Marți, 19 Aprilie 2005 - 07:41 AM Aleg.RO: Comisiile de aparare, in impas

Publicat de: Razvan GHEORGHE

ziua Comisiile de Aparare nu pot lua o decizie in cazul Virgil Ardelean, alias "Vulpea", dar nici in alte situatii ce-ar putea aparea, deoarece majoritatea parlamentarilor din comisii nu a obtinut inca certificatul Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete (ORNISS) necesar accesului la informatii clasificate. Mentionam ca, in urma cu cateva saptamani, presedintele Comisiei parlamentare de Aparare, Mihai Stanisoara ne-a declarat ca lucrarile Comisiei sunt ingreunate de absenta certificatelor ORNISS.

El a marturisit ca, la acel moment, concluziile "cazului Vulpea", in care chestorul general Virgil Ardelean era acuzat, datorita dezvaluirilor publicate in ZIUA, ca a dispus ascultarea telefoanelor a doua agentii independente de presa, se lasa asteptate datorita absentei certificatelor. Situatia nu s-a clarificat nici in prezent.

Vicepresedintele Comisiei de Aparare a Senatului, Norica Nicolai, a precizat ieri ca doar trei membri din comisie, dintr-un total de 11, au in prezent un certificat ORNISS. Pe de alta parte, Daniela Buruiana, membra a Comisiei de Aparare a Camerei, ne-a declarat ca mai putin de jumatate dintre deputatii comisiei, formata din 22 de membri, au obtinut unda verde la informatii clasificate.

In concluzie, in momentul actual, doar un numar insignifiant de parlamentari din Comisiile de Aparare detin un certificat ORNISS care le permite accestul la informatii clasificate. Atat Norica Nicolai, cat si Daniela Buruiana ne-au declarat ca parlamentarii au libertatea de a opta sau nu pentru certificatul ORNISS, acestia nefiind obligati prin lege sa-l detina. "Unii nu au probabil dreptul la un astfel de certificat, iar altii sunt poate de umplutura", a fost de parere Buruiana.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei parlamentare de control a SRI, senatorul Radu Stroe, a precizat ca situatia din Comisiile de Aparare poate duce la imposibilitatea luarii de decizii. "Nu vor putea lua nici o decizie, nu vor putea lucra daca nu au avizul ORNISS. Cei care nu il primesc vor trebui schimbati din comisie cu alte persoane", a declarat Stroe.


(623 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Razvan GHEORGHE


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Comisiile de aparare, in impas | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.