Sâmbătă, 23 Mai 2009 - 05:43 AM Aleg.RO: Cotidianul - Romeo Stavarache: Bacaul a luat de la UE 210 milioane de euro

Publicat de: ---

jurnalulnational Primarul orasului Bacau, Romeo Stavarache, vorbeste intr-un interviu acordat ziarului Cotidianul despre combaterea crizei in judet si despre banii de la Uniunea Europeana .

Domnule Romeo Stavarache, stiu ca orasul Bacau este un campion al banilor atrasi de la UE. Practic despre ce suma vorbim? In ultimii trei ani, Bacaul a reusit sa atraga fonduri europene de aproximativ 210 milioane de euro. Insa valoarea totala a proiectelor de investitii pe care primaria le are in derulare depaseste suma de 600 de milioane de euro, pana in anul 2011. O problema ar putea aparea la cofinantarea acestor proiecte, deoarece municipiul Bacau nu a primit de la Consiliul Judetean decat 100.000 de lei, ceea ce reprezinta circa 0,2% din necesarul pentru cofinantarea proiectelor de investitii derulate prin fonduri europene.

Cautam insa solutii pentru ca nu putem risca sa pierdem aceste fonduri, una dintre ele fiind contractarea unui credit. Necesarul de cofinantare pentru proiectele aflate in derulare in acest an este de aproximativ 23 de milioane de euro.

Multi romani se plang de taxele si impozitele mari percepute de autoritatile locale. Care este situatia in Bacau? Si in acest an, taxele si impozitele in municipiul Bacau sunt mai mici cu circa 40% decat in anul 2004. Este al cincilea an consecutiv cand practicam acest nivel redus al taxelor. Principala mea preocupare este sa colectam pe orizontala si sa nu impovaram populatia cu taxe si impozite prea mari, pe care nu si le-ar permite, iar firmele sa fie impovarate de datorii si sa-si limiteze numarul de angajati. Am avea de-a face cu un efect de bumerang.

Care este in acest an bugetul orasului? Este cu 4,5% mai mic decat cel de anul trecut. Adica in jur de 200 de milioane de lei. Pentru ca resursele financiare sa nu devina o problema in contextul actual al crizei economice, Primaria Bacau a redus cu 31% cheltuielile cu bunurile si serviciile, iar cheltuielile cu masinile, consumabilele, birotica etc. au fost diminuate cu pana la 60%. Suntem in criza si trebuie sa cheltuim cat mai putin, pe bunuri si servicii. Am redus cheltuielile la primarie cu 21%, de la 24,4 milioane anul trecut la 19 milioane in acest an. Trebuie sa fim primii care dam un exemplu.

Pentru ca tot vorbim despre criza, ce masuri a luat primaria pentru combaterea ei? Raspunsul este unul singur: cresterea investitiilor in infrastructura orasului. Pentru finantarea investitiilor de referinta incepute in anii 2007 si 2008 am alocat de la bugetul local 94,5 milioane de lei, ceea ce reprezinta aproape 50% din bugetul local. Comparativ, pana in anul 2004 se alocau din bugetul local doar 10% pentru investitii. Sumele mari alocate pentru investitii in acest an vor avea ca efect si pastrarea locurilor de munca. Cred ca vom reusi sa asiguram un minim necesar chiar si pentru dezvoltarea firmelor bacauane nu numai pentru mentinerea acestora pe linia de plutire prin finantarea lucrarilor la strazi, reabilitare termica, lucrari de reabilitare retele de apa si canalizare etc. Ne dorim ca orasul Bacau sa revina la nivelul anului trecut in ceea ce priveste somajul, mai exact 0%. (Integral in Cotidianul)


(281 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Cotidianul - Romeo Stavarache: Bacaul a luat de la UE 210 milioane de euro | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60114407539368 seconds.