Vineri, 15 Aprilie 2005 - 09:22 AM Aleg.RO: „Nu stiu ce vorbesc!"

Publicat de: ---

azi Traian Basescu a declarat, intr-un interviu publicat, ieri, in editia electronica a cotidianului „Le Figaro", ca justitia romana urmareste, in prezent, „un anumit numar de rechini mari", iar anchetele in desfasurare scot la lumina legaturile acestora cu mediile politice care ii sustin. „Va pot spune ca un anumit numar de «rechini» mari se afla in prezent in colimatorul justitiei. Si sunt oameni despre care se credea ca ar fi deasupra oricarei banuieli. Anchetele aflate in curs de desfasurare ne permit sa scoatem la lumina legaturile lor cu mediile politice care ii sustin", a spus Basescu. El a reamintit ca Guvernul a adoptat, recent, doua planuri de actiune, unul avand drept scop modernizarea sistemului judiciar, iar al doilea, mijloacele de combatere a coruptiei.
Intrebat ce le raspunde eurodeputatilor care apreciaza ca Romania nu este pregatita sa adere in 2007, Basescu a declarat ca „acesti parlamentari nu stiu despre ce vorbesc".
„Pentru a ramane politicos, as spune ca acesti parlamentari nu stiu despre ce vorbesc. Si ii invit sa vina aici, pentru a constata ca se insala. Este evident ca mai avem inca multe eforturi de facut pentru a aduce Romania la nivel, dar sunt categoric: ne vom respecta angajamentele", a spus presedintele roman.
„Le Figaro" afirma ca, sustinand recent parteneriatul foarte apropiat cu Statele Unite si Marea Britanie, Basescu a deconcertat Franta, care a fost intotdeauna principalul sprijin al Romaniei pentru aderarea la UE, iar Michel Barnier i-a reprosat implicit, luna trecuta, ca nu are „reflex european".
„As fi tentat sa ii raspund intr-un mod la fel de transant, dar nu voi face nimic. Este o neintelegere si este normal, deoarece francezii nu traiesc la granita de est a Uniunii Europene si a NATO. Nu au conflicte latente, cum este cazul, de exemplu, cu Transnistria", a spus el, adaugand ca Romania doreste sa stabileasca o relatie speciala cu Statele Unite si cu Marea Britanie pentru a securiza regiunea Marii Negre, „care are o importanta cruciala din punct de vedere geostrategic".
„Toate tipurile de trafic ilegal tranziteaza aceasta regiune – droguri, persoane –, cu destinatia tarile Uniunii Europene. Exista si traficul de arme, care intretine focare de tensiune in Balcani, in Orientul Mijlociu, in Irak, in Afganistan. Pot sa va dau un alt argument important: stiti ca 50 la suta din energia importata de UE trece prin bazinul Marii Negre? Sunt in joc chiar interesele UE", a adaugat Basescu.
Intrebat daca Uniunea Europeana subestimeaza pericolele, el a apreciat ca, pentru moment, numai SUA si Marea Britanie acorda cu adevarat interes acestei probleme. „Invit calduros Franta si Germania sa se alature acestui efort international de securizare a regiunii. I-am spus presedintelui (francez, Jacques) Chirac: europenii trebuie sa se implice mai mult si sa nu se multumeasca numai cu declaratii".
„Marturisesc ca sunt tulburat. Nu inteleg aceasta ostilitate fata de America (...). Daca Europa a reusit sa se redreseze la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, acest lucru s-a datorat unei solide relatii transatlantice, care a fost si cheia procesului de democratizare a tarilor din est dupa caderea comunismului. La 15 ani dupa caderea zidului Berlinului, asistam la un nou val de schimbari istorice in fostul spatiu sovietic. Georgia, Ucraina, Moldova vor sa se apropie de Uniunea Europeana. Ar fi timpul ca UE sa renunte la politica pasiva prin care ii bate amabil pe umar pe oameni si ii felicita. Este nevoie de un ajutor concret", a spus Basescu.


(606 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

„Nu stiu ce vorbesc!" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68404603004456 seconds.