Sâmbătă, 16 Aprilie 2005 - 11:54 AM Aleg.RO: Presiuni pentru schimbări la SRI și SIE

Publicat de: Cornelia Draghici

azi În ultima săptămână, principalele servicii de informații ale țării - SRI și SIE - s-au aflat în centrul atenției. Începând cu șeful statului, continuând cu parlamentari, CNSAS, societate civilă, toți au câte ceva de spus. Chiar și cel mai longeviv șef al principalului serviciu de informații, fostul director Virgil Măgureanu, a ieșit, nu întâmplător, în ultimele zile la rampă, anuțând schimbarea iminentă a directorilor SRI și SIE, idee susținută și de fostul democrat Aurelian Pavelescu.
În contextul continuării scandalului legat de ziariștii răpiți în Irak, președintele Traian Băsescu a făcut și câteva referiri la activitatea serviciilor secrete. Printre altele, șeful statului a declarat că, atunci când se va termina perioada de grație de șase luni, pe care el a acordat-o instituțiilor de autoritate ale statului, inclusiv serviciilor de informații, se va ține cont și de felul în care acestea au acționat în cazul ziariștilor răpiți.
Președintele Băsescu a afirmat că serviciile secrete "au sesizat din vreme și de multă vreme", cu documente, despre filiera Omar Hayssam, dar că "politicul nu a luat nici o decizie timp de șapte ani". "Am cerut să mi se predea toate documentele în care există sesizări și pe care politicul nu le-a luat în seamă, nu a luat decizii și a continuat să-l protejeze pe Omar. Iliescu a primit 10% din informații, restul a fost primit de primul ministru, Ministerul Justiției, serviciile coercitive ale statului, AVAS, oameni care aveau execuția în mâna", a spus Băsescu.
Simțindu-se vizat, fostul premier Adrian Năstase a ripostat chiar în aceeași zi. El a precizat că, "pe perioada cât am desfășurat activitatea de prim-ministru, în calitate de beneficiar al informațiilor din domeniul siguranței naționale, nu am reținut nici o informație de la serviciile speciale, toate rezoluțiile fiind de natură a preciza că numai anumite instituții într-un stat de drept pot să stabilească existența unor fapte penale".
Adrian Năstase reamintește Cotrocenilor că serviciile de informații sunt supuse controlului Parlamentului, prin comisiile de specialitate, care au obligația să întocmească rapoarte și avize despre activitatea acestora "și chiar posibilitatea de a dispune efectuarea unor anchete". În aceeași zi cu declarația președintelui Camerei Deputaților, Comisia parlamentară de control a SRI constată că nu are acces la informații clasificate, doar trei din cei nouă membri ai acesteia primind certificatele ORNISS. Cât privește Comisia de control SIE, aceasta nu se știe încă din cine este compusă. Cu alte cuvinte, comisiile parlamentare nu pot controla, deocamdată, nici SRI și nici SIE.
Dom' Profesor asmute câinii cu bățu' prin gard

Pe fondul acestor evenimente, fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, iese, două zile consecutiv, în mass-media, cu tot atâtea interviuri. El insistă puternic pe ideea schimbării șefilor SRI și SIE. Dincolo de alte aspecte legate de anumite grupuri de interese, Măgureanu aduce în discuție numele fostului demisionar din PD și fost apropiat al președintelui Băsescu, actualmente președintele Partidului Inițiativa Națională Cozmin Gușă, la adresa căruia are numai cuvinte de laudă.
Vicepreședintele PIN Aurelian Pavelescu a susținut și el o conferință de presă cu o tema care viza, ca din întâmplare, modificarea Legii siguranței naționale. Printre altele, acest proiect de lege dorește să închidă gura lucrătorilor din serviciile de informații prin pedepsirea cu închisoare, de la 5 la 15 ani, a celor care divulgă sau folosesc informații secrete în scopuri politice sau în orice alt scop, în afara cadrului legal. Unul dintre co-autorii acestui proiect este tocmai cel lăudat de domnul Măgureanu. Probabil, domnul Măgureanu, al cărui partid Național Român a fuzionat cu PD-ul condus de Traian Băsescu, își amintește cu nostalgie de fostul său coleg Cozmin Gușă, despre care se zvonise, la un moment dat, că îi va lua locul lui Radu Timofte la cârma SRI. Coincidențele nu se opresc aici. În context, Pavelescu reiterează aceeași idee lansată de Măgureanu cu numai o zi în urmă - necesitatea schimbării directorilor SRI și SIE. "Se știe că Timofte a fost acuzat că a făcut poliție politică", spune, evaziv, Pavelescu, apreciind că "în fruntea SIE este Gheorghe Fulga, care nu poate să-și apere nici propria familie" (!). Tot în aceste zile, consilierul CNSAS Ioana Diaconescu a semnalat apariția unor note de urmărire aparținând SRI ce o vizau pe Ileana Mălăncioiu, poetă interzisă în regimul Ceausescu. Concluzia sugerată este că fostele structuri de securitate au legături cu actualul SRI. Toată această înșiruire de evenimente converg spre culpabilizarea fățișă a SRI și SIE, cu scopul evident de a forța schimbarea șefilor. Finalul tentativei este, deocamdată, greu de prevăzut, dar un fapt este cert: situația foștilor securiști din serviciile de informații românești devine portocalie, iar scaunele lui Timofte și Fulga se clatină tot mai tare. Rămâne de văzut dacă președintele Băsescu va marșa.


(646 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Cornelia Draghici


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Presiuni pentru schimbări la SRI și SIE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6320321559906 seconds.