Luni, 23 Noiembrie 2009 - 05:45 AM Aleg.RO: Sectiile speciale - umflate de batalia pentru Cotroceni

Publicat de: ---

Gândul

Locuitorii din Voluntari au votat mai mult decat restul cetatenilor si asta pentru ca au avut un referendum în plus . Ei au fost chemati sa spuna si daca vor ca localitatea lor sa devina Sectorul 7 al Bucurestiului. Primarul Voluntariului, Costel Pandele, tine sa sublinieze ca el nu e nicidecum un plagiator al lui Traian Basescu: "Noi am votat în consiliu decizia de a suprapune referendumul cu ziua alegerilor prezidentiale înca din 8 septembrie. La data aia nimeni nu stia ca presedintele Romaniei vrea sa-si faca si el referendumul lui".

El vede Volunatriul "un Beverly Hills, daca ne gandim ca pe aria localitatii noastre si-au cumparat proprietati o multime de persoane sus-puse, exact ca la ei". Pandele recunoaste ca dupa votul de azi Voluntariul va fi la fel de departe de Bucuresti ca si pana ieri: "Dupa referendumul nostru mai trebuie facute alte doua referendumuri. Cei din Ilfov trebuie sa-si dea acordul sa ne dezlipim de ei si Bucurestii ar trebui sa accepte sa ne lipim de ei, dar nici unii, nici ceilalti n-au în plan sa faca aceste referendumuri".

Voluntariul - vizitat în scop electoral de peste 1.000 de cetateni

In total, pana la ora 17.00 se prezentasera la urne în cadrul Sectiei Speciale de Votare nr. 90 din Voluntari 400 de cetateni care nu poseda buletin de Voluntari. Majoritatea venisera din sectorul 2 al Capitalei, iar restul din Stefanesti, Dascalu si Afumati. Dupa acuzele ca în Voluntari au venit mai multe dubite cu turisti electorali adusi din zona Moldovei, Adriana Istrate, presedinta sectiei, a numarat toate declaratiile pe proprie raspundere ale votantilor:"Nu erau decat 18 persoane din Galati, dat au venit rasfirati pe parcursul întregii zile, nu toti în acelasi timp. Dintre acestia, singurii care au venit grupati sunt niste muncitori sarmani care lucrau pe santier în Pipera". La cea de-a doua sectie speciala din Voluntari, amplasata în centrul comercial "Jolie Ville", prezenta a fost mult mai mare, consumandu-se 781 de buletine de vot pentru alegerea presedintelui si 587 pentru referendum dintr-un total de 900 de buletine primite de la Prefectura Ilfov. Presedinta Sectiei Speciale de Votare, Georgiana Nicu, a declarat ca în cazul în care votantii continua sa curga în acelasi ritm, va fi nevoita sa ceara suplimentarea numarului de buletine de vot.

Popesti Leordeni: cine are muschi voteaza mai repede

La o jumate de ceas dupa deschiderea urnelor, sectia de votare speciala din Popesti Leordeni, pentru cei cu buletine de alta localitate, era asediata de aproape o suta de venetici avizi de vot. Asta în timp ce sectiile "normale" erau pustii. Politistii au dat iama în multime cu carnetele si pixuri. Au constatat ca foarte multi erau veniti din Calarasi, unii la munca - altii în vizita la cei care muncesc. Cei angajati erau "de doar cateva zile", motiv pentru care n-au "carte de munca", si au avut nevoie de timp lung de gandire cand au fost întrebati de politisti care e "numele angajatorului" lor.

Rromii sarmani si muncitorii de pe santiere au stat la coada de un ceas si jumate. Au fost împinsi într-o parte de cei de la Interne, pentru a face loc unei gasti de vreo 6 namile care mana la vot un grup forma din vreo 20 de insi adusi cu masini mici. Prostimea de la rand s-a revoltat fata de nesimtirea celor cu "grumazul gros". Un votant nervos ridica vocea, o namila îi raspunde prompt: "Sa zici unde sa stam cand o sa ai 100 de kile ca noi si chiar am depasit-o. Atunci o sa stam noi la coada. Pana atunci, mars! Ultimul sa te vad ca stai, fata de betiv".

Un individ care-si zice "Radu de la Primarie" priveste fenomenul amuzat si lanseaza între amici un pronostic: "Mai tarziu sigur se opreste sectia . Acum e nimic. Sa vezi cand or veni puhoaiele alea puternice". O femeie de etnie rroma din multime tipa catre politisti: "Daca suntem tigani, votul nostru nu conteaza? Nu-i la fel de bun ca ala de roman?".

Coada de peste 4 ore, în Gara de Nord

La sectia speciala din Gara de Nord, coada pe trei randuri a început sa se formeze pe la ora 8 dimineta. "Astept aici de 4 ore, special m-am uitat la ceas. Am zis ca plec cand am vazut ca trece timpul si nu mai intru la vot, dar am zis ca, daca tot am apucat sa ma asez aici, acum nu mai pot sa dau înapoi", spunea Vasile din Fetesti. Este constructor în Bucuresti, iar de la noul presedinte asteapta sa scoata tara din criza ca sa se urneasca iar piata imobiliara. Masterandul Bogdan Lucaci din Suceava asteapta si el de trei ore, dar nu-l deranjeaza prea mult. Isi imagina ca va fi "omor", dar nici chiar asa. Are 25 de ani si e prima data cand voteaza. "Pana acum n-am votat fiindca nu m-a convins nimeni. Si mi-a fost scarba. Acum în sfarsit, a aparut un om care m-a convins". Reprezentantii catorva ONG-uri ne-au spus ca majoritatea alegatorilor ar fi din judetul Ilfov, însa nu recunosc acest lucru fiindca ar fi fost special adusi.

"Nici un politician nu merita atata efort"

Coada de sute de oameni, pana în strada, la usa sectiei speciale 163 din Bucuresti. Sectia a fost închisa aproape o ora, fara nici o explicatie. Alegatorii au înjurat si au fluierat la usa, gata sa o smulga din tatani. Oamenii au aplaudat si au aclamat ca la spectacol atunci cand a iesit un alegator, dupa 30 de minute. "Eu n-as sta atatea ore pentru asta, Doamne fereste", a murmurat un politist aflat în trecere. "Nici un politician nu merita atata efort. Stam ca prostii aici si asteptam sa se redeschida sectia, deoarece comisia a facut greseli, iar presedintei îi este teama sa ia singura o decizie", se plangea o femeie. "Multe lucruri dubioase se întampla aici. Vin foarte multi din aceeasi zona: Ialomita, Dambovita, Ilfov, cam prea multi. Dubios...", ne-a soptit o membra a comisiei, grijulie sa nu o "auda" camera de filmat din perete. Un politist ne-a povestit victorios cum dis-de-dimineata, a prins cateva microbuze cu turisti electorali si i-a dus la sectie sa-i cerceteze. (Alina Turcitu, Daniel Befu)


(1134 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Sectiile speciale - umflate de batalia pentru Cotroceni | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64745903015137 seconds.