Marți, 27 Aprilie 2010 - 08:52 AM Aleg.RO: Basescu: Sunt optimist dupa discutiile cu partidele pe tema legii ANI
Publicat de: ---
PE ACEEASI TEMA
Curtea Constitutionala si-a motivat decizia in cazul ANI
Basescu solicita partidelor sa adopte legea ANI in maximum 10 zile
Batalia pentru resuscitarea ANI
Presedintele Traian Basescu a afirmat ca a obtinut acordul tuturor partidelor prezente la consultari asupra adoptarii in regim de urgenta a noii legi de functionare si organizare a Agentiei Nationale de Integritate, fapt care-l face optimist, potrivit NewsIn
.
"O concluzie dupa discutiile cu partidele, atat cele din opozitie, cat si cele din arcul guvernamental: toate sunt de acord ca trebuie sa actionam rapid, in termen de maxim 10 zile, pentru a avea o lege a Agentiei Nationale de Integritate functionala si care sa atinga scopurile pentru care a fost creata tinandu-se cont si de observatiile Curtii Constitutionale, in masura in care creeaza reglementari de care trebuie sa se tina cont", a spus Basescu dupa ce a consultat partidele la Cotroceni.
Seful statului a spus ca discutiile cu opozitia erau necesare atata vreme cat Parlamentul, in ansamblul sau, are responsabilitati constitutionale in ceea ce priveste punerea in aplicare a angajamentelor pe care Romania si le ia ca urmare a intergarii in Uniunea Europeana. "In ceea ce ma priveste, sunt optimist dupa discutiile cu patidele si faptul ca nu m-am limitat strict la a discuta cu partidele din arcul guvernamental este explicat de faptul ca si Constitutia responsabilizeaza Parlamentul si nu numai arcul guvernamental", a explicat presedintele multumind partidelor care au onorat invitatia sa la consultari.
Pe de alta parte, Basescu a apreciat ca imposibilitatea functionarii eficiente a ANI ar putea pune in pericol intrarea Romaniei in spatiul Schengen. "As face precizarea ca una din ingrijorarile pe care le am este legata si de faptul ca am putea reactiva, prin punerea sub semnul intrebarii a functionarii ANI, ceea ce unele tari au sustinut mai demult: cuplarea responsabilitatilor noastre de lupta impotriva coruptiei de intrarea Romaniei in spatiul Schengen. Sa nu lasam loc la revenirea ideii de conectare a problemelor justitiei cu intrarea Romaniei in spatiul Schengen", a spus Basescu.
Presedintele a declarat luni ca parerea sa personala este ca in cazul Legii ANI Curtea Constitutionala a exagerat, toti cei vizati de lege, mai putin judecatorii, stiind de cand au fost alesi ca trebuie sa dea o declaratie de avere cu datele precise ale bunurilor pe care le detin.
"Un comentariu personal, care nu mai poate influenta in niciun fel deciziile Curtii, dar cred ca am dreptul la un punct de vedere personal: cred ca in decizia sa Curtea Constitutionala a exagerat, dintr-un motiv simplu: nu este o chestiune de confidentialitate sau de secret al datelor personale si informatiilor personale averea demnitarilor", a spus Basescu.
Basescu a aratat ca, in momentul de fata, in Romania nu exista niciun demnitar care sa fi fost ales inainte de aparitia legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate, astfel ca toti cei vizati de aceasta lege au stiut, inca de cand au candidat, ca trebuie sa depuna declaratii de avere.
"Deci toti au fost alesi dupa 2007, fie ca vorbim de alegerile locale din 2008, de alegerile legislative din 2008, de alegerile prezidentiale din 2009 sau chiar de alegerile pentru PE. Deci toti cei care sunt vizati de legea ANI, mai putin judecatorii, dar se pare ca aici avem o problema, au stiut ca trebuie sa dea o declaratie de avere cu datele precise ale bunurilor pe care le detin. Deci daca nu voiau sa-si faca publica averea puteau sa nu candideze la functii de consilieri, de primari, de parlamentari, de ministri sau de presedinti ai Romaniei", a spus Basescu.
Seful statului a adaugat ca depunerea acestor documente de catre demnitari inainte de a fi alesi a reprezentat o acceptare tacita a transparentei averilor. "Mai mult decat atat, toti acesti alesi, odata cu depunerea candidaturii si-au depus si declaratiile de avere, este o acceptare tacita de a-si face publice averile. Este un comentariu personal care ma face sa apreciez putin exagerata decizia Curtii, avand in vedere ca toti oamenii politici, de la nivel local pana la cel mai inalt nivel, stiu de existenta obligatiei de a-si face publice averile si au luptat sa-si faca publice averile", a spus presedintele.
Basescu a pus absenta liberalilor de la consultarile de la Cotroceni pe subiectul legii ANI pe seama faptului ca "unii se surmeneaza foarte repede" si au ales sa se odihneasca pentru a merge seara "la televizor".
Presedintele Basescu a multumit partidelor care au dat curs invitatiei la consultari si a precizat ca, desi putea sa invite doar partidele care sustin Guvernul, a decis sa invite toate formatiunile parlamentare deoarece prin Constitutie, Parlamentul alaturi de presedintele, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii la UE.
PNL a anuntat ca nu va merge la consultarile de la Cotroceni de luni si nici la altele decat atunci cand subiectele discutiilor sunt probleme "majore", precum crizele guvernamentale. "PNL este decis sa nu mai fie element de decor in actiunile pur mediatice si partizane ale presedintelui Traian Basescu. Am luat decizia de a nu mai participa la niciun fel de consultari convocate de Traian Basescu pana cand actiunea politica, atitudinea politica a domniei sale nu vor semana cu ceea ce inseamna un presedinte moderator, care nu e partizan. Nu vom participa decat la consultari impuse de situatiile limita prevazute in Constitutie cum ar fi o problema majora de politica externa sau de siguranta nationala, o criza de Guvern, dizolvarea Parlamentului sau alte situatii care nu se pot rezolva decat prin actiunea directa a presedintelui Romaniei", a spus Crin Antonescu.
(854 )
| |
|