Joi, 10 Februarie 2011 - 06:09 AM Aleg.RO: De ce nu mai asculta PD-L de Basescu. COMENTARIU LIVE

Publicat de: ---

Gândul De ce nu mai asculta PD-L de Basescu . COMENTARIU LIVE

"Nu misca nimeni, pana nu zice presedintele", acesta era raspunsul pe care, de obicei, îl primeai, în urma cu un an, cand te interesai cum va actiona PD-L într-o anumita situatie. Iar încremenirea dura pana uitai ce ai întrebat, partidul de guvernamant parand ca functioneaza atemporal, în slaba legatura cu contextul politic, în care erau bine ancorate Executivul si Administratia Prezidentiala. De vreo cateva luni încoace însa, PD-L se misca vioi, dar în directia contrara celei indicate de Traian Basescu. I-a cerut sa-i ridice imunitatea Monicai Iacob Ridzi si nu a facut-o. Sa puna o conducere noua si s-a ales cu un curent de opozitie, structurat în jurul vechii garzi. Sa nu cada în plasa populismului, dar guvernul e gata sa cedeze sub presiunile venite din interiorul partidului.

Sa-l dea pe deputatul Dan Pasat pe mana DNA, dar PD-L l-a aparat din toate puterile. A fost afrontul suprem, marea sfidare publica, fiindca venea imediat dupa întalnirea presedintelui Basescu cu grupurile parlamentare pedeliste, în care îl ridicase pe împricinat în picioare, invitandu-l "sa faca un bine tarii" si sa renunte la imunitate. Daca pedelistii s-au coalizat în jurul unui venetic cercetat pentru santaj, ce asteptari sa mai aiba de la ei?! Traian Basescu îsi raspunde singur: niciuna.

Si viceversa este valabila însa, nici pedelistii nu-si mai pun sperantele în presedinte. Sondajele îl dau la egalitate cu partidul sau chiar în urma acestuia, asa încat principalul sau rol - acela de locomotiva electorala - s-a dus. Alta le-ar fi atitudinea daca Traian Basescu ar avea 40-50 la suta în masuratorile preelectorale, iar partidul doar 15-16 procente, de cate dispune la ora actuala. Stiind ca prin implicarea sa în campania electorala ar putea ridica partidul, cum, de altfel, a mai facut-o, multi dintre aceia care, astazi, marsaluiesc de capul lor ar sta, cuminti, în front. Presedintele asadar nu mai reprezinta un atu electoral si, fiind la ultimul mandat, nu mai aduce nici beneficii politice pe termen lung. Faptul ca are un cuvant decisiv în numirea guvernului nu mai avantajeaza PD-L, ca pana acum, de vreme ce partidul, pierzand aproape 20 de procente, se va afla în imposibilitatea de a alcatui, împreuna cu formatiunile mici, majoritatea ori de a intra într-o alianta puternica, dupa ce aceasta s-a constituit deja din PSD si PNL. Inglodat în costurile guvernarii, nesigur pe traiectoria sa politica si incapabil sa se reinventeze, PD-L urmeaza modelul altor partide care au pierdut puterea: se detaseaza de liderul dominant, devenit piatra de moara. Li s-a întamplat lui Ion Iliescu, Calin Popescu Tariceanu, chiar si potolitului Mircea Geoana si e pe cale sa i se întample lui Traian Basescu, pe seama caruia pedelistii tind sa puna izolarea lor politica.

Aparitia gruparii Blaga este semnul cel mai elocvent pentru scaderea influentei aceluia care, pana nu demult, era numit Zeus. Presedintele însusi, cerandu-i lui Vasile Blaga sa-si amane "foamea de putere", l-a desemnat, oficial, pe acesta drept adversarul sau din partid, lupta urmand sa se poarte, de acum, între ei doi, indiferent cine da impresia ca mai intra în joc. Cu toata lipsa vadita de obedienta, Traian Basescu înca are o parte consistenta din partid de partea sa, cu care nu va rupe legaturile, ci va încerca sa-i bage "revolutia" pe gat. Cine va castiga? Pot începe pariurile, însa aceia care mizeaza pe Blaga sa nu uite ca presedintele e capabil de lovituri spectaculoase si deja îsi altoieste adversarii.

Citeste primul stirile care conteaza, direct de pe telefonul tau mobil! m.gandul.info


(475 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

De ce nu mai asculta PD-L de Basescu. COMENTARIU LIVE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.0215339660645 seconds.