Vineri, 29 Octombrie 2010 - 06:27 AM Aleg.RO: Boc si-a asumat Legea Educatiei si asteapta a doua motiune

Publicat de: ---

Gândul Boc si-a asumat Legea Educatiei si asteapta a doua motiune

Pentru a intra în vigoare proiectul mai are de trecut doua obstacole: motiunea de cenzura a opozitiei, care ar putea sa rastoarne guvernul, si testul Curtii Constitutionale

Legea Educatiei, asumata joi de guvern, da o noua ocazie opozitiei de a demite cabinetul Boc . Semnalul a fost dat, ieri, de liberali, care au început strangerea de semnaturi pentru o noua motiune de cenzura. La demersul PNL s-au alaturat si social-democratii, PSD anuntand oficial ca motiunea va fi redactata de catre primvicepresedintele Ecaterina Andronescu, iar textul, sustinut de ambe­le formatiuni politice, va fi depus astazi în Parlament. De altfel, contraatacul opozitiei a fost lansat chiar în plenul celor doua camere reunite, printr-o tactica ce a vizat vizibilitatea demersului.

Dupa ce, în birourile permanente, absenta a doi parlamentari a permis puterii sa introduca pe ordinea de zi Legea Educatiei, opozitia a lansat atacul în plen. In timp ce grupul social-democratilor a refuzat sa participe la sedinta, liberalii au parasit si ei bancile, motivand ca puterea a facut abuz de putere prin faptul ca i-a permis premierului Boc sa ia cuvantul în timpul dezbaterilor pe procedura. Cu sala pe jumatate goala, deputatul PNL Eugen Nicolaescu a cerut prezenta nominala a deputatilor si senatorilor argumentand ca nu exista cvorum pentru asumarea legii.

"Domnule presedinte, ati fost informat ca doua grupuri parlamentare au parasit sala. Nu e normal sa se verifice înca o data cvorumul?", l-a întrebat Nicolaescu pe Ioan Oltean, sustinut fiind de pesedistul Dusa: "In sala sunt 150-160 de deputati si senatori. Va solicitam apel nominal!". Demersul opozitiei nu a avut însa succes, vicepresedintele senatului, Ioan Oltean, facand trimitere de fiecare data la prezenta initiala care indica 338 de parlamentari din totalul celor 470.

Dincolo de disputele procedurale, cele doua tabere s-au contrat pe motivul constitutionalitatii legii. Dupa ce atat presedintele PNL, Crin Antonescu, cat si seful senatului, pesedistul Mircea Geoana, au reclamat un conflict juridic prin faptul ca Emil Boc a întrerupt parcursul din Parlament al legii, recurgand la asumare, linia a doua a celor doua partide a continuat acuzatiile în plen. Catalogand legea drept "o catastrofa, o încalcare a proprietatii private si a autonomiei universitare si o nenorocire pentru învatamantul romanesc", deputatul Nicolaescu a cerut amanarea asumarii pana la pronuntarea Curtii Constitutionale, care si-a amanat raspunsul cu privire la demersul guvernului pentru saptamana viitoare.

Cum încercarea opozitiei a esuat, premierul Boc nu a avut de îndeplinit decat o formalitate, prezentand legea printr-un discurs cvasiidentic cu cel pe care l-a sustinut, în urma cu un an, la precedenta asumare a legii.

Ce si-a asumat Boc în fata Parlamentului

Forma finala a proiectului stabileste învatamant obligatoriu de zece clase, de la grupa pregatitoare la clasa a IX-a, care urmeaza a fi inclusa în cadrul gimnaziului. Liceul se va derula, asadar, pe durata a trei ani, iar elevii vor trece prin evaluari la fiecare doi ani, începand cu clasa a doua si terminand cu clasa a X-a. Pe langa introducerea programului "Scoala dupa scoala", care nu are însa caracter obligatoriu, proiectul prevede amenzi de pana la o mie de lei pentru parinti, în cazul absenteismului elevilor.

Pentru scolari, legea a pregatit un program mai lejer: maximum 20 de ore pe saptamana pentru clasele primare, cel mult 25 de ore în cazul gimnaziului si un plafon de 30 de ore, la nivelul liceului. Programa va fi de asemenea flexibila: 20% din ceea ce va fi predat la nivelul claselor V-IX si 30% în cadrul liceului va depinde de alegerea fiecarei scoli în parte. Traseul cadrelor didactice va fi si el schimbat, absolventii de facultate putand sa devina profesori doar dupa urmarea unui masterat didactic de doi ani si parcurgerea unui stagiu de un an.

In ceea ce priveste învatamantul superior, cele mai importante prevederi ale noii legi se refera la ierarhizarea universitatilor si gruparea acestora în trei categorii: universitati de educatie (care vor putea organiza doar studii de licenta), universitati de educatie si cercetare (care vor putea derula si programe de masterat) si universitati de cercetare avansata si educatie (singurele care vor primi dreptul de a sustine programe doctorale). La toate acestea se adauga cateva amendamente adoptate de guvern pe ultima suta de metri si prezentate înca de ieri de gandul: extinderea interdictiilor la nivelul universitatii în ceea ce priveste clanurile universitare, eliminarea din sistem a directorilor de scoli care detin functii de conducere în partidele politice si introducerea a doua sisteme distincte în cazul desemnarii rectorilor: scrutin universal si concurs bazat pe proiecte manageriale.

Contestatie

Legea Educatiei - în atentia Curtii Constitutionale

Exceptand viitoarea motiune de cenzura, Legea Educatiei mai are de trecut un test pana la intrarea în vigoare: pronuntarea Curtii Constitutionale. Proiectul a fost contestat saptamana trecuta de opozitie, motivele invocate fiind legate de faptul ca guvernul a întrerupt parcursul legii în Parlament, retragand documentul de pe masa senatorilor din Comisia de Invatamant. Decizia Curtii ar fi trebuit pronuntata înca de miercuri, însa hotararea a fost amanata, întrucat absenta unuia dintre membrii desemnati de PDL a facut ca rezultatul deliberarilor sa fie egal: patru la patru. O pronuntare finala a CC urmeaza sa fie anuntata în cursul saptamanii viitoare.


(891 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Boc si-a asumat Legea Educatiei si asteapta a doua motiune | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59633588790894 seconds.