Luni, 29 Martie 2010 - 06:26 AM Aleg.RO: Cele trei metode prin care Voicu vrea sa evite justitia

Publicat de: ---

adevarul Senatorul Catalin Voicu a gasit trei cai prin care incearca sa evite prezentarea in fata instantei care urmeaza sa judece cererea de arestare formulata de DNA . Toate sunt ?pe procedura?. Catalin Voicu sustine ca votul dat de  Senat pentru arestarea sa este nul, intrucat nu a fost audiat si de plen.El mai pune in discutie si calitatea celor care i-au cerut arestarea.

Parlamentarul PSD a depus la Biroul Permanent o solicitare prin care invoca incalcarea dreptului sau constitutional de a-si face auzita vocea in plenul Senatului.

taguri Senator Catalin Voicu instanta DNA

Mai citeste si:

Zornait de catuse pentru Voicu

Catalin Voicu a transmis solicitarea a doua zi dupa votul prin care plenul a incuviintat cererea DNA de arestare preventiva, documentul ajungand la cabinetul lui Mircea Geoana, presedintele Senatului.

Cu constitutia in mana

Voicu invoca mai multe prevederi din Constitutie, Regulament si Legea privind statutul deputatilor si senatorilor, reglementari potrivit carora solicitarea procurorilor este aprobata de Camera dupa ascultarea celor vizati de DNA.

Or, Voicu si-a expus punctul de vedere legat de acuzatiile procurorilor doar la Comisia juridica, pentru ca apoi sa lipseasca din plenul Senatului, fiind internat in spital.

?Hotararea Senatului a fost adoptata fara a fi realizata procedura prealabila si obligatorie a ascultarii subsemnatului, in conditiile in care se stia, fiind un fapt de notorietate publica datorita mass-media, ca ma aflam intr-o situatie de imposibilitate obiectiva de a fi prezent in plenul Senatului in vederea ascultarii", pledeaza Voicu in document.

Geoana face apel la senatorii-juristi

Presedintele Senatului vrea sa cheme in ajutor Comisia juridica pentru a transa problema ridicata de Voicu. ?Da, solicitarea lui Catalin Voicu a fost inregistrata la Cabinetul presedintelui Senatului si o voi inainta catre Biroul Permanent al Senatului. Biroul va fi convocat marti si vom cere un punct de vedere Comisiei juridice", a declarat ieri Mircea Geoana, aflat la Bruxelles. El s-a abtinut de la alte comentarii legate de fondul problemei.

De altfel, Geoana a condus sedinta de plen de miercuri, sedinta in care alesii au dat unda verde procedurilor de arestare preventiva a social-democratului. La debutul sedintei, Geoana le-a explicat senatorilor ca, avand in vedere absenta lui Voicu din motive medicale, alesii vor tine cont de punctul de vedere exprimat de acesta la audierea din Comisia Juridica. Mai mult, parte din argumentatia lui Voicu de la Comisie a fost inclusa in Raportul citit in plen.

Deciziile Parlamentului, irevocabile

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Toni Grebla, considera ca nu exista motive temeinice pentru a ataca Hotararea Parlamentului. Desi nu doreste sa se antepronunte, el spune ca procedura audierii ?acuzatului" nu a putut fi indeplinita tocmai din cauza acestuia.

?El a fost invitat la dezbaterea din plenul Senatului. Faptul ca nu a venit nu este vina noastra. In plus, Catalin Voicu nu a trimis niciun document prin care sa ceara atunci amanarea votului", a declarat presedintele Comisiei juridice. Social-democratul mai spune ca Hotararile Parlamentului sunt definitive, sugerand astfel ca o reluare a votului asupra arestarii este putin probabila.

Si reprezentantul PDL in Biroul Permanent, senatorul Alexandru Peres, a declarat ca va vota impotriva reluarii votului. ?Hotararea Parlamentului este definitiva. Nu in fata noastra trebuie sa vina sa dea explicatii, ci in fata instantei", a comentat Peres. El il acuza pe senatorul PSD ca recurge la tertipuri procedurale.

In schimb, liberalul Ioan Ghise, membru al Comisiei juridice, nu exclude reluarea votului asupra arestarii lui Voicu, pe motiv ca solicitarea acestuia face referire la un articol din Constitutie care poate fi interpretat. Legea fundamentala precizeaza, la articolul 72, alineatul 2, ca ?deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala (...) dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor". Ghise afirma ca, desi legea nu specifica daca este vorba despre ascultarea in plen sau in comisie, Voicu ar putea invoca exceptia de neconstitutionalitate.

