Luni, 18 Aprilie 2005 - 12:07 PM Aleg.RO: Nu au vazut cenzura, pentru ca nu s-au uitat la televizor

Publicat de: CR

cronicaromana Unii membri ai Consiliului de Administratie (CA) ai Societatii Romane de Televiziune (SRTV) - Cornel Diaconu, Voicu Enachescu, Cristian Hadji Culea - au declarat, sambata, in cadrul audierilor la comisia parlamentara de ancheta privind situatia din SRR si SRTV, ca nu cunosc existenta vreunei cenzuri la postul public de televiziune, pentru ca nu au avut timp sa se uite la jurnalele de stiri. Ei au raspuns astfel numeroaselor acuzatii formulate de ziaristi din TVR privind cenzurarea partidelor de opozitie in legislatura trecuta ca urmare a ordinelor date de CA al acestei institutii.
Membrii CA Cornel Diaconu, Voicu Enachescu, Cristian Hadji Culea au sustinut ca activitatea lor in Consiliu tine de stabilirea structurii emisiunilor, a grilei de programe, de monitorizarea ratingului etc. Corneliu Diaconu (propus de PD) si-a exprimat indoiala asupra faptului ca “a existat o cenzura de sus” si a fost de parere, ca, dimpotriva, “oamenii de jos se autocenzureaza”. Mai mult, el a spus ca promovand prea mult pe cineva, i se face un deserviciu. Aceasta idee a fost sustinuta si de reprezentantul Presedintiei in CA al TVR, Dorin Traian Suciu, care a afirmat ca “atunci cand anumiti lideri politici sunt promovati in exces se face propaganda si asta se intoarce impotriva lor”.
Cornel Diaconu a negat ca ar fi existat directive privind continutul Jurnalelor, precum si faptul ca membrii din CA se comportau ca “niste masini de vot”.Un alt membru in CA, Zsolt Galafalvi, a afirmat ca “intotdeauna politicul va influenta Televiziunea; cand e vorba de TVR toti oamenii politici au cam aceleasi opinii”. In acest context, el a mentionat ca “simplele neglijente se transforma foarte repede in probleme politice”. La insistentele parlamentarilor, Galafalvi a recunoscut totusi ca in legatura cu independenta TVR, “in CA s-a discutat mult si nu suficient de aplicat”, pentru ca se primesc telefoane de la diferite foruri politice. Cel mai vag in raspunsuri a fost ex presedintele director general al SRTV si reprezentant al Guvernului, Cristian Hadji Culea, care a spus ca “este foarte greu sa ai pareri despre echidistanta in Consiliul de Administratie”, grija lor acolo fiind aplicarea deontologiei profesionale, in sensul lasarii ambelor parti sa se exprime in cazul unei dispute. El a declarat ca nu cunoaste rapoartele de tara in care se aduceau Romaniei critici dure privind libertatea de expresie. Dupa ce parlamentarii si-au exprimat uluirea asupra faptului ca trei membri ai CA nu urmaresc jurnalele de stiri, Hadji Culea a recunoscut ca se uita la unele jurnale, dar nu la cel mai important, de la ora 19,00 si ca, in momentul in care apare o problema cere raportul comisiei de etica si asculta sesizarile salariatilor. El a declarat in final ca stirile se fac uneori neprofesionist: “Eu vad in diferite stiri greseli, dar stiu ca 99% din ele sunt balbe, nascute din viteza de a redacta stirea”. Alexandru Lazescu, propus de PNL, a admis ca in CA problemele importante sunt tratate expeditiv si ca ar trebui sa aiba loc mai multe discutii. El a subliniat faptul ca TVR “este o institutie mai inchisa decat ar trebui sa fie”, adaugand ca nu i se pare normal ca membrii CA sa se amestece in entitatea care face stirile. “Una e sa discuti formatul unui program si alta e sa te amesteci in felul in care se fac stirile”. Lazescu a mai spus ca nu i s-a parut potrivit ca dupa respingerea raportului de activitate din 2003 al SRTV in Parlament, TVR sa inceapa o campanie critica la adresa legislativului. Reprezentantul Presedintiei in CA al TVR, Dorin Suciu, a cerut parlamentarilor o lege de functionare a SRTV dupa modelul televiziunilor publice occidentale, care sa nu permita imixtiunea politicului in realizarea stirilor. “As lupta pentru o televiziune in care sa nu existe ciuntirea stirilor. Nu e normal sa fim amenintati ca, daca nu ne supunem comandamentelor politice, o sa fim trantiti la Raport”, a adaugat Suciu.


(660 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la CR


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Nu au vazut cenzura, pentru ca nu s-au uitat la televizor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56324291229248 seconds.