Marți, 19 Aprilie 2005 - 07:50 AM Aleg.RO: Averile demnitarilor la buna vedere

Publicat de: Florin Ciornei

Cotidianul Senatul a dezbatut ieri in plen ordonanta guvernului privind completarea declaratiilor de avere ale demnitarilor. Noile formulare aduc imbunatatiri in ceea ce priveste transparenta averilor celor care ocupa functii publice. Din acest motiv, ordonanta a stirnit o opozitie puternica, inclusiv in rindul senatorilor coalitiei. Actul normativ al guvernului Tariceanu prevede obligatia ca demnitarii sa isi declare averea in fiecare an, nu doar la inceputul si sfirsitul mandatului. Cea mai importanta modificare introdusa se refera la obligativitatea ca demnitarii sa faca publica nu doar averea aflata pe numele lor, ci si averea sotiei si a copiilor. E vorba in primul rind de cladiri si terenuri, dar si de veniturile realizate de acesti membri ai familiei demnitarului din salarii, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din investitii, din premii si jocuri de noroc. Un detaliu semnificativ impus de guvern se refera la obligativitatea ca demnitarii sa precizeze si adresa imobilelor si terenurilor aflate in proprietatea lor si a familiei lor.
Orice instrainare de bunuri se declara in fiecare an

O alta completare adusa declaratiilor se refera la obligativitatea ca demnitarii sa faca publice bunurile mobile si imobile pe care le-au instrainat in ultimele douasprezece luni. Nu doar natura bunului, ci si forma si data exacta a instrainarii si valoarea la care a fost tranzactionat. Mai mult, demnitarii trebuie sa precizeze si numele persoanei sau al societatii catre care l-au instrainat. Demnitarul trebuie sa declare astfel de tranzactii in fiecare an din mandatul pe care il exercita, dar si bunurile instrainate cu douasprezece luni inainte de a se instala in functie.
Se declara si cadourile primite de sot, sotie si copii

Pentru ca averea consta nu doar in case de vacanta, conturi din bancile aflate in tara sau in strainatate, iahturi si limuzine, noile formulare de avere prevad obligativitatea declararii si a bijuteriilor, a obiectelor din metale pretioase, a obiectelor de arta si a colectiilor filatelice si numismatice. Daca depasesc in valoare individuala 300 de euro, cadourile, serviciile, inclusiv burse, credite, decontari de cheltuieli, sponsorizari si alte avantaje gratuite sau subventionate pe care demnitarii le primesc, atunci e obligatoriu sa fie trecute in declaratiile de avere. Si nu doar cele primite de ei, ci si cele primite de sotie si de copii. Datoriile demnitarului, daca ele depasesc 5.000 de euro, trebuie declarate. Acest capitol include taxele neachitate, ipotecile, garantiile emise in beneficiul unui tert si bunurile achizitionate in leasing. Declaratia trebuie sa si precizeze numele creditorului.


(525 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Florin Ciornei


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Averile demnitarilor la buna vedere | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.76517510414124 seconds.