Marți, 28 Septembrie 2010 - 05:46 AM Aleg.RO: Bancherii îl roaga pe Basescu sa nu semneze ordonanta privind creditele pentru populatie

Publicat de: ---

Gândul Bancherii îl roaga pe Basescu sa nu semneze ordonanta privind creditele pentru populatie

Suparati din cauza eventualelor pierderi de aproape un miliard de euro provocate prin aplicarea ordonantei privind creditele, bancherii apeleaza la Presedintie

Bancherii nu renunta sa conteste ordonanta privind creditele populatiei si sunt hotarati sa ajunga pana la presedintele Traian Basescu pentru a avea castig de cauza . Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat ieri ca îi va cere sefului statului sa nu promulge legea de aprobare a OUG 50/2010 privind creditele populatiei în cazul în care actul normativ va trece de Camera Deputatilor în actuala forma.

Ordonanta urmeaza sa fie discutata marti la nivelul Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, dupa ce a primit deja votul Senatului. "Ar fi foarte multe de spus si avem în continuare speranta ca la nivelul Comisiei de Finante si Banci din Parlament vom avea posibilitatea de a ne spune punctul de vedere. In cazul în care Camera Deputatilor va adopta legea asa cum este, aceasta trebuie promulgata. In continuare CA al ARB are mandat sa mearga pe toate caile pana la clarificarea situatiei", a afirmat Ghetea, la seminarul "Mediafax Talks about Competition Law", organizat de Mediafax.

De cealalta parte, secretarul de stat Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) - institutia care a promovat actul normativ - ne-a declarat ca nu exclude ca ordonanta privind creditele sa sufere mici modificari la nivelul Parlamentului, "de forma, nu de fond, pentru ca unele aspecte trebuie explicate mai bine, pentru a nu crea interpretari". El recunoaste ca nicio lege nu este perfecta de la început si a adaugat ca spera ca situatia sa fie rezolvata cat mai repede. "Domnul Ghetea poate sa declare orice, asa e normal, pentru ca e democratie. A mai declarat si altadata alte lucruri, ca va fi anulata OUG 50, ca va da în judecata ANPC sau ca Romania va fi sanctionata de UE sau de FMI. Nu s-a întamplat asa, iar FMI tocmai ne-a dat transa", a declarat Cerbulescu pentru gandul. Ce nu le convine bancherilor Principala prevedere din ordonanta care deranjeaza bancile este legata de modul de calcul al dobanzilor variabile exclusiv în functie de un indice de referinta transparent (Euribor/Robor/Libor), la care se adauga o marja fixa. Potrivit OUG 50/2010, aceasta nu poate fi modificata pe perioada derularii contractului. In aceste conditii, bancherii sustin ca pierderile din sistemul bancar vor ajunge la aproximativ 900 de milioane de euro, bani pe care au de gand sa-i ceara statului roman.

Bancile au avut la dispozitie 90 de zile, pana pe 20 septembrie, pentru a alinia cele aproximativ 7,7 milioane de contracte pe care le au în portofoliu - dintre care în jur de 4,3 milioane de contracte de credit de consum - la prevederile ordonantei de urgenta. Nu toti romanii cu credite au reusit însa sa ajunga la banci pentru a semna actele aditionale, pentru ca nu toate institutiile bancare si- au informat clientii. Bancile anticipeaza noi pierderi Acum, bancherii sustin ca îi paste falimentul daca pierd un singur proces, pentru ca în aceste conditii vor fi obligati sa provizioneze toate împrumuturile aflate în derulare. Ghetea a explicat cum se poate ajunge la asemenea situatii, în contextul în care din 2012, Romania va aplica în totalitatea sistemului bancar standardele internationale de contabilitate, IFRS. Asta pentru ca în momentul cand se va face face revizuirea rezultatelor financiare ale bancii, firma care face auditul va cauta si eventualele litigii în care a fost implicata institutia bancara, si mai ales care au fost pierdute.

De exemplu, daca un client al unei banci castiga un proces, prin care i se reduce dobanda de la 10% la 4% prin înlocuirea ratei de baza cu Euribor, atunci auditorul arata ca exista un precedent si se provizioaneaza întregul portofoliu de împrumuturi.

Presedintele ARB a lasat de înteles ca bancile vor proviziona creditele în totalitate, dar provizioanele vor acoperi doar pierderea potentiala din reducerea de dobanda care ar interveni în urma unui proces. Bancile ar fi astfel obligate sa acopere sumele primite în plus fata de ce va considera instanta ca trebuia încasat prin aplicarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.


(792 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Bancherii îl roaga pe Basescu sa nu semneze ordonanta privind creditele pentru populatie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6037449836731 seconds.