Luni, 02 August 2010 - 05:30 AM Aleg.RO: Alesii PDL isi tin averile la secret

Publicat de: ---

adevarul Demnitarii PDL nu se grabesc sa isi faca publice declaratiile de avere, chiar daca exista o decizie in acest sens a conducerii partidului .

La nivelul Executivului, prezentarea noilor declratii de avere pare mai degraba o optiune personala. Declaratia de avere a Elenei Udrea este completata in ianuarie 2010, la preluarea mandatului de ministru al Dezvoltarii si Turismului. Desi are si calitatea de deputat  Udrea nu si-a publicat noua declaratie nici pe siteul ministerului, nici la Camera pe siteul institutiei aparand doar declaratia din vara anului 2009.

taguri pdl avere secret elena udrea emil boc

Mai cititi si:

Boc: Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara a averilor mari

Videanu: Guvernul, in ansambul lui, e perfect. Cea mai mare problema a PDL este lipsa unui inlocuitor pentru Basescu

Premierul Emil Boc, ministrii Adriean Videanu si Vasile Blaga sunt printre putinii demnitari PDL care au respectat hotararea de a-si face publice averile, independent de decizia Curtii Constitutionale in privinta Legii ANI.

Potrivit siteului Camerei Deputatilor, doar 38 din cei 126 de reprezentanti ai PDL si-au transparentizat averile. Printre cei au pastrat discretia asupra propriilor venituri se regasesc lideri care, la nivel de discurs, au pledat vehement pentru ?transparenta?.

Raluca Turcan, Sever Voinescu, Sulfina Barbu, Mircea Toader, Daniel Buda, Alin Popoviciu si Valeriu Tabara. La Senat, procentul celor retinuti in privinta propriei averi este chiar mai mare: doar cinci pedelisti isi publicasera declaratiile pe siteul grupului parlamentar, dar ulterior siteul nu mai putut fi accesat.

PSD si PNL procente mai bune decat PDL Situatia este diferita in tabara Opozitiei pe care PDL a acuzat-o ca a macelarit Legea Agentiei Nationale de Integritate, legea care reglementa regimul declaratiilor de avere si care a fost declarat neconstitutionala. Astfel, 65 de deputati PSD din totalul de 95 si-au facut publice declaratiile de avere. Printre ei se numara nume grele din PSD precum Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc sau Adrian Nastase.  La PNL, 46 din cei 53 de deputati  si-au depus la jumatatea lunii iunie declaratiile actualizate, in frunte cu liderul de grup, Calin Popescu Tariceanu.

Legea ANI merge cu viteza melculuiDe altfel, partidul de guvernamant nu se grabeste nici cu adoptarea noii legi a Agentiei Nationale de Integritate. Dupa ce legea a picat din nou la Curtea Constitutionala si a fost criticata in raportul Comisiei Europene, presedintele Traian Basescu a cerut sesiunea extraordinara in prima parte a lunii august. Insa , la ora actuala coalitia majoritara nu a fixat o data a sesiunii, vorbind de 16 august. Pe de o parte, ministerul Justitiei a depasit termenul dat de premierul Emil Boc pentru finalizarea noii legi  ANI si nici nu a prezentat opiniei publice care este stadiul acesteia. Pe de alta parte, majoritatea parlamentarilor PDL sunt in vacanta si nu vor sa se intoarca pentru legea ANI.

Diferenta dintre vorbe si fapteDeclaratiile de avere au devenit secrete in urma unei decizii a Curtii Constitutionale cu privire la legea Agentiei Nationale de Integritate. Biroul Permanent al PDL a decis  ca demintarii acestui partid isi vor face publice declaratiile de avere. In ciuda acestui exercitiu de imagine, parlamentarii PDL au avut un cu totul alt comportament. Amputarea legii ANI la Senat a fost atribuita senatorului UDMR Gyorgy Frunda, dar amendamentele acestuia nu ar fi trecut fara sprijinul democrat-liberalilor. De altfel, trebuie mentionat ca la Senat unul dintre amendamentele cele mai controversate a venit de la Petru Bocsa (PDL). Acesta a propus ca parlamentarul sa isi poata rectifica oricand declaratia de avere fara a suferi consecinte penale, anuland , practic, infractiunea de fals in declaratii.

PDL a avut aceeasi atitudine si cand a venit vorba de luarea unor decizii in contextul anularii legii ANI. Deputatul liberal Alina Gorghiu a propus in comisia juridica publicarea declaratiilor de avere pe baza statutului deputatilor si senatorilor aflat in vigoare. Majoritatea PDL a respins ideea pe motiv ca decizia Curtii Constitutionale in cazul ANI prevaleaza asupra oricarei legi.

TERGIVERSARE

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a depasit termenul dat de premierul Emil Boc pentru finalizarea noii legi referitoare la declaratiile de avere. Proiectul urma sa intre in dezbaterea Coalitiei guvernamentale. O noua lege a declaratilor de avere a fost ceruta si de Comisia Europeana.

Democrat-liberalii vad diferit caderea in sondaje

Liderii PDL cauta solutii pentru a contrabalansa prabusirea partidului in sondaje. Eurodeputatul Cristian Preda a avansat, ieri, solutia organizarii unor alegeri interne pentru a desemna candidatii partidului la diferite functii, inclusiv la cea de presedinte al Romaniei. Cristian Preda sustine ca solutia a fost discutata la o intalnire cu simpatizantii PDL la care a participat  alaturi de Sever Voinescu.

?In peisajul trist al scaderii dramatice in sondaje a PDL, e imbucurator sa constati ca exista simpatizanti care cauta revigorarea ? pe cai democratice ? a increderii in formatiunea pentru care au votat?, noteaza europarlamentarul.

In schimb, seful PDL Emil Boc este convins ca masurile nepopulare decise de Guvern vor avea efecte pozitive in urmatorii doi ani. ?Puteti fi siguri ca daca am lua doar masuri caldute, de imagine, populare, am fi frumosi in sondaje azi, dar tara s-ar prabusi maine?, a afirmat premierul Emil Boc, ieri, la videoconferinta cu prefectii.  El a reiterat ideea ca guvernul actual trebuie sa plateasca din cauza deciziilor populiste luate de guvernele anterioare. Premierul i-a incurajat pe prefecti, aratand ca in aceasta perioada dificila se verifica adevaratii politicieni si administratori.

Boc a estimat ca ?succesul restructurarii si al reformelor de azi?  se va simti in 2012. ?Castigatorii politici  vor fi partidele care formeaza astazi Coalitia: PDL, UDMR, UNPR, grupul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor?, a afirmat Boc. ; Romulus Georgescu

Sesiunea extraordinara, in suspensie

Chiar daca au primit termen de la seful statului sa discute noua Lege ANI in prima parte a lunii august, democrat-liberalii nu s-au grabit sa actioneze in acest sens. Liderii PDL au avansat in fata presei data de 16 august ca zi de inceput pentru sesiunea extraordinara, fara a lua o decizie explicita in acest sens. Explicatia acestei situatii este ca multi dintre parlamentarii partidului sunt in vacanta. Pe de alta parte, liderii PDL au dat vina pe reprezentanti ai Opozitiei. Ei l-au acuzat pe conservatorul Dan Voiculescu de tentativa de a opri convocarea sesiunii parlamentare extraordinare. Democrat-liberalii au sustinut ca Voiculescu ar abuza de pozitia de sef al Senatului, pe care o detine in locul lui Mircea Geoana, pana la 7 august.


(670 )

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Alesii PDL isi tin averile la secret | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.