Miercuri, 24 Februarie 2010 - 06:03 AM Aleg.RO: Basescu se duce la Tokyo sa ia bani pentru metrou. Cand va fi gata legatura cu aeroportul Otopeni

Publicat de: ---

Gândul

Presedintele Traian Basescu se va afla la finele saptamanii viitoare într-o vizita la Tokyo, prilej cu care va participa la semnarea acordului de împrumut dintre Banca Japoniei pentru Cooperare Internationala (JICA) si Metrorex, pentru constructia magistralei de metrou Piata Victoriei - Aeroportul International Henri Coanda-Otopeni, au declarat pentru Gandul surse din Ministerul Transporturilor .

Pentru ca acordul sa poata fi semnat în timpul vizitei presedintelui, Guvernul a urgentat procedurile si a hotarat, ieri, sa lanseze procedurile de contractare a împrumutului, în valoare de 340 milioane de euro. Totodata, în cel mai scurt timp vor fi aprobati si indicatorii tehnico-economici ai proiectului, au precizat sursele.

Memorandumul aprobat de Executiv prevede încheierea unui acord în forma simplificata, prin schimb de note, între guvernele Romaniei si Japoniei privind acordarea creditului de 41,87 miliarde de yeni (338,9 milioane de euro).

Lucrarile pot începe la sfarsitul anului

Imprumutul acordat de japonezi are o perioada de rambursare de 25 de ani, cu 7 ani termen de gratie si o dobanda de 1,7% pe an. Primele lucrari vor începe chiar la finele anului în curs, cel mai tarziu la începutul lui 2011, dupa cum declara recent directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste. Imediat dupa semnarea acordului de împrumut, se poate trece la selectarea firmei de consultanta care va revizui proiectul. Udriste înclina spre solutia ca magistrala sa plece de la statia 1 Mai, si nu de la Piata Victoriei pentru ca astfel costurile, estimate acum la 1,2 miliarde de euro, ar mai putea scadea.

De asemenea, s-ar putea ca, într-o prima faza, statiile sa fie mai rare, urmand ca celelalte sa fie construite ulterior.

Vom merge cu metroul la Otopeni abia în 2019

Potrivit proiectului actual, magistrala va avea 15,79 kilometri,19 statii si un depou. Noua linie urmeaza sa fie strabatuta de 21 de trenuri cu cate sase vagoane si va avea o capacitate de transport de 50.000 de calatori pe ora pe un singur sens. Termenul de finalizare este de sapte ani, adica putem spera sa mergem cu metroul la Otopeni abia în 2019.

In momentul de fata, legatura dintre Bucuresti si Aeroportul Otopeni este asigurata de doua linii de autobuz si de un tren care circula din ora în ora. Proiectul prevede ca la aeroport sa se construiasca o statie subterana comuna, pentru metrou si tren. Acesta din urma nu ajunge deocamdata chiar la aeroport, ci la un peron amenajat în urma cu un an la 3 km departare, de unde calatorii sunt preluati cu microbuzele.

In prezent, reteaua de transport a metroului bucurestean se întinde pe 66,95 km de cale dubla, exista patru magistrale cu 49 de statii, iar distanta medie între doua statii este de 1,5 km.


(594 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Basescu se duce la Tokyo sa ia bani pentru metrou. Cand va fi gata legatura cu aeroportul Otopeni | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72268009185791 seconds.