Luni, 28 Iunie 2010 - 05:33 AM Aleg.RO: Primariile datoreaza 1,6 miliarde euro bancilor din Romania

Publicat de: ---

Gândul In marea lor majoritate, creditele luate de primarii de la banci sunt folosite pentru reabilitarea drumurilor n Foto: Publimedia/Ovidiu Micsik

Cea mai mare banca din sistem are de recuperat de la autoritatile publice locale 1,2 miliarde euro

Peste 3 .200 de primarii au credite la banci de circa 1,6 miliarde euro la bancile din Romania, unele dintre împrumuturi avand termen de rambursare de 20 de ani. Din aceasta suma, peste 1,2 miliarde euro reprezinta valoarea totala a împrumuturilor pe care Banca Comerciala Romana le-a acordat autoritatilor publice locale. Fondurile împrumutate sunt în general pentru lucrari de infrastructura rutiera, canalizare, reabilitare cladiri, spitale, reabilitare energie termica si iluminat public. Cea mai mare banca din sistem are o cota pe piata finantarilor destinate primariilor de aproape 73%, potrivit estimarilor oficialilor BCR.

Bancherii spun ca încearca sa-si ajute clientii sa depaseasca perioada dificila. "Cota de piata a BCR pe segmentul finantarii administratiilor publice locale a crescut în conditiile în care am cautat pentru clientii nostri solutii de depasire a perioadei dificile si continuare a investitiilor în dezvoltarea locala. Daca la finele anului 2009 aveam o cota de piata de 70,4%, la sfarsitul lunii aprilie aceasta a crescut la 72,6%", a declarat Constantin Cojocaru, director Municipalitati Mari în cadrul BCR. Numai anul trecut BCR a acordat finantari catre primarii de peste 180 milioane euro. Jumatate din banii cu care BCR a împrumutat primariile sunt destinati proiectelor de infrastructura rutiera. Una dintre primariile care a contractat în acest an de la BCR un credit de 100 milioane de lei este Primaria Sectorului 4, la licitatie participand doua banci. Imprumutul este pe 20 de ani, scopul acestuia fiind "asigurarea finantarii unor obiective de investitii, de interes public local", potrivit anuntului de atribuire. Valoarea totala finala a contractului este de fix 279.404.240 lei. In cadrul criteriilor de atribuire, cea mai mare pondere, de 80%, a avut-o valoarea sumei împrumutate. Perioada de maturitate, rata dobanzii, perioada de gratie si comisionul de gestionare au avut fiecare ponderi de 5% în cadrul criteriilor de atribuire.

Perioada de gratie de trei ani

Si BRD-SocGen are o oferta de finantari pentru primarii. De exemplu, primarii care vor sa obtina fonduri europene pot lua un credit de cofinantare de investitii în completarea resurselor proprii. Perioada de creditare este de maxim 20 de ani si este stabilita în functie de tipul proiectului de investitii si capacitatea de rambursare a clientului. Creditul are la dispozitie si optiunea unei perioade de gratie de maximum 36 de luni, în care poate plati doar dobanda. Primariile pot garanta cu veniturile proprii pe care estimeaza ca le vor încasa la bugetul local pe perioada de creditare, cu scrisori de garantie emise de institutii financiare agreate de banca sau cu alte garantii reale acceptate de banca. O alta institutie de creditare este divizia specializata în finantari pentru sectorul public a grupului belgiano-francez Dexia, Dexia Kommunalkredit. Aceasta are în derulare în Romania finantari acordate în valoare de circa 900 milioane euro. Unul dintre clientii acesteia este Primaria Focsani, care are la aceasta institutie un împrumut de 50 milioane de lei realizat printr-un montaj financiar - credit si obligatiuni municipale, cu termen de rambursare anul 2026.


(862 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Primariile datoreaza 1,6 miliarde euro bancilor din Romania | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.74671816825867 seconds.