Sâmbătă, 23 Aprilie 2005 - 09:27 AM Aleg.RO: Cine este adevaratul stapin al PSD: Geoana, Nastase sau Mitrea?

Publicat de: Silviu Sergiu, Adria

evenimentulzilei Primii delegati au inceput sa soseasca la Sala Palatului cu vreo doua ore inainte de ora anuntata. Dupa ora 11.00, cind sala era aproape plina, s-a dat semnalul: “Delegatii sint rugati sa ia loc pe scaune”. Presedintele PSD a venit impreuna cu Ion Iliescu si alti lideri. Iliescu avea sa fie invitat sa faca parte din prezidiu, alaturi de Ecaterina Andronescu, dar si de ilustri necunoscuti, reprezentanti ai organizatiilor din teritoriu. Printre acestia se afla si una dintre surprizele acestui Congres: sefa organizatiei PSD Maramures, Eugenia Godja, devenita in urma votului vicepresedinte.
• Imediat ce a luat loc la prezidiu, Iliescu a preluat, autoritar, conducerea. “Am fost invitat sa prezidez lucrarile”, a spus senatorul, si nimeni nu l-a contrazis.
• Tot Iliescu i-a dat cuvintul “tovarasului” Nastase pentru a prezenta raportul de activitate. Sala a ris, iar Iliescu a incercat sa o scalde, spunind ca termenul e folosit in Internationala Socialista.
• Speach-ul lui Nastase a naucit sala, nu atit prin continut, cit prin durata: peste o ora si un sfert. In acest timp, in foaierul Salii Palatului, contracandidatul lui Nastase la sefia executiva, Sorin Oprescu, se intretinea cordial cu Hrebenciuc.
• In vreme ce in sala delegatii mai rabdatori ascultau luarile de cuvint, pe culoare se desfasura un soi de congres paralel. Sau “un conclav al partidului”, cum avea sa spuna Geoana la final, cu referire la un banc ce a circulat printre cei prezenti.
• Prima care a semnalat de la tribuna ca “se negociaza alta formula de conducere decit cuplul Iliescu-Nastase” a fost Corina Cretu. Se facuse deja 15.30, iar dintre cele aproximativ o suta de persoane care se aflau inscrise pe lista pentru a lua cuvintul abia vorbisera patru.
• O parte din cei care dorisera initial sa ia cuvintul nu se aflau insa in sala, asa ca, pentru a respecta ordinea, Iliescu a decretat o pauza de 20 de minute. Pe coridor, Daciana Sarbu arata presei un biletel pe care figurau numele unora dintre candidati, semn ca delegatilor li s-ar fi indicat pe cine sa voteze. Nu erau nominalizati presedintele si vicepresedintele, dar ca secretar general era trecut Miron Mitrea. Biletelul respectiv avea sa fie pretextul tensiunilor care au aparut in timpul votului propriu-zis, generate de oamenii lui Victor Ponta, contracandidatul lui Mitrea.
• Dupa pauza, Dan Ioan Popescu a incercat scoaterea din cursa a candidatului Francisc Toba, pe motiv ca acesta nu si-a platit cotizatia. S-a votat “pentru”. Toba a venit la tribuna si a facut scandal. “Am fost director la Romaero, am dat de lucru la oameni”, a spus el, printre altele. S-a votat din nou si s-a decis ca omul are dreptul sa candideze.
• Dupa-amiaza a apartinut “greilor” partidului, care au urcat pe rind la tribuna pentru a exprima pozitii “pro reforma” sau “pentru continuitate”. Discursul lui Geoana a durat zece minute si a electrizat sala, care l-a aplaudat indelung. Printre cei care l-au sustinut la scena deschisa s-a aflat si Marian Oprisan, care striga de zor: “Nea Nelu, lasa-ne!”.
• La finalul discursului lui Geoana, Iliescu a avut nevoie de un calmant pe care i l-a procurat, din poseta Rovanei Plumb, Corina Cretu.
• Ingrata sarcina de a vorbi dupa Geoana i-a revenit lui Adrian Paunescu, proiliescian, care n-a ratat ocazia de a recita o poezie. Un discurs ceva mai radical impotriva lui Geoana a avut Codrin Stefanescu. In schimb, Ioan Rus, considerat liderul gruparii reformiste, a adoptat un ton destul de rezervat. Cel mai pe dinafara a fost Dan Mircea Popescu.
• Votarea propriu-zisa a inceput mult dupa lasarea intunericului. Neobisnuiti cu votul secret, pesedistii au avut o serie de “dificultati tehnice”. La cabinele amplasate in hol a fost o inghesuiala pe cinste, iar liderii de organizatii au controlat, in cel mai nesecret mod, votul delegatilor din subordine. Pentru a vota in liniste, Antonie Iorgovan si Corina Cretu au ales sa faca acest lucru in toaleta.
• Nici numararea voturilor nu a fost lipsita de evenimente. Marian Vanghelie l-a acuzat pe Victor Ponta ca si-a adus oamenii pentru a exercita presiuni. El chiar s-a repezit la emisarii candidatului si a incercat sa introduca televiziunea in sala unde se realiza numaratoarea pentru a arata “abuzurile”. Din cauza scandalului, unuia dintre membrii comisiei de numarare, consilierul Gheorghe Iconaru, de la sectorul 5, i s-a facut rau, omul ajungind la spital cu Salvarea.
• Numaratoarea oficiala a voturilor s-a incheiat abia in jurul orei 4.00 dimineata, dar pe la 1.00 deja se cunosteau rezultatele pentru presedinte si presedinte executiv. Putin dupa miezul noptii, Ion Iliescu a dat o declaratie prin care isi recunostea infringerea. Coincidenta face ca, exact in aceeasi zi sa se implineasca 15 ani de la declansarea manifestatiilor din Piata Universitatii. In zorii zilei de 22 aprilie, in fata unei sali aproape goale, in care jurnalistii erau mai numerosi decit delegatii, Geoana si o parte din membrii echipei cistigatoare au urcat la tribuna pentru a primi anuntul oficial al victoriei. De la deschiderea Congresului trecusera 17 ore. (Silviu Sergiu, Adriana Tomasevici)

