Luni, 27 Iunie 2011 - 05:35 AM Aleg.RO: Rizea, fraude europene sub ochii lui Sova

Publicat de: ---

adevarul Dan Sova (PSD) a oferit consiliere juridica Agentiei pentru Tineret, condusa de Cristian Rizea (PSD), chiar in perioada in care, conform UE, au fost deturnate fonduri europene . Avocatul Dan Sova a semnat personal, in 2004 - 2005, contractele de asistenta juridica cu institutia condusa de Cristian Rizea, in baza carora a incasat mii de euro lunar. Pe lunga lista a institutiilor conduse de membri PSD, de la care senatorul-avocat Dan Sova (38 de ani) a primit contracte de asistenta si consiliere juridica, se numara si Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT).

Contractele cu ANSIT au fost incheiate de casa de avocatura ,,Sova, Ratiu & Asociatii" si semnate chiar de partenerul-coordonator al societatii, avocatul Dan Sova, in 2004 si 2005. Adica, in perioada in care institutia de stat era condusa de prietenul si colegul sau de partid, actualul deputat Cristian Rizea (42 de ani). Iar potrivit contractelor, Rizea a fost consiliat juridic de Sova pentru tot ce insemna achizitii, alocari de fonduri, disciplina financiar-contabila sau orice documente care putau antetul ANSIT. Dan Sova, prins cu inca un contract primit de la un coleg de partid  Foto: agerpres


Cu toate acestea, Cristian Rizea este acum anchetat de DNA pentru deturnarea a 1,1 milioane de euro din fondurile europene alocate programelor pentru tineri, chiar in perioada in care a fost sfatuit de Dan Sova. Ancheta anticoruptie a fost deschisa in urma unui audit al Comisiei Europene.

Contractul cu sova, 2.000 de euro pe luna

In contractul de asistenta juridica incheiat de Dan Sova cu ANSIT, la 15 septembrie 2004, se precizeaza ca avocatii vor presta, la cererea clientului, servicii de consultanta ,,in materie comerciala, fiscala, disciplina financiar-contabila, in materia contractelor bancare si comerciale, precum si in orice documente cu implicatii juridice ce vor fi incheiate de catre acesta cu partenerii de afaceri, societati comerciale, banci, organizatii economice, institutii de stat ori alte persoane fizice sau juridice romane ori straine". Contractul semnat de Dan Sova si Cristian Rizea in 2004


La aceasta se adauga consultatii pe noutatile legislative care au ori ar putea avea implicatii asupra institutiei si ,,asistenta juridica si reprezentare in litigii in fata organelor administratiei de stat si judecatoresti". Prin aceste contracte, practic, firma de avocatura a lui Dan Sova ii lasa pe juristii ANSIT fara obiectul muncii. Avocatii lui Sova faceau totul. Pentru aceasta munca, Sova a estimat ca societatea sa de avocatura isi va aloca 40 de ore lunar, platite cu 50 de euro/ora. In total, 2.000 de euro pe luna. Asta, in cazul in care avocatul nu presta ore suplimentare, platite cu 70 de euro fiecare. Nu au fost uitate nici cheltuielile de deplasare sau cazare, daca situatia o impunea, care urmau sa-i fie decontate juristului-avocat si politician odata cu onorariul lunar.

1,1 milioane de euro - cifra cu ghinion

Contractul, incheiat pe o perioada nedeterminata, pare sa fi constituit un model pentru contractele ce urmau sa fie semnate de firma lui Sova, trei ani mai tarziu, la complexurile energetice Turceni si Rovinari. Si la ANSIT, ca si in contractele ?energetice", pentru fiecare proces urma sa fie incheiat cate un act aditional care sa prevada modalitatile de plata: achitarea unui onorariu de inceput, de maximum 2.000 si minimum 1.000 de euro, platit inainte de declansarea oricarui demers in instanta; achitarea unui onorariu fix de 1.000 de euro pentru fiecare etapa a procesului si achitarea unui onorariu de succes raportat la suma ce urma sa fie recuperata in instanta. Daca la Turceni si Rovinari, anchetatorii acuza fosta firma de avocatura a lui Sova ca ar fi primit necuvenit 1,1 milioane de euro, in cazul ANSIT, Comisia Europeana cere returnarea unei sume tot de 1,1 milioane de euro, care ar fi fost deturnata in perioada 2003-2005.

Potrivit documentelor, la doar o saptamana de la semnarea primului contract, pe 22 septembrie 2004, ANSIT cere firmei de avocati sa-i transmita ?opinii legale privind regimul juridic al contractelor de achizitie publica, analiza reglementarilor aplicabile in materie si a regulilor ce trebuie respectate" la atribuirea  unor astfel de contracte. Si, tot in septembrie 2004, avocatul Sova a transmis, la randul lui, nota de onorariu prin care cerea plata a 40 de ore de munca, din care sase ore au fost alocate studiului legislatiei, iar 34 de ore redactarii Opiniei legale (106 pagini).

