procedura parlamentară să fie reluată, iar Camera Deputaților să se pronunțe din nou asupra solicitării Parchetului de pe lângă ÎCCJ", explică procurorul general.

"Acest principiu a fost afirmat în mod constant de către ÎCCJ, care a arătat că "actele efectuate în temeiul unor texte normative declarate neconstituționale sunt lipsite de efecte juridice", iar "deciziile Curții Constituționale au efect obligatoriu în cauzele aflate în curs de soluționare", stabilind că este necesară restituirea cauzei pentru refacerea urmăririi penale ca efect al declarării neconstituționalității dispozițiilor procedurale în baza cărora a fost efectuată. Aplicarea aceluiași raționament în prezenta cauză impune reluarea procedurii desfășurate în fața Camerei Deputaților, astfel încât noua hotărâre să se pronunțe pe baza unor norme procedurale puse în acord cu dispozițiile constituționale", se mai arată în scrisoarea lui Kovesi.

Procurorul general al României menționează că mai există două dosare ce-l vizează pe Adrian Năstase și pentru care Camera Deputaților a votat începerea urmăririi penale, precizând că există o legătură între acestea și dosarul pentru care cere reluarea votului.

"Prin Hotărârea din 4 martie 2009, Camera Deputaților a cerut începerea urmăririi penale împotriva lui Adrian Năstase pentru faptele care fac obiectul dosarelor 68/P/2008 și 227/P/2006 ale DNA. Între faptele pentru care solicităm reluarea procedurii și faptele pentru care s-a cerut începerea urmăririi penale există o strânsă legătură deoarece au fost săvârșite de aceleași persoane, în aceeași perioadă, cu privire la același imobil, în același scop. Din acest motiv, aflarea adevărului ca scop al procesului penal impune ca cercetările să vizeze toate faptele cu care au fost sesizate organele de urmăririe penală, care pot constitui acte materiale ale aceleiași infracțiuni în formă continuată, săvârșită în baza unei rezoluții unice.Unitatea legală de infracțiune presupune aplicarea aceluiași tratament juridic pentru toate actele materiale care o compun și înlătură posibilitatea ca pentru unele din aceste acte să fie aplicabilă o cauză ce împiedică punerea în mișcare a acțiunii penale, iar pentru celelalte procedurile judiciare să fie în curs de desfășurare", se arată în document.

David Martin


(300 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Deputații PSD și PNL din BP au amânat discutarea cazului Năstase | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61825299263 seconds.