Politica ii ridica, politica ii coboara

Pentru prima oara in istoria partidului, alegerea noii conduceri a PSD s-a facut in mod democratic, delegatii exprimindu-si optiunea in mod secret. Au contat, bineinteles, si aranjamentele de culise (pactul Geoana-Mitrea fiind o dovada in acest sens), au existat si numeroase nereguli la vot, multi delegati votind la indicatia sefilor din filiale, insa “schimbarea” a fost vointa majoritatii, si la schimbare s-a ajuns.
Ghici cine iese la vot! Votul de la Congres a insemnat aparitii spectaculoase in componenta noii conduceri a PSD. De departe, cea mai mare surpriza a fost cistigarea functiei de presedinte al partidului de catre Mircea Geoana. Practic, acesta a cistigat competitia cu Ion Iliescu chiar in ziua Congresului, cind negocierile din culise i-au adus sprijinul filialelor controlate de Miron Mitrea. In ciuda acestor aranjamente, succesul celui pe care Ion Iliescu l-a numit cindva “prostanac” nu s-ar fi inregistrat daca nu ar fi fost doua momente-cheie ale Congresului. In primul rind, a fost acel “tovarase”, care a facut inutil tot efortul lui Ion Iliescu de a se prezenta drept element de schimbare al partidului. In al doilea rind, a fost discursul inspirat al lui Mircea Geoana, care a reusit sa electrizeze sala.
Sint insa si alte aparitii spectaculoase in ierarhia PSD, mai ales in ceea ce priveste distribuirea celor 11 functii de vicepresedinte. Prezenta lui Titus Corlatean in noua conducere, pe pozitia de vicepresedinte, poate fi considerata o surpriza, insa alegerea sa are legatura cu ideea de schimbare. Interesant este ca Titus Corlatean s-a clasat al doilea in competitia pentru pozitia de vicepresedinte, dupa Ioan Rus, dar in fata unor nume cu greutate in partid: Mihai Tanasescu, Ioan Mircea Pascu sau Nicolae Vacaroiu.
O alta prezenta spectaculoasa in noua conducere a PSD este cea a Rovanei Plumb, actualmente presedinte al organizatiei de femei a PSD, o apropiata a lui Adrian Nastase. Ea a beneficiat insa de asa-zisa “discriminare pozitiva”, trei dintre locurile de vicepresedinte fiind rezervate femeilor. De aceasta conjunctura au profitat si fostul consilier prezidential Corina Cretu si Eugenia Godja, cea din urma o necunoscuta in partid, pina ieri. Godja, prima femeie care a ajuns presedinte al unei filiale judetene a PSD, cea din Maramures, o apropiata a grupului de la Cluj, a fost puternic sustinuta de organizatiile transilvane ale partidului.
“Orfanii” de partid. Congresul PSD a adus si infringeri usturatoare pentru unii lideri ai partidului. Marele perdant al Congresului poate fi considerat Victor Ponta, cel care a pierdut functia de secretar general al PSD in fata lui Miron Mitrea. Doar 107 voturi i-au lipsit lui Ponta sa devina al treilea in ierarhia partidului, scorul fiind 576-469. Un esec rasunator a suferit si fostul consilier prezidential Nicolae Serban, “iepurele” aruncat in lupta pentru sefia PSD de Ion Iliescu pentru a farimita votul si a-i compromite sansele lui Mircea Geoana. In cele din urma, s-a dovedit ca strategia a fost una gresita. Nicolae a obtinut un scor jenant, doar noua voturi, cu sapte mai multe fata de cvasinecunoscutul Dorinel Soare, primarul din Niculesti (Dimbovita). O serie de baronii ai PSD se numara si ei printre perdantii votului de la Congres. Nume precum Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu, Serban Mihailescu, Ion Solcanu, Doru Ioan Taracila sau Dan Matei Agathon nu au mai avut loc in prima linie a partidului.

