Vineri, 01 Iulie 2011 - 06:06 AM Aleg.RO: Traian Basescu face din nou anunturi in locul lui Emil Boc. Presedinte-jucator, in rol de prim-ministru la televizor

Publicat de: ---

Puterea Traian Basescu a revenit in rolul de prim-ministru la televizor . In cel mai recent interviu televizat pe care l-a acordat, el a prezentat iarasi, in locul lui Emil Boc, o serie de masuri pe care Guvernul le-ar putea lua in viitorul apropiat. Printre actiunile guvernamentale pe care presedintele Basescu le-a facut in avanpremiera mentionam: o posibila remaniere de ministri, o amenintare voalata cu excluderea UDMR de la guvernare, o noua lege a sanatatii, una a raspunderii magistratilor, legile noi pe care trebuie sa le scrie Sebastian Lazaroiu sau introducerea votului prin inscrierea prealabila a votantilor pe liste.

Nu vrea sa fie premier. Asa a spus Traian Basescu miercuri la 10 TV, cand a fost intrebat daca aspira la fotoliul de prim-ministru dupa ce isi termina mandatul de presedinte. Cu toate ca afirma ca functia de premier nu il tenteaza, faptele il contrazic pe Traian Basescu. Pe parcursul interviului acordat lui Radu Moraru, ?presedintele-jucator? a jucat tocmai rolul de premier. Basescu a facut anunt dupa anunt referitor la actiunile Guvernului din viitorul apropiat.

Soarta ministrilor, in mainile sale

Traian Basescu a anuntat miercuri ca e posibil ca unii ministri sa fie demisi. Presedintele a declarat ca se va uita peste cifrele privind investitiile si ca a cerut in Guvern o analiza pe acest domeniu. ?Am cerut in Guvern sa se faca o analiza dupa primele sase luni, sa se vada daca s-au cheltuit banii de investitii si unde nu s-au cheltuit, premierul sa analizeze daca nu e cazul sa-mi propuna sa remaniem ministrul?, a explicat acesta. Mentionam ca ministrii pot fi demisi doar de premier, sau de Parlament, presedintele tarii neavand nici o putere in acest sens.

UDMR, amenintata cu excluderea din Guvern?

Conform legilor scrise si nescrise ale politicii, un partid guvernamental poate fi dat afara de la guvernare doar daca ministrii pe care-i are in Guvern partidul respectiv sunt demisi de catre primul-ministru. Cu toate acestea, presedintele Romaniei lasa de inteles ca UDMR ar putea fi exclusa din Guvern. Cam asa s-ar putea traduce amenintarea voalata pe care seful statului a facut-o recent formatiunii maghiare. Refuzul Uniunii de a sustine reorganizarea administrativa a fost catalogat de seful statului drept un ?santaj?, ca urmare el sustine ca pe parcursul acestei veri ?va reflecta care e solutia?. ?Eu am luat lovitura deciziilor UDMR in piept, dar am timp sa reflectez toata vara care e solutia, pentru ca nu e corect ca de la interesele unei minoritati si sub santajul crearii instabilitatii politice sa sufere majoritatea. Vreau sa spun in modul cel mai sincer un lucru pe care nu l-am spus. Iar se va umfla lumea ca presedintele nu are dreptul sa spuna ce gandeste, el trebuie doar sa minta, dupa unii. Deci nu consider ca e corect ca un partener care reprezinta o minoritate sa blocheze evolutia pozitiva a majoritatii din interese entice. Santajul ca vom crea instabilitate politica si implicit aruncarea Romaniei in aer daca faceti o reorganizare administrativa care sa-i ajute pe romani poate avea limite. In mod categoric, limita se numeste afectarea intereselor majoritatii?, a declarat Traian Basescu miercuri la 10 TV. El a mai precizat ca problema in acest caz este una de morala politica. ?Daca politicienii au niste interese sa mentina consilii judetene, functii locale, clientela politica, ei trebuie sa vada pana unde imping acest partizanat etnic, pentru ca atunci cand afecteaza interesele majoritatii el poate sa devina toxic?, a adaugat Basescu.

