Joi, 02 Septembrie 2010 - 05:55 AM Aleg.RO: Basescu va fi suspendat daca refuza premierul Opozitiei

Publicat de: ---

Puterea Liderii Opozitiei au decis ieri, intr-o intalnire avuta la Parlament, sa-l suspende pe presedintele Traian Basescu, daca acesta nu va accepta sa nominalizeze in fruntea Guvernului premierul agreat de noua majoritate care se va forma dupa debarcarea Cabinetului Boc .

Strategia gandita de presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, si de presedintele de onoare al pesedistilor, Ion Iliescu, a fost prezentata ieri partenerilor din Opozitie chiar de catre Victor Ponta. Daca in urma cu doua luni, presedintele social-democratilor nici nu dorea sa auda de varianta ?guvernului de serviciu?, se ferea sa vorbeasca deschis despre intrarea PSD la guvernare inaintea anticipatelor si refuza sa admita ca partidul pe care il conduce ia in calcul suspendarea presedintelui Basescu, optica liderului pesedistilor s-a schimbat radical. Ponta a pledat pentru intrarea PSD la guvernare inaintea alegerilor anticipate intr-un asa-numit ?guvern de serviciu?, solutie propusa in luna iunie de Adrian Nastase in timp ce presedintele pesedistilor se afla cu sotia sa la New York. Intors in tara, ?micul Titulescu? a negat in acel moment o astfel de varianta de lucru. Cu toate acestea, Nastase a confirmat pentru ?Puterea? ca PSD va putea avea reprezentanti in Guvern inaintea chemarii oamenilor la urne.

Cum se formeaza Guvernul

Surse participante la intalnirea de la Parlament ne-au declarat ca liberalii au cerut ca motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Boc sa fie introdusa cat mai rapid. Social-democratii au respins o astfel de varianta, argumentand ca in acest moment nu s-a strans numarul necesar de parlamentari pentru ca motiunea de cenzura sa fie incununata de succes. Victor Ponta a pledat pentru ca o astfel de procedura sa fie declansata dupa Congresul extraordinar al PSD din luna octombrie, unde va fi prezentata oferta electorala a social-democratilor pentru scoaterea tarii din criza. In privinta formulei de la Palatul Victoria, liderii Opozitiei au decis ca acest ?guvern de serviciu?, care se va forma dupa debarcarea Cabinetului Boc, sa fie format din reprezentantii PSD, PNL si PC si nu din tehnocrati, varianta avansata in urma cu cateva luni de catre liberali. In privinta premierului nu s-a luat o decizie, mergandu-se pe varianta unui independent care sa multumeasca ambele tabere. ?In legatura cu premierul, va fi un prim-ministru convenit, pozitia PNL o cunoasteti, trebuie sa fie un prim-ministru independent, cu credibilitate, pentru ca este esential in acest moment, un moment greu pentru Romania, ca primul-ministru sa fie un om de mare credibilitate publica?, a explicat Antonescu. Misiunea viitorului Executiv va fi sa organizeze alegerile anticipate in primavara lui 2011.

Cuplarea parlamentarelor cu prezidentialele

Reprezentantii Opozitiei s-au intrebat insa si ce vor face daca premierul viitoarei majoritati nu va fi acceptat de Palatul Cotroceni. Sursele citate ne-au precizat ca toate cele trei partide au fost de acord ca presedintele sa fie suspendat daca va refuza sa accepte premierul propus de Opozitie. Ideea a fost prezentata in PSD de catre Ion Iliescu, care le-a explicat colegilor ca acum suspendarea presedintelui ar avea sanse reale si nu se va repeta episodul din 2007. Mai mult, el a pledat pentru cuplarea alegerilor anticipate prezidentiale cu cele parlamentare, idee care i-a placut lui Victor Ponta. ?Daca presedintele tarii, ca il cheama Traian Basescu, din pacate este o situatie de moment, nu-si indeplineste atributiile constitutionale, intre care cea mai importanta este aceea de a opri crizele politice, nu de a le genera, asa cum le-a generat pana acum Traian Basescu, exista o sanctiune constitutionala la care nu vom ezita sa apelam, suspendarea si sigur demiterea?, a punctat presedintele PSD. Liderii Opozitiei au vorbit si despre posibilitatea formarii unei aliante inregistrate la tribunal, dar subiectul nu a fost decis.

Coalitia Opozitiei

Liderii PNL, PSD si PC au decis sa extinda colaborarea parlamentara si la nivel local pentru a se izola definitiv PDL pe scena politica. De acest plan se vor ocupa Liviu Dragnea, din partea social-democratilor, si Radu Stroe, ca reprezentant al liberalilor. La centru, cele trei partide au decis sa aiba intalniri saptamanale regulate, de preferinta in fiecare zi de luni, pentru a se stabili strategia de actiune. ?Va functiona ca o Coalitie, dar nu va fi a celor de la guvernare, ci a celor din Opozitie. Ne vom reuni in fiecare zi de luni la grupul parlamentar al fiecarui partid, prin rotatie in fiecare saptamana?, ne-au explicat surse din conducerea celor trei partide.

 (232 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Basescu va fi suspendat daca refuza premierul Opozitiei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.80032515525818 seconds.