Mircea Geoana

“Ne-am obisnuit multi ani de zile sa asimilam partidul nostru cu liderul sau, dar partea rationala din noi ne spune ca e timpul pentru o schimbare.”

“Vom merge in cabina de vot si acolo se va intimpla magia democratiei. Este firesc sa ne punem intrebari. Este firesc sa ne fie teama
de schimbare.”

“Am ezitat mult, poate prea mult, pentru ca am crezut, pina in ultimele clipe, ca vom primi din partea celui care a fondat partidul nostru mesajul ca preda stafeta.”

“Am asteptat ca schimbarea sa se produca de sus, sa ni se spuna, asa cum ne-am obisnuit ani de zile, care e echipa de conducere... Vreau sa va dau o veste: acest mesaj de sus nu a venit pina in acest moment. E timpul ca schimbarea sa se faca de jos in sus, iar votul e la dumneavoastra.”

“De modul in care vom iesi din acest Congres (...) depinde, in mare masura, soarta alegerilor viitoare. Sa nu ne amagim: perioada 2004-2008 nu seamana cu perioada 1996-2000, iar Traian Basescu nu e Emil Constantinescu.”

Ion Iliescu

“Eu nu am venit sa predau stafeta. Am facut asta la sfirsitul anului 2000 cind am fost ales presedinte al Romaniei. Am venit sa preiau stafeta. Asta asa, ca o precizare istorica.”

“N-am revenit in partid din ambitii personale. Nu ma anima astfel de ambitii. Am venit sa-mi fac datoria fata de partid si tara. Am venit cu gindul sa aduc un bagaj necesar de experienta si moralitate. Nu am altceva de oferit decit propria mea viata.”

“Votul dumneavoastra trebuie sa ajute la intarirea conducerii partidului, nu la slabirea ei.”

“ Va rog sa va ginditi, cu toata responsabilitatea, pe miinile cui dati acest partid, cine poate sa asigure echilibrul si nu interesele de conjunctura.”

“N-as dori sa-mi para rau ca am revenit si am participat la aceasta competitie ca sa barez drumul celor mai capabili, celor mai competenti, si sa rezulte ceva care nu slujeste la intarirea partidului”.

Se schimba PSD?

Mircea Geoana, “prostanacul”, precum il numea Ion Iliescu, a preluat sefia celui mai longeviv si controversat partid de pe scena politica romaneasca. Cu alte cuvinte, “prostanacu’” a luat caimacu’, iar tatucu’ a luat papucu’. Deocamdata. Peste doi ani, la urmatoarele alegeri, situatia se poate schimba.

Ce spun azi analistii si politicienii despre aceasta miscare surprinzatoare care aduce un diplomat in fruntea unui PSD macinat de scandaluri, baroniade, lupte fratricide si de esecul inregistrat la alegeri? Exista citeva intrebari punctuale, ale caror raspunsuri ar putea elucida o serie de dileme, anticipind ce se va intimpla de acum inainte in ex-FSN, ex-PDSR, actualmente PSD. Raspunsurile apartin unor analisti politici reputati (Ion Cristoiu, Emil Hurezeanu, Sorin Ionita) si unui politician din garda tinara (Cozmin Gusa).