Rizea: ,,E o imixtiune a politicului la Bruxelles"

Fostul client al lui Dan Sova, deputatul PSD Cristian Rizea are, in schimb, explicatii atat pentru contractele incheiate cu casa de avocatura, cat si pentru acuzatiile aduse de oficialii de la Bruxelles. ,,Da, da, da... am fost consiliat juridic de ?Sova, Ratiu&Asociatii? si au mai fost doua case de avocatura. Dar am documente, pentru ca eu, cand am plecat de la ANSIT, mi-am facut copii dupa toate documentele. Si sa va spun ceva: Legea achizitiilor publice nu te obliga sa faci licitatie publica la atribuirea contractelor de asistenta juridica. Poti sa le acorzi linistit cu incredintare directa, nu este nicio problema", a dat asigurari Rizea.

Cat despre acuzatia de deturnare de fonduri europene care i se aduce, deputatul PSD acuza o imixtiune a puterii din Romania in activitatea Comisiei Europene.

?Eu am fost ultimul care mi-am pus semnatura pe acele documente. A fost ofiterul care a urmarit modul in care ONG-urile respective au folosit banii, a semnat directorul de la Juridic, directorul economic, erau patru comitete din care faceau parte membri ai societatii civile, care analizau proiectele pe fonduri europene (...) Ce sa inteleg eu atunci? Pot sa ma gandesc ca e o imixtiune a politicului in activitatea celor de la Bruxelles", sustine deputatul PSD.

10.000 de euro, un audit juridic

Contractul incheiat de ANSIT cu casa de avocatura a lui Dan Sova in 2004 a fost urmat, in iunie 2005, de un altul care stipula achitarea unui onorariu de 10.000 de euro avocatilor care urmau sa faca o ,,analiza juridica" a tuturor contractelor incheiate de ANSIT in perioada 2003 - 2004. Este vorba chiar de contractele care, cinci ani mai tarziu, avea sa fie auditate si de Comisia Europeana. Expertii de la Bruxelles au descoperit ca fondurile europene atribuite unor organizatii nonguvernamentele din Romania, in baza proiectelor depuse de acestea din urma la ANSIT, au fost folosite in alte scopuri.

Desi i s-a solicitat, oficia, un punct de vedere legat de contractele incheiate de ANSIT, senatorul Dan Sova a refuzat sa ofere orice explicatie. Nici in conferinta de presa, pe care a organizat-la data de 24  iunie, nu a facut nici cea mai mica referire la aceste contracte.

Fals in declaratii de sute de mii de euro

Surse judiciare sustin ca deputatul PSD Cristian Rizea este suspectat si de spalare de bani, dat fiind ca in conturile sale personale s-au derulat, in ultima perioada, mai multe tranzactii suspecte. Anchetatorii ar fi sesizat faptul ca la anumite intervale de timp, din conturile lui Rizea intra si ies sume importante de bani, de ordinul a sute de mii de euro. La 9 aprilie 2010, Rizea declarase doua credite de la persoane fizice, de 300.000 de euro, care au disparut dupa 15 zile


?Am returnat banii"

O tranzactie ce ar putea fi considerata suspecta de inspectorii de integritate a aparut anul trecut in declaratiile de avere ale deputatului PSD. Astfel, in declaratia de avere completata la 9 aprilie anul trecut, acesta a inscris doua imprumuturi, unul de 200.000 de euro, si altul de 100.000 de euro, luate de la o persoana fizica in 2009, cu data scadenta 2010. In urmatoarea declaratie de avere, depusa doua saptamani mai tarziu, pe 26 aprilie 2010, cele doua imprumuturi dispar pur si simplu. Deputatul nu le-a inscris nici macar ca fiind returnate, desi legea il obliga sa faca acest lucru.

Cristian Rizea sustine ca declaratia sa de avere este curata: ?Nu le-am mai inscris (sumele de 200.000 si de 100.000 de euro), pentru ca am returnat banii si am si o declaratie, autentificata la notariat, care certifica faptul ca am dat banii inapoi. Am vrut sa facem o afacere, eu si un prieten al meu. Am vrut sa construim doua case la malul marii si sa le vindem. Era intr-adevar o afacere. Am si proiectele: puteau fi ridicate acolo fie un imobil P+4 si o casa, fie un duplex. Doar ca, din cauza crizei, cumparatorul s-a razgandit si afacerea a picat. De aceea i-am returnat banii partenerului meu", explica deputatul.

