Sâmbătă, 16 Aprilie 2005 - 11:50 AM Aleg.RO: Iliescu, ce-ai facut in ultimii cinci ani?

Publicat de: Stejarel Olaru

evenimentulzilei Lustratia inseamna de fapt "purificare". Este un ritual care are scopul de a elibera sufletele de spiritele rele. Termenul a fost preluat in stiintele politice, fiind inteles ca perioada de timp - de obicei cuprinsa intre 5 si 10 ani - in care unui fost demnitar din aparatul represiv al unui stat cu regim totalitar i se interzice accesul la unele functii publice o data cu trecerea la democratie.
Desi acesta, demnitarul de care vorbim, s-a purtat ciineste cu cetatenii in slujba carora trebuia sa fie, lustratia nu-l sanctioneaza penal, nu-l trimite la bulau, nu-i confisca vilele cumparate cu bani murdari, nu-i inchide firma care nu-si plateste taxele si nici nu-i da copiii afara din facultate dupa ce vor fi fost "infierati" in sedinta. Lustratia
nu-l obliga pe stabul comunist decit sa stea departe de fotoliile statului imbracate in piele.
In dezbaterile publice legate de lustratie s-au ridicat argumente si pro, si contra. Ion Iliescu, de exemplu, a spus ca o lege a lustratiei este "nedemocratica" si ca nu inseamna decit "discriminarea unor categorii". La ce categorie de oameni s-o fi referit Iliescu? Probabil la cei ca el, cei care formau aparatul de conducere al regimului comunist. Este nedemocratic sa-l obligi pe un fost secretar de partid sa nu mai pofteasca la scaunul de senator. In definitiv, omul are expertiza. Daca a stiut cum sa tina legea in mina in "imperiul raului", cum a numit Ronald Reagan lagarul sovietic, de ce nu s-ar pricepe si in democratie?
De cealalta parte, sustinatorii lustratiei invoca argumente de alta natura. L-am ales pe cel al Nelson Mandela, fostul presedinte al Africii de Sud, care scria in 1995 urmatoarele: "Tarile care au experimentat regimuri totalitare incearca sa inchida ranile trecutului. Ele isi dezvolta mecanisme prin care sa analizeze cum a fost posibila incalcarea drepturilor omului la un nivel atit de brutal, asigurindu-se, in acelasi timp, ca demnitatea victimelor, a supravietuitorilor, este recapatata". Comparam argumentele si observam cu usurinta un lucru: un om care a suferit ani in sir din cauza politicii de segregatie rasiala, practicata in Africa de Sud impotriva populatiei de culoare, vorbeste cu modestie despre faptul ca lustratia ii ajuta pe oameni sa se simta din nou... oameni. Celalalt, care nu stie ce inseamna politica de apartheid decit din articolele pompoase din "Scinteia", care a belferit in vila de prim-secretar, cu bucatareasa si Dacie neagra ministeriala la poarta, se comporta ca un bolsevic decis sa lupte impotriva oricaror "devieri".
Din pacate, Ion Iliescu este extrem de superficial cind comenteaza posibilitatea de a avea o lege a lustratiei in Romania. Se gindeste doar la el, asa cum a facut-o in 1990, cind era cit pe ce sa accepte punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara daca pentru el se facea o exceptie. Este ingrijorat de discriminarea unor categorii, dar nu ridica intrebarile firesti legate de un proces atit de complex. Cu exceptia celor direct responsabili de abuzuri, ce alte categorii de persoane vor trebui sa fie lustrate? Cine din aparatul comunist a fost cu adevarat nevinovat? Poate o lege a lustratiei sa opereze in mod corect sau va duce la o vinatoare de vrajitoare? Daca astfel de intrebari ar fi iesit din gura lui Iliescu merita sa fie ascultat pina la capat.
Din cind in cind ma gindesc la cel care, in timpul evenimentelor din decembrie 1989, a inventat intrebarea "tu ce ai facut in ultimii cinci ani?". V-o mai amintiti? In acele zile se raspindise ca o gripa asiatica si nimeni nu era numit in structurile noii Romanii fara sa fi raspuns in prealabil la ea. Omul acesta gindise lustratia in termeni simpli si brutali, numai ca singura persoana careia nu i-a adresat aceasta intrebare a fost chiar Iliescu. Azi, dupa 15 ani, poate mai avem o sansa.


(732 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Stejarel Olaru


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Iliescu, ce-ai facut in ultimii cinci ani? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64857006072998 seconds.