Marți, 31 Mai 2011 - 05:51 AM Aleg.RO: Deputatii au adoptat primele zece articole ale Legii privind cainii fara stapan

Publicat de: ---

Gândul Plenul Camerei Deputatilor a început, luni, dezbaterea pe articole a proiectului de lege privind programul de gestionare a cainilor fara stapan, adoptand fara observatii titlul legii si primele zece articole, dezbaterea urmand sa continue marti

Plenul Camerei Deputatilor a început, luni, dezbaterea pe articole a proiectului de lege privind programul de gestionare a cainilor fara stapan, adoptand fara observatii titlul legii si primele zece articole, dezbaterea urmand sa continue marti .

Dezbaterile generale au debutat cu propunerea viceliderilor de grup Eugen Nicolaescu (PNL) si Aura Vasile (PSD), care au solicitat ca proiectul de lege de aprobare a OUG 155/2001 sa fie retirmis la Comisia de Administratie, cu termen 31 august 2011, unde, pe timpul verii, sa aiba loc o dezbatere ampla, care sa implice exprimarea punctelor de vedere ale tuturor celor interesati.

Propunerea de retrimitere la Comisie a fost avansata si de catre liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, care a solicitat ca termenul de predare a raportului sa fie prelungit chiar pana în toamna, astfel încat sa aiba loc o dezbatere ampla, care sa implice întreaga societate romaneasca.

Plenul Camerei Deputatilor a respins, însa, propunerea de retrimitere la Comisie, înregistrandu-se 65 de voturi "pentru", 61 de voturi "împotriva" si cinci abtineri, care se contabilizeaza la voturile "împotriva".

Dupa respingerea propunerii de retrimitere la Comisie, plenul a trect la dezbaterile generale.

In cadrul dezbaterilor generale, deputatul PNL Cristian Adomnitei a precizat ca eutanasierea cainilor nu reprezinta în niciun caz o solutie. "In Bucuresti, un mare primar general a omorat 150.000 de animale cu pretul a noua milioane de Euro. Cel putin în Bucuresti, aceasta metoda nu a functionat. Nu aceasta e calea, ci sterilizarea obligatorie a fiecarui animal. Durata medie de viata a unui caine maidanez a cinci ani, putem în cinci ani sa reducem la minim 90% prezenta acestora prin sterilizare (...) Insa într-o tara corupta si saraca, eutanasierea se va face cu ranga în cap", a spus Adomnitei.

La randul sau, deputatul PSD Victor Socaciu a precizat ca pricipul de baza al proiectului de lege trebuie sa fie controlul reproductiei canine, care presupune prinderea animalelor, identificarea si marcarea în mod vizibil si, dupa sterilizare, retrimiterea în locurile de de prindere.

"Acest lucru duce la o înmultire controlata, la scaderea numarului de caini fara stapan si la reducerea semnificativa a cheltuielilor. Sterilizarea ramane unica solutie dovedita si eficienta în cazul unei populatii mari de animale fara stapan. De exemplul, în Oradea, în patru ani, populatia a scazut de la 4.000 la 600 în urma steirilizarii în masa", a spus Socaciu.

Impotriva adoptarii proiectului de lege s-a pronuntat si liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian.

"Cand apesi pe butonul pe care scrie ?DA?, veti ucide direct, cu mana dumneavoastra, fiinte ca si noi. N-o sa va dati seama azi, sau nici peste zece ani de ce faceti acum. Dar va veni o zi în care veti întelege ca ati ucis direct si eu va deplang pentru ziua aceea. Eu nu voi apasa pe un buton care ucide", a spus Pambuccian.

Dupa încheierea dezbaterilor generale plenul Camerei a trecut la dezbaterea pe articole a proiectului de lege, titlul si primele zece articole fiind adoptate fara observatii.

In momentul în care s-a ajuns la articolul 11, deputatul PNL Cristian Adomnitei a solicitat respingerea acestuia si adoptarea în forma initiala, ceea ce a generat o controversa tehnica legata de adoptarea de catre plen a unui amendament respins în Comisiei.

Disputa tehnica nu a fost transata, întrucat deputatul UDMR Mate Andras Levente a solicitat o pauza de consultari de zece minute, care, prin acordare, a dus la epuizarea programului de lucru al plenului, care urma sa se încheie la ora 18.00.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat, dupa ce a acordat pauza de consultari, ca dezbaterea pe articole va continua în sedinta de plen programata pentru marti dimineata, la ora 10.00.

Proietul de lege face parte din categoria legilor organice, camera Deputatiilor fiind forul decizional.

Liviu Dadacus, liviu.dadacus@mediafax.ro


(590 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Deputatii au adoptat primele zece articole ale Legii privind cainii fara stapan | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.90831589698792 seconds.