Joi, 27 August 2009 - 05:42 AM Aleg.RO: Primarii concureaza pentru topul fantanilor arteziene anticriza

Publicat de: ---

Gândul

Intre primarii din Capitala se desfasoara o adevarata competitie pentru constructia de fantani arteziene . Ultimul intrat în cursa este primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care vrea sa înece 300.000 de euro în doua fantani arteziene. Una va fi construita la intersectia bulevardelor Dimitrie Cantemir si Marasesti, iar cea de a doua, în diagonala cu prima, va fi amplasata în parculetul în care se afla statuia lui Dimitrie Cantemir. Fantana dintre bulevardele Cante­mir si Marasesti va fi una foarte mare, astfel încat sa fie vizibila de la mare distanta inclusiv iarna, cand nu functioneaza. Aceasta va avea forma unei sfere cu raza de 1,8 metri si va fi prevazuta cu 10 tunuri de apa. Ea va ocupa o parte din actualul spatiu verde, dar si o bucata din piata volanta existenta.

Si cea de a doua fantana se vrea a fi una vizibila de la mare distanta, desi este de dimensiuni mai mici, pentru a nu concura cu prestanta mo­numentului. Fantana de langa sta­tuia lui Cantemir va avea doua bazine îngropate si opt supraterane. Ambele fantani vor fi prevazute cu instalatii de iluminat , iar consumul mediu anual de energie electica va fi de 227.000 KWh.

Dupa cum reiese din anuntul publicat pe site-ul guvernamental de licitatii publice, “scopul proiectului este asigurarea unui cadru ambiental cat mai placut pentru locuitorii zonei care sa contribuie la cresterea calitatii vietii”. Primarul Piedone spune ca de constructia celor doua fantani se va apuca anul viitor si doar daca vor exista bani. “Consiliul Local a aprobat în unanimitate studiul de fezabilitate pentru cele doua fantani. Cu aproximativ 12-15 miliarde de lei vechi noi vrem sa facem si proiectul, si executia. Acum este perioada de criza, iar cei care participa la licitatie mai mult ca sigur ca se vor ataca între ei si se va ajunge la tribunal. Apreciez ca licitatia va fi finalizata abia la anul, în mai, iunie. Dupa încheierea licitatiei se va încheia un contract multianual pentru executia bugetara pe 2010 si, daca vor fi bani, vom începe constructia”, ne-a declarat primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Negoita: 24 de arteziene, pentru „educatie estetica“

Primarul sectorului3, Liviu Negoita, da 4 milioane de euro pe 24 de fantani pentru “educatia estetica a cetatenilor”. Artezienele vor fi construite pe marile bulevarde si în principalele intersectii din sector. Acestea vor avea jeturile de apa programate electronic si vor fi dotate cu senzori de vant astfel încat carosabilul sa nu fie stropit. Noaptea, fantanile lui Negoita vor fi luminate în diverse culori. Primarul sectorului 3, Liviu Negoita, a declarat pentru Gandul ca “investitia în calitatea mediului este una oportuna atata timp cat a fost aprobata de consilierii locali. Traim într-un oras în care verile abia de se mai poate respira. Fantanile vor purifica aerul si-l vor face mai respirabil. Ce e rau ca încercam sa educam oamenii prin cultivarea bunului gust?”

ALPAB repara de 700.000 €, în ciuda lui Nicu Ceausescu

Administratia Lacuri Parcuri si Agrement (ALPAB), din subordinea municipalitatii, repara cinci arteziene cu 700.000 de euro. Acestea sunt amplasate în fata cladirii fostului Senat, în scuarul de la Izvorul rece, în fata liceului George Enescu, la Academia Militara si la Casa Armatei. Cea mai spectaculoasa arteziana va fi însa cea din fata fostului Senat. Aceasta va fi înconjurata de trei jardiniere de 16 metri, cu cate sase nivele fiecare, de 20 de banci din lemn tropical si va fi luminata din apa de 20 de corpuri. Pentru Gandul, directorul ALPAB, Radu Popa, a declarat: “Nu vreau ca vorbele lui Nicu Ceausescu sa se adevereasca. El a spus ca nu o sa fim noi capabili sa întretinem ce a construit ta-su”.

Oprescu a vrut „mama fantanilor“: 8,68 mil. euro

Fantana cantatoare pe care Sorin Oprescu a vrut sa o construiasca în Herastrau trebuia sa aiba 11 grupuri de forme de apa, cu înaltimi între 7 si 60 de metri. Potrivit lui Sorin Oprescu, “fantana trebuie sa fie unica în Europa si sa reprezinte un punct de atractie pentru turisti”. Proiectul i-a fost repins de consilierii municipali pe motiv ca era unul extrem de costisitor. Ulterior, Sorin Oprescu a revenit cu doua noi proiecte de fantani. Una trebuia facuta în fata Primariei Capitalei, iar cea de a doua în pasajul de la Universitate. Si aceste proiecte i-au fost respinse de CGMB.


(567 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Primarii concureaza pentru topul fantanilor arteziene anticriza | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.0851299762726 seconds.