Cine e adevaratul sef al PSD?

“Geoana, ca nepot al lui Iliescu si fiu al lui Nastase, era un om complexat si restrins. Ieri si-a dat drumul asa cum a facut-o pe vremea cind era diplomat, demonstrind ca poate fi un lider redutabil. Daca isi va lua rolul in serios, Geoana va putea sa-i marginalizeze pe Nastase si pe Mitrea, fata de care este in inferioritate.” (Emil Hurezeanu)
“Toti trei la un loc. Nu cred ca e inca un aranjament stabil. Urmeaza lupte si clarificari.” (Sorin Ionita)
“Cei trei au ajuns la concluzia ca mai bine lucreaza impreuna decit sa asculte de toanele lui Ion Iliescu. Cert este ca Adrian Nastase a fost ieri pesedistul cel mai lipsit de griji, probabil stia rezultatul alegerilor.” (Ion Cristoiu)
Cozmin Gusa, ex-pesedist de frunte pe vremea cind detinea functia de secretar general: “Victoria nu e a lui Geoana, e a lui Adrian Nastase. E un lucru pozitiv pentru Romania faptul ca Ion Iliescu nu mai poate sa ocupe o functie de raspundere intr-un partid mare”.

Ce putere mai are Ion Iliescu in PSD?

“Esecul lui Ion Iliescu e mai important decit cistigul lui Geoana. Ion Iliescu a pierdut detasat la puncte competitia democratica din partid. Grosul PSD a priceput ca partida istorica Ion Iliescu e pierduta si ca influenta lui intra in picaj.” (Emil Hurezeanu)
“Ion Iliescu pare sa renunte. Se poate insa si razgindi. E greu de anticipat cu privire la ambitiile lui Ion Iliescu. Peste doi ani poate reveni insa. Ieri a fost la nervi, la oboseala... a zis ca nu vrea functie, poate reveni insa oricind.” (Sorin Ionita)
“Ion Iliescu are o putere la nivelul structurilor de stat in Romania, asta incluzind si zona serviciilor secrete, care se va diminua pe masura ce Iliescu nu va mai avea un rol activ si pe masura ce Traian Basescu va prelua aceasta zona de influenta.” (Cozmin Gusa)

Este Geoana un lider puternic sau o marioneta?

“Geoana n-a stat niciodata pe picioarele lui. El a promis ceva grupurilor de la Vrancea, Bacau pentru a fi sprijinit. Ramine de vazut daca va da ceva la schimb si ce.” (Sorin Ionita)
“Geoana e un personaj modern, mobil, nu e un aparatcik al Partidului Comunist. Geoana va fi in inferioritate fata de Nastase si Mitrea, dar, daca-si va lua rolul in serios, va putea sa-i marginalizeze, sa creeze un curent de opinie favorabil.” (Emil Hurezeanu)
“Adevaratii lideri in PSD sint Nastase, Mitrea si Rus. Urmatoarele sase luni vor fi extrem de relevante pentru activitatea sau nonactivitatea lui Geoana la partid.” (Cozmin Gusa)

Va fi reformat PSD din temelii sau va ramine partidul baronilor?

“Banuim ca venirea lui Geoana e o schimbare in fruntea partidului. Punct. Deocamdata atit. E o schimbare epocala. Pornind de la ideea ca nu toti cei din PSD sint cleptocrati sau cleptomani, au priceput ca partida Ion Iliescu e pierduta, iar ca partida Adrian Nastase este subminata de balastul coruptiei. Acesti oameni, din simt practic, se pot indrepta spre formule europene de stinga.” (Emil Hurezeanu)
“Nu s-a ajuns la punctul sa se aleaga apele. In partidul-stat nu sint prea multi perdanti. Nu e vorba de o tabara reformatoare in PSD pentru ca acum au trecut cu arme si bagaje in tabara cistigatoare.” (Sorin Ionita)

Isi face Iliescu alt partid sau ramine in PSD?