A ramas seful lui Lazaroiu

Chiar daca Sebastian Lazaroiu, fiind acum ministru al muncii, este subalternul lui Emil Boc, seful lui este tot Traian Basescu. Presedintele a anuntat in locul premierului ce va face Lazaroiu pe viitor la Guvern. Basescu si-a exprimat convingerea ca acesta va continua pe aceeasi linie inceputa de Botis si va promova si o noua legislatie a copilului, a persoanelor cu dizabilitati, ?sunt inca 12 legi care trebuie scoase?, a precizat Traian Basescu.

Stabileste sanatatea guvernamentala

?Premierul? Traian Basescu ne-a dat miercuri vestea ca e nevoie de o noua lege a sanatatii.  El a afirmat ca noua lege face parte, alaturi de reorganizarea administrativa si revizuirea Constitutiei, dintre obiectivele pe care Romania le mai are de atins. 

Cine voteaza?

Unul dintre anunturile ca premier pe care Traian Basescu le-a facut recent este acela ca pe viitor am putea vota doar daca, in prealabil, ne vom inscrie pe liste de alegatori. Presedintele Basescu a afirmat miercuri ca introducerea in Romania a obligativitatii votului ar ?forta lucrurile?, in schimb inscrierea pe lista de alegatori, dupa modelul Frantei, ar stimula prezenta la vot. ?Sistemul in care sa obligam prezenta la alegeri cred ca forteaza putin lucrurile. Sunt oameni care nu sunt interesati de politica si, nefiind interesati, chiar pot sa vicieze vointa celor interesati de politica. Cred ca solutia corecta la noi este cu inscrierea pe lista de alegatori, solutie care este in Franta. (...) Nu cred ca in Romania poate functiona votul obligatoriu?, a afirmat seful statului. El a explicat ca, in varianta inscrierii pe lista de alegatori, si procentele privind prezenta la vot si cel privind adjudecarea mandatului se fac raportat la numarul celor inscrisi.

Magistratii sa raspunda!

Este nevoie de o lege a raspunderii magistratilor, a fost unul dintre mesajele transmise de Basescu in cea mai recenta aparitie televizata a sa. ?Nu trebuie sa ne uitam lung numai la averile politicienilor. Uitati-va la ale judecatorilor, ca-s tot functionari publici. Nu vreau ca aceasta categorie sa creada ca poate sa mearga la nesfarsit ca un stat in stat?, a spus presedintele. El a precizat ca in acest sens isi doreste crearea unei legi a raspunderii magistratilor, explicand ca in Romania nu s-a facut inca o curatare a justitiei. ?Au ramas foarte multi judecatori care n-au nici o legatura cu democratia. Dupa cum vedeti ca merg dosarele de mare coruptie puteti sa va imaginati ca e consistent (procentul celor care nu au legatura cu democratia - n.r.)?, a adaugat el.

Premier de multa vreme

?Emil Boc va face?, sau ?Guvernul va face? sunt expresii folosite des de seful de la Cotroceni, atunci cand este invitat la emisiunile tv. Traian Basescu nu joaca de ieri de azi rolul de prim-ministru. Multe dintre masurile extrem de importante pe care Guvernul le-a luat sau a intentionat sa le ia au fost prezentate in premiera la televizor de seful statului. Reamintim ca masurile de austeritate si taierile salariale cu 25% au fost anuntate, in mai anul trecut, nu de Emil Boc, seful Guvernului, ci de seful statului. Si reorganizarea administrativa si revizuirea Constitutiei tot de Traian Basescu au fost anuntate. O alta masura, eminamente guvernamentala, descentralizarea prin modificarea atributiilor deconcentratelor a fost prezentata de Basescu. In trecut, presedintele a dat vesti in locul ministrilor. Reducerea personalului MAI nu a fost anuntata prima data de Traian Igas, ministrul de interne, ci de insusi Traian Basescu. Mai reamintim si inchiderea unor scoli sau a unor spitale, vesti date tot de presedinte. Iarasi, un alt moment cand Traian Basescu s-a comportat ca sef peste ministri a fost anul trecut, cand a cerut tutoror ministerelor sa afiseze pe paginile lor oficiale de internet tabelele cu veniturile lunare ale angajatilor. La scurt timp dupa cerinta lui Traian Basescu, toti ministrii s-au executat.(267 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Traian Basescu face din nou anunturi in locul lui Emil Boc. Presedinte-jucator, in rol de prim-ministru la televizor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.87367796897888 seconds.