Joi, 25 Martie 2010 - 05:32 AM Aleg.RO: Basescu: SRI foloseste pentru obtinerea de informatii "de la satelit la banala ascultare a telefoanelor"

Publicat de: ---

Gândul Basescu: SRI culege informatii ca toate serviciile de informatii moderne din lume, de la satelit pana la banala ascultare a telefoanelor /// Foto: Mediafax/Andreea Balaurea

Ascultarea telefoanelor este, pentru presedintele Traian Basescu, o tehnica banala de culegere a informatiilor . Prezent, miercuri dimineta, la sedinta de bilant a SRI, seful statului a respins orice comparatie între acest serviciu si Securitatea comunista: "Am observat ca foarte multi au ori o tenta de ironie ori de repros atunci cand vorbesc despre mijloacele pe care SRI le utilizeaza în culegerea de informatii. Va asigur ca sunt aceleasi mijloace pe care le utilizeaza toate serviciile de informatii moderne din lume, de la satelit pana la banala ascultare a telefoanelor. Fosta Securitate utiliza astfel de mijloace pentru a sustine un regim dictatorial si un partid unic, pe cand SRI utilizeaza informatia pentru apararea legii si pentru apararea Constitutiei. Utilizarea informatiei este fundamental diferita de ceea ce se facea înainte de Revolutie si chiar în cursul anilor 90".

Basescu a laudat SRI pentru ca s-a tinut de departe de instabilitatea politica de anul trecut si a sugerat ca nu acelasi lucru a fost facut de structurile informative aflate în subordinea ministerelor, adica DGA, DGIPI: "In toata aceasta perioada serviciul a ramas neutru, neimplicat politic, neangajat în informatii strecurate la presa. A fost semnaul de maturizare a serviciului. Nimeni nu mai poate influenta politic functionarea SRI sau SIE. Nu spun acest lucru si despre serviciile departamentale".

Presedintele a cerut Parlamentului sa adopte cat mai rapid legislatia pentru modernizarea SRI si a dat ca exemplu cadrul legal privind misiunile acestui serviciu, legislatie veche de zece ani, timp în care amenintarile s-au modificat si multiplicat. Traian Basescu a mai spus ca a cerut SRI sa se faca din lupta împotriva coruptiei "un obiectiv major", prin furnizarea de informatii "indiferent de zona politica si institutionala", si sa tina sub supraveghere miscarile extremiste, care, în conditii de criza economica, "risca sa devina mai credibile decat ar trebui sa fie".

Obiectivele SRI pe 2010, aceleasi ca si în 2009

In finalul discursului sau, Traian Basescu a enumerat obiectivele principale ale SRI, care "raman aceleasi ca si anul trecut":

? Lupta împotriva crimei organizate ? Lupta împotriva traficului de droguri ? Combaterea criminalitatii cibernetice ? Combaterea extremismului, indiferent de forma de extremism si de cine îl afiseaza ? Lupta împotriva coruptiei


(557 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Basescu: SRI foloseste pentru obtinerea de informatii "de la satelit la banala ascultare a telefoanelor" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.80644202232361 seconds.