Potrivit ultimei declaratii de avere, din iunie anul acesta, deputatul PSD nu are nici case, nici terenuri. Faptul ca nu a mentionat returnarea banilor poate fi considerat fals in declaratii si spalare de bani, fapta prevazuta cu ani grei de inchisoare. In cazul in care i se gasesc bani in conturi, Rizea se poate folosi de declaratia de avere spunand ca provin de la persoana de la care s-ar fi imprumutat.

Afaceri in numele soferului si al mamei

Desi, in acte, nu este un roman bogat, deputatul PSD Cristian Rizea si sotia sa, creatoarea de moda Josette Ane Marie (fosta Niculina Ana Maria) Rizea, au fost surprinsi de jurnalisti, de-a lungul vremii, fie la petreceri organizate in lumea mondena a Capitalei, fie in vacante extravagante pe Coasta de Azur. Cei doi soti au un prieten si un partener de afaceri comun: pe Ion Gazaru (43 de ani), patronul firmei Euro Fashion House, din Bucuresti. Gazaru a fost soferul lui Rizea, iar sotia lui Rizea, Josette, este acum angajata sa. Acelasi sofer mai este asociat, cu mama deputatului, Maria Rizea (69 de ani), in alte patru firme. Niciuna nu are cifra de afaceri si profit. 

De ce i se spune ?Cristi Ferrari"

Tot celui despre care a declarat ca i-a fost sofer, adica lui Ion Gazaru, i-a cedat deputatul Cristian Rizea, la 12 decembrie 2008, contractul de leasing al unui bolid Ferrari 430. Masina fusese achizitionata in leasing de Rizea - care s-a ales apoi cu porecla de ?Cristi Ferrari", in martie 2008. In cele din urma, autoturismul Ferrari cu numarul B29 RZA a ajuns de la firma lui Gazaru la fratele lui Rizea, Sorin Ion Rizea (34 de ani). Modelul Ferrari 430 coupe, cumparat de Rizea, cu pretul de 204.000 euro, in leasing, in 2008 si instrainat in 2010


Desi contractul incheiat cu Afin Leasing, in valoare de 204.000 euro, poarta semnatura deputatului, acesta a uitat sa inscrie cedarea lui catre firma lui Gazaru in prima declaratie de avere depusa in calitate de deputat. Declaratia a fost depusa la 15 decembrie 2008, la trei zile dupa ?parafarea" tranzactiei. Si pentru asta, Cristian Rizea are insa propria explicatie. ?Am luat acel Ferrari prin contract de comodat de la o firma, inainte de a fi parlamentar. Am folosit masina un timp si apoi am returnat-o. Am zis ca, intrand in Parlament, nu cadreaza cu statutul meu de parlamentar", a argumentat Rizea.

Rizea incearca sa-si justifice sumele de bani si bunurile pe care nu le-a mentionat in declaratiile de avere ca provenind din afaceri. ,,Inainte de a fi parlamentar, recunosc, am facut afaceri imobiliare si am castigat din speculatii, asa cum au facut si altii. Daca voiam, puteam sa-mi cumpar si cinci Ferrari, nu unul". Desi se lauda ca a facut bani din specula imobiliara, ei nu se regasesc in declaratiile de avere. Pare chiar sarac. Are bijuterii si ceasuri in valoare de 35.000 de euro, dobandite in perioada 2002-2008.  La capitolul venituri, Cristian Rizea are un salariu lunar, de la Camera Deputatilor, de 4.200 de lei, iar sotia sa putin peste 400 de lei lunar de la Fundatia ,,Children for Children".

"Recunosc, am facut afaceri imobiliare si am castigat din speculatii, asa cum au facut si altii."
Cristian Rizea
deputat PSD

Cristian Rizea, profil

- Nascut la 12 aprilie 1969 in municipiul Galati, actualul deputat PSD Cristian Rizea si-a inceput cariera politica in 1999, imediat ce a absolvit Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti.

- 2000-2002 a fost director de cabinet al ministrului Tineretului si Sportului din acea perioada, Georgiu Gingaras.

- 2002-2006 - director general al Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor, functie pe care o ocupa pana in 2006, cand este demis de presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret, Karoly Borbely, dupa o serie de acuzatii legate de alte deturnari ale unor fonduri europene.

- 2008-prezent - deputat PSD si lider PSD pentru Diaspora.

- Este casatorit din 2002 cu modista Niculina Ana Maria, actuala Josette Ane Marie Rizea, iar nas de cununie i-a fost Alexandru Athanasiu (fost ministru al Muncii in guvernarea CDR si apoi al Educatiei in Cabinetul Nastase). 1,1 milioane de euro este suma pe care statul roman trebuie s-o returneze Comisiei Europene, ca urmare a deturnarii de fonduri pentru care este acuzat Cristian Rizea.


(945 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Rizea, fraude europene sub ochii lui Sova | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.3410289287567 seconds.