“Nu cred ca pleaca, dar nu e exclus. Partidul va rezista, nu vad de ce ar pleca.” (Sorin Ionita)
“E foarte posibil sa plece in alta parte sa-si faca un partid nou.” (Emil Hurezeanu)
“Dupa cit il stiu de egoist si de doritor de a fi vioara intii, presupun ca Iliescu va incerca sa faca un partid foarte de stinga.” (Cozmin Gusa)

Un partid usor de dominat de Basescu

“PSD-ul devine un partid mult mai usor de dominat de Traian Basescu. Dintre cei trei lideri, pe doi i-a invins in 2004 in alegeri directe (n.r. - Nastase si Geoana), in timp pe cel de-al treilea, pe ex-ministrul transporturilor Miron Mitrea, poate sa-l disciplineze foarte usor”, crede Cozmin Gusa, ex-secretar general al PSD.

Reactiile partidelor

Tariceanu: “Au ales intre doua solutii proaste”. “Membrii PSD au avut de ales intre doua solutii la fel de proaste”, este parerea presedintelui PNL, Calin Popescu-Tariceanu, care vrea sa vada mai intii cum evolueaza partidul sub Mircea Geoana ca sa poata spune daca PSD s-a schimbat. “Au avut de ales intre Ion Iliescu, un exponent al imaginii prafuite a PSD, dar cu imaginea de om curat, cinstit, nepatat, si Mircea Geoana care, dupa infringeri usturatoare suferite in diferite competitii, incearca sa se prezinte ca un om care poate face reforma. Dar se prezinta altaturi de oameni care nu se pot detasa de eticheta de PSD - partid corupt”, a fost comentariul presedintelui PNL la rezultatul alegerilor din PSD. Din acest considerent, Tariceanu a precizat ca este “prematur sa se pronunte cum va evolua PSD”.
Marko Bela crede in Geoana. Presedintele UDMR, Marko Bela, sustine ca a “stiut” ca Ion Iliescu ar trebui sa se retraga din viata politica inca de cind fostul sef al statului l-a gratiat pe Miron Cozma. Marko a declarat ca alegerea lui Mircea Geoana la presedintia PSD sporeste sansele ca aceasta formatiune sa devina un partid social-democrat modern si european. Liderul UDMR s-a declarat increzator ca Mircea Geoana va face fata functiei pe care a cistigat-o, mentionind ca este “extrem de important” ca in fiecare partid sa existe un proces de intinerire.
Emil Boc: “Poate insemna inceputul sfirsitului”. Schimbarea produsa la virful PSD trebuie dublata si de o reforma similara in teritoriu, altfel nereprezentind decit “sfirsitul inceputului” pentru acest partid, a apreciat, vineri, presedintele interimar al PD, Emil Boc, care a exclus insa o colaborare a formatiunii sale sau a Aliantei PNL-PD cu PSD. “Schimbarea in conducerea PSD poate insemna fie inceputul sfirsitului, fie sfirsitul inceputului pentru PSD. Poate insemna inceputul sfirsitului din perspectiva trecerii definitive de la conservatorism la reformism, dar atita vreme cit si in structurile centrale, dar mai ales in cele teritoriale se mentin persoane foarte controversate, asupra carora planeaza suspiciuni serioase, aceasta schimbare poate fi un sfirsit al inceputului”, a declarat Boc.
Dan Voiculescu: “O structura dominata de lideri cu stiluri diferite”. Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a declarat ieri ca asteapta “cu interes” evolutia PSD in noua structura de conducere. “O structura care, cel putin la virf, e dominata de lideri cu stiluri diferite si cu orgolii pe masura. Testul cel mai important pentru noua echipa aleasa va fi mentinerea unitatii partidului. Ramine de vazut in ce masura iesirea din scena a lui Ion Iliescu si venirea noii echipe vor insemna sau nu o reforma profunda, mai ales in teritoriu, de unde au venit cele mai multe critici la adresa PSD”, spune liderul PUR.

"Oare unde e reforma?"