Vot la limita

Senatorii au incuviintat miercuri cererea DNA de arestare preventiva a lui Catalin Voicu, scorul fiind la limita: 70 de senatori au votat "pentru", fata de minimul necesar de 69. Impotriva solicitarii DNA s-au pronuntat 40 de senatori. Catalin Voicu a fost audiat de Comisia Juridica, dar nu a mai ajuns la dezbaterile din plen intrucat i s-a facut rau pe treptele Senatului.

La mana judecatorilor

Catalin Voicu urmeaza sa ajunga maine in fata instantei supreme, unde judecatorul Despina Mihai (foto) va judeca cererea de arestare a senatorului acuzat de trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata si participatie improprie la fals intelectual la Legea contabilitatii. In acelasi dosar mai sunt cercetati judecatorii Inaltei Curti Cristian Jipa (Sectia Penala) si Florin Costiniu (seful Sectiei Civile a instantei supreme), precum si oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic.

Magistratul care va analiza probele DNA impotriva lui Catalin Voicu, Despina Mihai, este judecator la instanta suprema din 2004, anterior fiind procuror general adjunct al Romaniei (2002 - 2004). Despina Mihai s-a opus infiintarii Parchetului National Anticoruptie ca organism autonom.

Doua strategii de rezerva

In afara de faptul ca nu a fost audiat si de plenul Senatului, ci doar de Comisia juridica, senatorul Voicu a mai inaintat doua capete de cerere prin care solicita constatarea nulitatii absolute a cererii formulate de DNA.

Mai intai, el considera ca solicitarea DNA de arestare preventiva este nula intrucat nu poarta semnatura procurorului general, Codruta Kovesi, ci doar pe cea a procurorului-sef al DNA, Daniel Morar. In aceste conditii - sustine Voicu - solicitarea ar trebui anulata. Cererea de arestare a unui parlamentar este fara precedent in Romania, iar legislatia privind luarea unei astfel de masuri impotriva unui senator sau a unui deputat nu prevede clar cine ar trebui sa fie titularul initial al cererii.

Cererea de arestare

Daca in cazul unui ministru-parlamentar Legea privind raspunderea ministeriala a fost clarificata, in sensul ca cererea de arestare adresata Camerei din care face parte cel vizat de ancheta trebuie semnata musai de procurorul general al Romaniei, in cazul simplilor parlamentari, Legea privind statutul deputatilor si senatorilor prevede doar ca solicitarea se adreseaza presedintelui Camerei Deputatilor sau al Senatului de catre ministrul Justitiei, fara a se mentiona cine este indreptatit sa o inainteze catre ministru.

Potrivit specialistilor, singura in masura sa ceara avizul Senatului - prin intermediul Ministerului Justitiei - este institutia care efectueaza actele de urmarire penala - respectiv DNA in cazul lui Catalin Voicu, el nefacand obiectul Legii privind raspunderea ministeriala, intrucat nu a fost niciodata ministru.

De asemenea in cererea de incuviintare a arestarii preventive adresata de DNA Senatului, procurorii invoca articolul 72 din Constitutia Romaniei in care, referitor la institutia abilitata sa faca cercetari, se statueaza: ?Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ)". Astfel, Constitutia prevede clar ca urmarirea penala a lui Voicu nu poate fi facuta decat de Parchetul General, lucru respectat intrutotul avand in vedere ca DNA este o directie in cadrul PICCJ.

Vrea un ocol pe la Curtea Suprema

In cea de-a treia cale de atac, Catalin Voicu invoca incalcarea procedurilor prin faptul ca arestarea sa a fost ceruta ministrului Justitiei de catre organul de urmarire penala, si nu de catre un judecator. ?Potrivit articolului 23, alineatul 4 din Constitutie, arestarea preventiva se dispune de judecator si numai in cursul procesului penal", arata Voicu. Pe acest temei, el sustine ca DNA trebuia mai intai sa ceara mandat la Sectia Penala a Curtii Supreme, iar instanta de aici ar fi trebuit, prin ministrul Justitiei, sa ceara Senatului avizul de arestare.

Juristii il contrazic insa pe Voicu, aratand ca procurorii au cerut Senatului incuviintarea arestarii, iar ulterior au propus arestarea sa instantei supreme, judecatorii urmand sa decida daca aceasta masura se impune sau nu. De altfel, specialistii in Drept dau ca exemplu cazul magistratilor impotriva carora se ia masura arestarii. In aceasta situatie, tot procurorii, si nu judecatorii, cer avizul CSM pentru arestarea unui magistrat. (Liliana Nastase, Ionel Stoica)


(987 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Cele trei metode prin care Voicu vrea sa evite justitia | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60623502731323 seconds.