Vineri, 22 Mai 2009 - 05:55 AM Aleg.RO: Deputatul Alina Gorghiu despre Basarabia: stat vecin, afectat de abuzuri de o cruzime revoltătoare

Publicat de: ---

AMOS News Deputatul PNL Alina Gorghiu a organizat ieri 20 Mai, o dezbatere cu tema "Solidari cu Moldova. Soluții europene pentru o democrație reală în Republica Moldova", care a avut loc în sala Drepturilor Omului din Parlament.

La dezbaterea au participat reprezentanți ai societății civile din România și Basarabia, precum și deputați și senatori semnatari ai unei petiții de condamnare a abuzurilor recente din cel de-al doilea stat romanesc. Dezbaterea vine după încheierea unei campanii de strângere de semnături în Colegiul 22 din București intitulată "Solidari cu Moldova". Deputatul Alina Gorghiu, care a participat vreme de două săptămâni la campania de strângere de semnături în Colegiul pe care îl reprezintă în Camera Deputaților, a declarat: "Am fost plăcut suprinsă de faptul că bucureștenii se simt solidari cu moldovenii, care au trecut recent prin momente nu prea plăcute. Peste 3.500 de persoane au semnat pentru susținerea morală a cetățenilor moldoveni. Iar semnăturile lor vor ajunge la președintele în exercițiu al Uniunii Europene, premierul ceh Mirek Topolanek. Scopul este acela de a reaminti UE că este responsabilă pentru asigurarea respectării drepturilor omului și dincolo de granițele Uniunii. Consider că nu ne fac cinste reacții anemice în privința situației din Republica Moldova. Ca popor care a trăit aproape jumătate de secol sub dictatură comunistă, dar care a demonstrat că poate crește într-un popor european, trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a sprijini, promova și apăra drepturile omului la granita Uniunii".

"Încercăm să identificăm metode punctuale prin care societatea civilă din România se poate implica în asigurarea unei democrații stabile, de tip european, în Republica Moldova. Vorbim de un stat vecin, afectat de abuzuri de o cruzime revoltătoare și de cenzura repetată aplicată presei", a declarat Alina Gorghiu.

In cadrul dezbaterii Liderul Grupului PNL din Camera Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu, l-a caracterizat pe liderul de la Chisinau drept un "batran aparatcik cu o abilitate politica deosebita" de a-si ascunde adevaratele convingeri politice in momentele in care i-a folosit. "Acum, cand a avut nevoie de o alta tactica, nu a ezitat - fara sa-i pese de Romania si de relatia cu Uniunea Europeana - si sa faca ceea ce trebuie facut pentru a castiga alegerile si anume sa calce in picioare tot ceea ce inseamna drepturi si libertati cetatenesti", a subliniat Tariceanu. Fostul premier a mentionat ca, atata timp cat la nivelul conducerii din Moldova raman in functii cheie persoane care provin din Partidul Comunist, lucrurile nu se vor schimba. 

"Daca Moldova introduce vize pentru romani, nu trebuie sa facem si noi aceeasi greseala. Aceasta problema legata de acordarea cetateniei trebuie explicata foarte clar. Nu exista alte obiective decat sa dam cetatenia romana celor care au avut-o si pe care si-au pierdut-o din cauza evolutiilor istorice din perioada postbelica sau antebelica", a mai afirmat Tariceanu, care a uitat insa sa precizezeze ce a facut el ca Prim Ministru, timp de patru ani pentru Basarabia.


Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean a precizat ca Romania a contat pe o anumita solidaritate din partea "familiei europene si euroatlantice", iar raspunsul nu a fost pe masura asteptarilor. Corlatean a interpretat ca acest lucru demonstreaza faptul ca autoritatile romanesti n-au stiut sa profite de cei doi ani de apartenenta la Uniunea Europeana.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca "in Republica Moldova se incalca drepturile omului, se savarsesc abuzuri, nu doar cu ocazia alegerilor si imediat dupa alegeri, ci de ani de zile". Potrivit Olteanu, Republica Moldova este condusa "de o grupare care si-a asumat titlul de comunist si comportamentul de lacusta si care incearca sa acapareze avutia nationala prin control politic".

La randul sau deputatul reprezentand Basarabia in Parlamentul Romaniei, Tudor Pantaru, mentionat faptul ca Romania nu a avut coerenta in relatia cu Basarabia neexistand nici-un fel de strategie fata de cel de-al doilea stat romanesc. El a denuntat si superficialitatea cu care unii politicieni de la Bucuresti privesc problematica Basarabiei.

La dezbatere au participat mai multe organizatii ale studentilor basarabeni precum si Romeo Mosoiu si Eugen Popescu, membrii ai Coalitiei Societatii Civile pentru Romanii de Pretutindeni.

In interventia sa, Eugen Popescu, director general al Romanian Global News, a subliniat greseala (asumata neoficial de liberali) fostului guvern Tariceanu de a trece Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni in subordinea MAE si anihilarea practic a acestei institutii, situatie care, in pofida promisiunilor Presedintelui Basescu, continua si astazi. De asemnea Popescu a subliniat bugetul extrem de mic al DRRP si dezinteresul clasei politice nu numai pentru Basarabia si basarabeni ci si pentru ceilalti romani din jurul frontierelor si Balcani ca si pentru emigratia romana, careia i se promit tot felul de lucruri in campania electorala de care se uita la sfarsitul campaniei.

Directorul Romanian Global News a subliniat ca alegerile din Basarbaia fiind fraudate, actuala conducere nu are nici-o legitimitate, iar dialogul acestei conduceri nelegitime cu institutii europene, trebuie blocat de catre Romania. El a invitat clasa politica sa-si asume demersul reunirii celor doua state romanesti prin mijloace democratice si eliminarii consecintelor Pactului dintre Hitler si Stalin.

La randul sau Romeo Mosoiu a declarat ca este foarte important ca statul roman sa aiba un plan pe termen scurt si mediu pentru Basarabia si care trebuie sa fie asumat de intraga clasa politica.

Mosoiu a mai precizat rolul pe care Coalitia Societatii Civile pentru Romanii de Pretutindeni si l-a asumat si anume monitorizarea eficientei politicilor guvernamentale si activitatii parlamentare privind romanii de pretutindeni si informarii opiniei publice atunci cand banul public va fi risipit.

Sursa: Romanian Global News


(299 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Deputatul Alina Gorghiu despre Basarabia: stat vecin, afectat de abuzuri de o cruzime revoltătoare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59697604179382 seconds.