Analistul politic Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro-Democratia, spune ca marele cistigator este Adrian Nastase
“Adrian Nastase este cistigatorul alegerilor din PSD. El este cel favorizat, pentru ca ar fi fost mult mai jenat de o coabitare cu Ion Iliescu decit ceilalti. In raport cu Mircea Geoana, amindoi au fost infrinti de acelasi om politic, Traian Basescu, dar Nastase, spre deosebire de Geoana, a trecut de turul intii. In al doilea rind, pentru ca la alegerile din PSD a obtinut mai multe voturi decit Geoana. In al treilea rind, pentru ca el e cel care controleaza organizatiile si nu Geoana. Toate aceste lucruri arata ca pentru moment el e principalul cistigator. Cu toate acestea, nu va mai exista o conducere unica a partidului, ci una plurala, in care Adrian Nastase va trebui sa se plieze pe interesele celor care l-au sprijinit.
Influenta pe care o va mai exercita Ion Iliescu se reduce doar la organizatiile locale si nici pe departe la centru. Niciodata Ion Iliescu n-a avut influenta la conducerea partidului. De altfel, Iliescu n-a fost debarcat, pentru ca nu avea de unde. El nu mai ocupa nici o pozitie la momentul alegerilor. Aceeasi conducere care exista, exista si azi. In plus, o parte din lideri au fost trecuti pe linie moarta prin micsorarea numarului de vicepresedinti. Cu exceptia lui Titus Corlatean, toti ceilalti ocupau pozitii de decizie. Deci, unde e reforma?”

“Reforma baronilor”

“Victoria de ieri n-ar fi fost posibila fara contributia lui Marian Oprisan, Miron Mitrea sau Radu Mazare, deci contributia unor personaje a caror imagine si moralitate sint puse la indoiala. Reforma in partid inseamna transformarea radicala a organizatiilor de baza, nu simpla rocada a acelorasi personaje pe functii. In opinia mea reforma va fi dificila. Exista totusi sanse pentru ca echipa tinerilor a iesit destul de bine din aceasta confruntare. De pilda, Ponta a obtinut 500 de voturi, ceea ce-l poate face sa priveasca cu seninatate viitorul, daca nu cumva nu va fi executat rapid.”

“Iliescu nu mai are virsta pentru un nou partid”

“Cred ca Geoana nu are caracterul unui lider marioneta, dar nu are nici control asupra organizatiilor locale, nu are experienta de partid si va trebui sa colaboreze cu ceilalti. In ceea ce-l priveste pe Iliescu, nu cred ca mai are virsta, energia si sprijinul pentru a incepe o aventura de genul infiintarii unui nou partid.
Dar ipoteza ramine valabila in masura in care evolutiile viitoare ii vor fi favorabile si daca va exista o reactie puternica in partid. Insa cele mai mari sanse sint ca Iliescu sa ramina in situatia asta.”

Corina Cretu: “Acum constientizez faptul ca sint aleasa vicepresedinte al celui mai important partid din Romania si acest lucru ma obliga”. Referitor la declaratia sa anterioara, potrivit careia va parasi PSD daca Iliescu nu obtine presedintia partidului, Cretu a precizat: “Am tinut pina in ultimul moment cu Ion Iliescu si cu ceea ce reprezinta acesta”.

Ilie Sarbu: “PSD a demonstrat ca ramine cel mai puternic partid din Romania, pentru ca a avut capacitatea de a demara reforma din interior, printr-un act democratic”, a declarat presedintele PSD Timis. “Am convingerea ca actuala echipa de conducere are capacitatea de a conduce partidul spre o victorie la viitoarele alegeri, indiferent daca sint anticipate sau la termen”, a afirmat Ilie Sarbu.

Antonie Iorgovan: “S-ar fi putut, pina la urma, mentine o majoritate favorabila lui Ion Iliescu daca el n-ar fi facut doua greseli: Miron Cozma si faptul ca a sustinut-o pe doamna Andronescu ca secretar general”, considera Antonie Iorgovan. El a apreciat ca PSD a intrat intr-o alta etapa, cea a “deciziei colective”, iar “cine pleaca din PSD si isi imagineaza ca face un alt partid este sinucigas politic”.

Radu Mazare: “Fiecare dintre noi a votat in principiu pentru reforma si, cum spunea Mircea Geoana in discursul sau, pentru noul PSD”. Mazare a refuzat sa spuna pe cine au preferat delegatii PSD Constanta pentru functiile de presedinte executiv, respectiv secretar general.

Marian Oprisan, lider PSD Vrancea: “La un moment dat, am sustinut intoarcerea lui Iliescu in partid”. Seful PSD Vrancea crede ca acest congres a fost “un examen greu, democratic, pe care l-am depasit impreuna”.

