Joi, 10 Februarie 2011 - 06:06 AM Aleg.RO: PDL se face ca uita de turnatorul Buta. Ieri colaborator oficial al Politiei politice, azi deputat democrat-liberal

Publicat de: ---

Puterea Daca ar fi sa judecam dupa reactiile dure ale PDL si ale presedintelui Traian Basescu, ar trebui sa credem ca cea mai mare problema a democrat-liberalilor sunt ?clientii? DNA, Dan Pasat si Monica Iacob-Ridzi . Nimeni nu spune insa nimic despre un caz mult mai grav. Deputatul PDL Sorin Buta, colaborator al fostei Securitati cu acte definitive de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu este bagat in seama de conducerea partidului, desi Statutul PDL spune clar ca ar trebui exclus. 

 De mai bine de trei saptamani, PDL are in randurile sale un fost colaborator al Securitatii, pe deputatul Sorin Buta, caruia pe 20 ianuarie i-a fost respins de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie recursul. In acest fel, verdictul dat de CNSAS privind colaborarea sa cu Securitatea a ramas definitiv. De atunci conducerea PDL s-a facut ca subiectul nu exista, nimeni nu a spus un cuvant despre acest om care are o decizie definitiva in instanta, in timp ce Ridzi si Pasat sunt doar cercetati de DNA, ei nefiind condamnati inca pentru nimic. Tacerea aceasta este cu atat mai ciudata, cu cat in Statutul PDL scrie clar ca fostii colaboratori ai Securitatii nu au dreptul sa fie membri ai partidului. Nici la nivelul conducerii PDL nu s-a discutat acest subiect, agenda discutiilor fiind cu totul alta.

Nu e stire de prime-time

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, care este si membra a Biroului Permanent National al PDL a declarat pentru ?Puterea? ca nici macar nu a stiut despre situatia colegului sau de grup parlamentar. ?Eu nu am vazut stirea. Probabil ca nu si-a facut loc in prime-time si de aceea nu i s-a dat importanta?, a spus Anastase. Ea a mai adaugat ca in astfel de cazuri ca al lui Sorin Buta ?lucrurile sunt clare? adica ?Statutul se aplica, nu se discuta?, ceea ce inseamna ca deputatul PDL ar trebui dat afara din partid. Presedintele Camerei a explicat ca organizatia din care face parte cel cu probleme trebuie sa inainteze Consiliului National de Coordonare al partidului o sesizare de incompatibilitate. CNC analizeaza cazul si ia o decizie, iar cel in cauza are dreptul sa conteste aceasta decizie la Comisia de litigii a PDL. Deputatul Sorin Buta este membru al organizatiei de Arges, iar presedintele acesteia, senatorul Mircea Andrei, a mentionat pentru ?Puterea? ca decizia in privinta excluderii deputatilor PDL apartine Biroului Permanent National si nu organizatiei. El a mai spus, de asemenea, ca nu va sesiza conducerea partidului cu privire la Buta pana ce acesta nu-si epuizeaza demersurile juridice si anume un proces la CEDO. ?Nu poti sa iei o decizie acum si sa pierzi un vot in Parlament?, a mai declarat Andrei.

Buta este ?Horia?

Deputatul PDL Sorin Buta se considera nevinovat si a afirmat ca va ataca hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie la CEDO. Potrivit CNSAS, el ar fi dat informatii despre colegii sai de facultate, iar ulterior despre colegii de birou, cand era inginer la Campulung, si ar fi fost recompensat pentru informatiile furnizate. Astfel, potrivit unei chitante din 9 decembrie 1983, informatorul ?Horia? a semnat pentru primirea sumei de 500 de lei pentru ?aport informativ?. O alta chitanta semnata ?Horia?, din 24 mai 1984, arata ca acesta a primit suma de 800 de lei pentru ?sprijinul acordat?. Potrivit unei note de constatare, Sorin Buta ar fi fost recrutat in calitate de colaborator de Securitatea Municipiului Bucuresti, pe data de 22 ianuarie 1981, semnand angajamentul pe 22 ianuarie 1983, sub numele conspirativ ?Horia?.

   (309 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

PDL se face ca uita de turnatorul Buta. Ieri colaborator oficial al Politiei politice, azi deputat democrat-liberal | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.9233629703522 seconds.