Joi, 28 Aprilie 2005 - 07:59 AM Aleg.RO: POLITICIENII AU PANGARIT PANA SI DRAMA OSTATICILOR

Publicat de: Claudia Cristofan, A

gardianul Cu numai cateva ore inainte de expirarea celui de-al doilea ultimatum, parlamentarii au tinut discursuri electorale pe seama ostaticilor Autoritatile romane au oferit, ieri, intr-o zi critica, o mostra de indiferenta totala fata de soarta ziaristilor si de durerea familiilor lor sau a colegilor, prietenilor si romanilor solidari cu ostaticii. In timp ce in Parlament aveau loc discutii pur formale si erau rostite discursuri bombastice, Celula de criza dezbatea ultimele informatii despre ultimatumul dat de teroristi. Astfel, solutia Presedintiei a fost solicitarea prelungirii termenului-limita, care expirase la ora 16.00. Cand, cum si daca a fost transmisa aceasta solicitare catre teroristi nu se stie. Cert este ca, la ora 17,00, intreaga suflare romaneasca astepta o veste despre cei trei ziaristi.

Cu doar cateva ore inainte de expirarea termenului-limita pentru cei trei ostatici, Parlamentul Romaniei a facut o declaratie, indelung asteptata, pentru ca Ordinea de zi a sedintei comune a Camerelor nu putea fi intrerupta. Pozitia Parlamentului a fost, insa, seaca si formala ca toate declaratiile primite din partea Administratiei Prezidentiale. Nici intr-un astfel de moment, in care intreaga Romanie este tensionata si disperata, oficialitatile romane nu sunt solidare cu durerea propriului popor si nu au curajul si puterea de a da un raspuns, o speranta.


Presiuni parlamentare asupra presedintelui

Birourile reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au introdus ca punct distinct pe ordinea de zi a sedintei comune de ieri situatia ziaristilor romani rapiti in Irak. Fiecare grup parlamentar si-a exprimat punctul de vedere in legatura cu acest subiect. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a precizat insa ca, potrivit Constitutiei, Parlamentul Romaniei nu poate lua o hotarare in legatura cu retragerea trupelor din Irak, solicitata de rapitori in schimbul vietii ziaristilor romani.

Forul legislativ poate doar solicita presedintelui tarii si CSAT sa analizeze punctul de vedere al Parlamentului in aceasta problema.


Declaratia Parlamentului cu privire la jurnalisti

"Cetatenii Romaniei, presa, precum si autoritatile statului au actionat fiecare in parte cu intentia de a contribui, in limita posibilitatilor si a competentelor, la eliberarea si intoarcerea lor acasa, sanatosi si nevatamati. Parlamentul Romaniei este profund ingrijorat de situatia in care se afla cei patru ostatici, manifestandu-si solidaritatea cu ei si cu familiile acestora. Parlamentul Romaniei isi exprima speranta ca demersurile autoritatilor romane vor conduce la eliberarea si readucerea in Romania a compatriotilor nostri. Parlamentul Romaniei solicita CSAT analizarea in regim de urgenta a acestei situatii, precum si a implicatiilor deciziilor care urmeaza a fi luate in conformitate cu procedurile constitutionale. Parlamentul Romaniei va fi informat cu privire la gestionarea acestei situatii, in concordanta cu interesele cetatenilor Romaniei". Aceasta declaratie a fost semnata de liderii grupurilor parlamentare din Senat si Camera Deputatilor, ai PNL, PD, PUR, PSD si UDMR. Declaratia a fost adoptata cu 235 de voturi pentru, 35 impotriva si cinci abtineri.


Calin Popescu-Tariceanu: In principiu se mentine legatura cu rapitorii!

In timpul sedintei extraordinare de la Parlament, prim-ministrul Romaniei Calin Popescu-Tariceanu a fost intrebat de ziaristi despre situatia actuala a crizei jurnalistilor rapiti. Desi era asteptata o explicatie pertinenta, premierul a facut o declaratie mai mult decat socanta.

El a mentionat: "Nu pot sa dau mai multe informatii. Vom face tot ce putem ca toti cei trei sa se intoarca teferi. Facem apel la autoritati sa nu amplifice situatia. In principiu suntem in legatura cu rapitorii". Intrebat daca se negociaza eliberarea ziaristilor, premierul a dat din umeri si nu a comentat.


Mircea Geoana: Nu puteam ramane insensibili

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, ca partidul sau a votat pentru declaratia privind situatia ziaristilor ostatici din solidaritate cu acestia si pentru a nu da un semnal ca Parlamentul cedeaza santajului politic exercitat de gruparea care ii detine. El a motivat votul "pentru" al parlametarilor PSD prin faptul ca aceasta formatiune politica a dorit sa-si exprime solidaritatea cu cetatenii romani rapiti si cu familiile acestora si sa dea un semnal ca, "in acest moment de cumpana", nu doreste sa politizeze un subiect "atat de sensibil". "Sensul votului nostru a fost ca Parlamentul Romaniei trebuie sa fie informat de catre institutiile statului despre optiunile, alternativele si consecintele discutiilor din aceasta perioada", a subliniat liderul PSD.


Ministrul de externe: Nu se discuta despre o eventuala retragere a trupelor

Ministrul de externe belgian, Karel de Gucht, si-a exprimat, ieri, in cadrul unei intalniri cu omologul sau roman, sprijinul moral in cazul jurnalistilor rapiti in Irak. Dupa aceasta intalnire, seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, a facut o scurta declaratie referitoare la situatia celor rapiti, transmite Rador. Ungureanu a precizat ca, in prezent, autoritatile romane nu discuta despre o eventuala retragere a trupelor din Irak. El a spus doar ca Celula de criza se concentreaza pe eliberarea jurnalistilor, fara sa lege acest lucru de aspectul politic. Ministrul Ungureanu a mai spus ca nu poate confirma ori infirma ideea ca in schimbul eliberarii celor trei s-ar putea plati o recompensa.

"Tot ce va pot spune este, in primul rand, un cuvant de incurajare catre toti cei care, in Romania, sunt alaturi de autoritatile romane, in incercarea lor cat se poate de serioasa si de credibila de a rezolva aceasta problema. Structura creata la Palatul Cotroceni a lucrat fara incetare si folosind toate capacitatile pe care statul roman si pe care aliatii statului roman le-au pus la dispozitie", a mai adaugat Ungureanu.


PPRM: Declaratia Parlamentului este pur formala

Mai multi deputati si senatori ai Partidului Popular Romania Mare au luat cuvantul, ieri, in forul legislativ, dupa adoptarea de catre plenul Parlamentului a Declaratiei referitoare la criza ziaristilor ostatici in Irak, explicand de ce parlamentarii acestui partid au votat impotriva declaratiei.

Astfel, Partidul Popular Romania Mare a votat impotriva documentului, apreciind ca are "un caracter pur formal", ca "nu mai reprezinta interesele populatiei", care se pronunta pentru retragerea imediata in tara a trupelor din Irak, a precizat Lucian Bolcas, liderul deputatilor acestui partid.

El a reamintit pozitia PPRM conform careia trupele romanesti nu au ce cauta pe "pamanturi straine", nici in Irak, nici in Afganistan.

Liderul deputatilor acestui partid, Lucian Bolcas, a aratat ca, in acest cazuri, nu sunt interesele Romaniei si nici interesele civilizatiei si democratiei, asa cum sunt reprezentate de ONU si de UE.


(1448 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Claudia Cristofan, A


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

POLITICIENII AU PANGARIT PANA SI DRAMA OSTATICILOR | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62238693237305 seconds.