Gavril Mirza, presedintele PSD Suceava: “Cred ca Ion Iliescu va ramine un bun coleg de partid, de care avem nevoie. Sper ca noua echipa sa beneficieze de sprijinul total al lui Ion Iliescu”

Constantin Contac, presedintele PSD Botosani: “Am sperat pina in ultimul moment ca Ion Iliescu se va retrage si va ramine presedinte de onoare al partidului. Pentru ca nu a vrut, si nici Adrian Nastase nu a vrut sa candideze, trebuia sa gasim o alta varianta”. El a spus ca inaintea Congresului a avut mai multe discutii cu Mircea Geoana privind sustinerea acordata la presedintia partidului.

Viorel Pupeza, presedintele filialei Bistrita-Nasaud a PSD, a declarat, ieri, ca l-a votat pe Mircea Geoana, intrucit crede ca acesta este solutia pentru modernizarea partidului, desi cu citeva zile inainte de Congres afirmase public ca este un sustinator al lui Ion Iliescu.

Victor Vaida, presedintele PSD Hunedoara: “Echipa care a cistigat alegerile poate conduce PSD. Mircea Geoana este o solutie buna pentru partidul nostru. Alaturi de Adrian Nastase si Miron Mitrea, actualul presedinte al PSD este o solutie buna pentru noi. Dupa acest Congres putem spune ca avem o echipa de conducere competitiva”.

Ovidiu Natea, liderul PSD Mures: “Desi reprezentantii mass-media s-au indoit de aceste manifestari, alegerea lui Geona in fruntea PSD este dovada tendintelor reformiste care se manifesta in cadrul partidului”. Intrebat cu cine a votat, acesta a spus ca “are amnezie”.

Ion Iliescu: "Asta-i viata..."

Ion Iliescu si-a recunoscut infringerea cu doua ore inainte de anuntul oficial al rezultatului votului de joi noapte. “Am felicitat noua echipa Nastase-Geoana pentru succes, i-am felicitat pe cei care formeaza noua echipa. Urmeaza sa mai vina rezultatele de la vicepresedinti, dar simteam ca vine o noua echipa. Eu le-am multumit pentru conlucrarea din perioada de pregatire a congresului si le-am urat succes. Urmeaza doi ani grei, dar in acelasi timp sint ani de confimare. Important este sa se sudeze aceasta echipa si sa se formeze si oamenii noi”, a spus fostul presedinte al PSD.
Ce veti face in continuare?
Nu asta este problema. Eu oricum nu existam pentru acest moment. Mi-am oferit serviciile, in masura in care puteam fi util.
Vi s-a oferit vreo alta functie?
Nu, si nici n-am nevoie.
Cum va veti desfasura pe mai departe activitatea in partid?
Ca simplu membru. Si consultant. Ce rost are?
Atit?
Atit. Imi ofer experienta, ofer consultanta, dar functie executiva n-are nici un rost. E oricum limitat si nu mergeam mai departe dupa 2007.
Ati spus ca Mircea Geoana nu are capacitatea de a conduce partidul. Va mentineti opinia?
Geoana nu este omul cu experienta necesara, dar este un om tinar, inteligent si care are posibilitatea sa invete.
Iata insa ca oamenii l-au ales...
Pai, da, e ales si are tot timpul sa invete si sa acumuleze experienta de care are nevoie in cazul unei functii atit de grele.
De ce credeti ca ati pierdut?
Oamenii au simtit nevoia unei forte tinere si asta-i foarte bine. Asta-i viata.
Sinteti dezamagit?
Nu. Pentru mine nu asta a fost scopul vietii. Am venit la chemare, cu scopul sa fiu util. S-a gasit o formula mai buna, mai potrivita. Important e ca echipa sa functioneze.
V-ati simtit tradat?
Nu asa se pune problema. Nu fac din asta un scop in sine.
Pe parcursul zilei ati avut semnale ca veti pierde?
Nu, n-am stat sa ma ocup de acest lucru, n-am avut timp sa ma ocup de asta. Pentru mine orice solutie e dorita, acceptata...
Credeti ca negocierile dintre sefii de filiale au avut vreun rol in alegerea lui Geoana?
Posibil, dar nu ma intereseaza.
Le-ati cerut delegatilor sa aiba grija pe mina cui dau partidul. Ce-ati vrut sa spuneti?
Le-am cerut sa formeze o echipa valabila, care sa raspunda nevoilor si provocarilor. Sper sa fie o echipa buna...
Cum vedeti viitorul PSD-ului?
Sper ca noua echipa sa izbindeasca. Am avut parerile mele despre potentialul lui Geoana, dar este tinar, inteligent, poate sa cistige ce-i lipseste.
Se va scinda PSD?
Sper sa nu. Sper ca spiritul de solidaritate, dincolo de discutiile firesti, sa triumfe. Sper ca echipa sa se sudeze, sa se rodeze si sa raspunda provocarilor existente.
Va pare rau ca ati candidat?
Poate nu a fost solutia cea mai buna, poate n-am perceput corect starea de spirit. Poate era mai bine sa nu fi participat.
Veti mai candia?
Nu. Oricum, si daca ieseam eu presedinte, tot nu mai mergeam mai departe de 2007. (Silviu Sergiu)

Geoana: "Nu calcati pe bec!"

