Vineri, 10 Septembrie 2010 - 05:44 AM Aleg.RO: Basescu miercuri: Maximul crizei a fost depasit. Basescu joi: Iesim din criza în 2011. La ce concedieri s-a angajat Romania în fata FMI

Publicat de: ---

Gândul La ce s-a angajat Romania în fata FMI: un nou val de concedieri . Basescu: iesim din criza la anul Foto: Octav Ganea

Seful statului crede ca cel mai avantajos ar fi sa ne împrumutam de la Uniunea Europeana, datorita dobanzilor mai mici

Romania are nevoie de un nou acord cu FMI, nu pentru bani, ci "pentru credibilitate", a explicat joi presedintele Traian Basescu, la postul national de radio. Noul acord va fi unul de tip "precautionary", ceea ce presupune atragerea unor sume de bani numai daca este nevoie.

"Ne trebuie acordul cu FMI pentru credibilitate si sa gasim o formula de la structuri care finanteaza guverne, nu de pe piata libera. (...) Cu Fondul, în principiu, nu va fi un acord de finantare ci un precautionary agreement, un acord de precautie", a declarat seful statului. In opinia sa, cel mai avanjatos ar fi ca Romania sa împrumute bani în 2011 de la Uniunea Europeana, datorita dobanzilor mai mici. In plus, presedintele este de parere ca anul viitor Romania va avea nevoie de mai mult de 5,7 miliarde euro, cat este deficitul convenit cu FMI, afirmand ca ar fi rezonabil sa obtina credite pe termen mediu sau lung, eventual de la Uniunea Europeana. "Romania ar avea nevoie ca cei 5,7 miliarde sa-i împrumute în conditii de termen mediu, nu rambursare imediata, adica întai sa se redreseze, sa treaca la o crestere de 4-5% a PIB si pe urma sa înceapa sa ramburseze. Dar asta este o chestiune care nu tine numai de noi, va trebui ca si partenerii sa fie de acord cu modul de finantare. Daca nu, va trebui sa mergem pe piata cu dobanzi mari si asta e", a mai aratat Traian Basescu.

Iesim din criza la anul

Presedintele Basescu i-a asigurat pe romani ca "în mod cert" 2011 va fi anul iesirii Romaniei din criza economica, adaugand însa ca maximul efectelor sociale se va resimti în aceasta iarna, dupa care piata fortei de munca va începe sa absoarba forta de munca.

Cu o zi înainte, explicand cu stiloul pe hartie, la ora de maxima audienta, într-un interviu la postul public de televiziune, seful statului declarase ca în urmatoarele zile va avea discutii cu Executivul pentru a se vedea unde se vor gasi solutii pentru a elibera 1,5 miliarde euro, din banii împrumutati, pentru investitii. "Trebuie pregatit anul 2011, iar eu, în zilele urmatoare, o sa am discutii cu Guvernul, sa vedem unde gasim solutii pentru a elibera 1,5 miliarde din bani împrumutati pentru investitii", a spus seful statului, apreciind ca, din deficit, macar 1,5 miliarde euro ar trebui sa ramana pentru investitii.

Guvernul recunoaste ca anul viitor veniturile statului vor scadea

Pana la semnarea noului acord, oficialii de la Palatul Victoria trebuie sa-l respecte pe cel de acum. In urma misiunii FMI la Bucuresti din luna august, Executivul s-a angajat, printre altele, sa limiteze pierderilor companiilor de stat de pe "lista neagra" a Fondului, conform memorandumului tehnic atasat scrisorii suplimentare de intentie la acordul cu FMI, citat de Mediafax. Cele mai importante prevederi ale memorandumului sunt:

Pierderi. Cele zece companii de stat monitorizate de FMI vor trebui sa îsi limiteze pierderile în acest an pana la trei miliarde lei la sfarsitul lunii septembrie si pana la patru miliarde lei (930 milioane de euro) la finele lunii decembrie.

Concedieri. Pana la finele anului vor fi concediati 74.000 bugetari, deja fiind disponibilizati 27.000 salariati. Guvernul s-a mai angajat sa renunte la minimum 15.000 angajati în cursul anului viitor, sa mentina înghetate pensiile si sa elimine al 13-lea salariu, primele de vacanta.

Cheltuieli mai mari, venituri mai mici. Guvernul a crescut estimarea de cheltuieli primare în 2010, însa prognozeaza venituri mai mici. Pentru finele anului au fost stabilite cheltuieli de 131,5 miliarde de lei, fata de nivelul anterior de 130,9 milioane de lei. Veniturile au fost revizuite în scadere cu 1,6 miliarde de lei, la 158 de miliarde de lei, pentru sfarsitul anului.

Revizuirea contractelor. Ordo-nanta 50 privind contractele de credite ale consumatorilor va fi revizuita, astfel încat sa respecte legislatia europeana, în special în ceea ce priveste non-retroactivitatea. Guvernul îsi va asuma în Parlament doar angajamentul de a analiza ordonanta privind contractele de credit ale consumatorilor si nu de a revizui actul, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.

Militarii fac exceptie. Plafonul privind fondul de salarii de 39 de miliarde lei convenit cu FMI pentru 2011 nu va include si contributiile de asigurari sociale aferente salariilor personalului militar.

CITESTE SI Traian Basescu la RRA: "S-a facut o mare greseala cand s-a schimbat numele din tigani în rromi"


(304 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Basescu miercuri: Maximul crizei a fost depasit. Basescu joi: Iesim din criza în 2011. La ce concedieri s-a angajat Romania în fata FMI | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64892816543579 seconds.