Mircea Geoana s-a instalat ieri in biroul de presedinte al PSD. Este fostul birou al lui Octav Cozminca, din sediul partidului din Kisselef. De pe pereti il “privesc” portretele lui Adrian Nastase sI Ion Iliescu. In primul tablou sta scris “Adrian Nastase - presedintele PSD”. Intre doua intilniri cu noii lideri ai partidului, noul presedinte al PSD a acordat “Evenimentului zilei” un interviu, pe care vi-l prezentam in continuare.
In ce moment ati stiut ca veti cistiga?
N-am fost sigur de victorie decit in momentul in care am auzit rezultatul.
Unii dintre sustinatori au probleme cu legea. Cum gestionati aceasta situatie?
Singura maniera in care poti sa gestionezi o problema care poate sa apara este sa lasi institutiile partidului tau sa functioneze. Avem o Comisie pentru Arbitraj si Integritate Morala pe care l-am confirmat prin statut. Deci, colegi, de la mine pina la ultimul militant din PSD, ne vom supune acestor reguli. Cine calca pe bec, plateste!
Ion Iliescu spunea ca nu aveti experienta...
Si probabil ca are dreptate, dar asta nu inseamna ca un partid se conduce de o singura persoana. De asta, prima conferinta de presa am facut-o cu intreaga echipa aleasa de Congres. Impreuna cu ei voi conduce partidul. Eu nu am veleitati si nici ambitii excesive.
Cum veti putea sa tineti friiele acestui partid complicat?
O sa vedeti ca friiele o sa fie foarte bine tinute. Partidul are, dincolo de aceasta efervescenta democratica, o cultura a disciplinei si a ierarhiei. In al doilea rind, trebuie sa intelegem ca in lumea moderna, in toate partidele democratice din Europa si din lume, liderul partidului este principala locomotiva electorala, de imagine. Nu intotdeauna liderul partidului este si mecanicul de intretinere al partidului. De aceea, ne-am impartit distributia de roluri in partid, in care eu sint principalul vector de comunicare al partidului, dar sint ajutat in munca pe care o fac de Adrian Nastase, de Miron Mitrea, de ceilalti colegi. Vreau sa spun ca partidul va fi bine strunit.
Chiar credeti ca taberele din PSD vor disparea peste noapte ?
Poate ca vor mai fi tabere. Pe mine ceea ce ma intereseaza este ca aceste tabere sa nu fie grupate pe sfere de influenta si zone de interes economic.
Asa a fost mereu...
Aici vreau sa spun foarte clar ca acest lucru nu va fi tolerat. Este inadmisibil sa poti sa-si construiesti o structura politica bazata pe interese economice.
Cum apreciati iesirea din scena a domnului Iliescu ?
Am discutat si cu Ion Iliescu, si cu alti lideri din partid, daca intrarea sa, la sfirsit de mandat prezidential si la inceput de perioada post-prezidentiala, in politica activa, militanta, a fost o idee buna. Parerea mea, sper sa nu se supere pe mine, este ca a fost o greseala. Ion Iliescu avea, are in continuare, locul asigurat in cartea de istorie. Este un om care a influentat destinul Romaniei contemporane.
Va pierde PSD daca Iliescu nu va fi implicat in viata de partid?
Exista un risc ca un anumit segment electoral, pe care Ion Iliescu il cunoaste si care se recunoaste in Ion Iliescu, sa fie pe termen scurt un minus pentru noi. Si acest risc a fost pus in balanta inclusiv de delegatii la Congres. In egala masura, eu cred ca va trebui sa invatam sa cistigam alegeri si fara Ion Iliescu. (Silviu Sergiu)


(680 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Silviu Sergiu, Adria


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Cine este adevaratul stapin al PSD: Geoana, Nastase sau Mitrea? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67144799232483 seconds.