Marți, 05 Iulie 2011 - 06:22 AM Aleg.RO: De 4 iulie, Basescu le-a dat americanilor a treia teapa

Publicat de: ---

Puterea De trei ani buni, diplomatia romana incearca fara succes s-o induplece pe cea americana sa stabileasca o intalnire bilaterala intre presedintele Obama si presedintele Basescu . Fiecare refuz diplomatic al americanilor este urmat si de un ?semnal? - tot diplomatic - al ?Jucatorului?, prin care lasa de inteles ca il nemultumeste acest lucru. Care este semnalul? Presedintele Basescu refuza sa mai sarbatoreasca Ziua nationala a SUA. Nici anul acesta Traian Basescu nu a onorat invitatia ambasadorului american la celebrarea zilei de 4 iulie. Gestul presedintelui roman a fost copiat si de Teodor Baconschi, care a lipsit si el ieri de la petrecerea data de americani de ziua lor nationala.

Nici presedintele Traian Basescu si nici ministrul de externe, Teodor Baconshi, nu s-au dus ieri la petrecerea pe care ambasadorul american la Bucuresti a organizat-o pe 4 iulie, asa cum face in fiecare an. Pentru Traian Basescu este al treilea an consecutiv cand refuza invitatia americanilor. Si in acest an, presedintia romana a oferit o explicatie diplomatica neparticiparii. Cei de la Biroul de Presa al presedintiei ne-au declarat ca Traian Basescu nu participa la receptia data de ambasadorul Mark Gitenstein intrucat are o agenda incarcata. Intrebati care sunt evenimentele care au umplut agenda sefului statului, oficialii de la Cotroceni ne-au spus ca nu ni le pot comunica, intrucat nu sunt publice.

Cum traduce Basescu refuzurile

Recent, presedintele ne-a oferit la postul B1 TV o ?traducere? a refuzurilor sale diplomatice pe motiv ca ?nu are timp?. Invitat de curand de Ambasada Ungariei la un eveniment, Traian Basescu a refuzat invitatia, motivand - la fel ca si in cazul neparticiparii la Ziua nationala a SUA -  ca are o agenda incarcata. La postul B1 TV, Basescu a recunoscut ca aceasta este o modalitate de a transmite un semnal de nemultumire. ?Am refuzat sa particip la intalnirea organizata de ambasadorul Ungariei cu ambasadorii UE premergator Consiliului. Trebuia sa fie o astfel de intalnire. Ambasadorul Ungariei, avand presedintia UE, a dorit sa aiba obisnuita intalnire cu presedintele Romaniei. Ca tara detinatoare a presedintiei UE organizeaza aceasta intalnire cu toti ambasadorii UE la care ma duceam. Sigur ca n-am avut timp sa particip. Nu am avut timp a fost raspunsul diplomatic, dar n-am vrut, ca un semn ca....?, explica Traian Basescu.

De ce nu se duce?

Traian Basescu a refuzat invitatiile si in anii anteriori - 2009 si 2010. In presa s-a speculat ca absenta lui in anul 2009 s-a produs din cauza ca, la acea vreme, SUA nu aveau un ambasador in Romania. Cum Mark Gitenstein, actualul ambasador, i-a prezentat scrisorile de acreditare lui Basescu in septembirie 2009, aceasta speculatie nu se sustine. Motivul refuzului presedintelui Traian Basescu de a se duce la petrecerea de la ambasada este, deci, altul.

Un posibil raspuns

Traian Basescu si Barack Obama nu au avut nici o intalnire bilaterala din 2008, de cand Obama a devenit seful statului american. In tot acest timp, diplomatia romana incearca o intrevedere intre cei doi sefi de stat. Fara succes insa, dupa cum insusi ministrul de externe Teodor Baconshi recunoaste. ?Ne dorim aceasta intalnire (Obama ?Basescu, n.r.), ni se pare extrem de importanta si din partea americana stiu ca se fac eforturi si la Departamentul de Stat si la ambasada americana de aici pentru ca o astfel de intalnire sa aiba loc?, a declarat recent Baconschi, la TVR.

Baconshi, nici el nu mai taie tortul

Anul trecut, ministrul de externe, Teodor Baconschi, era chiar cel care taia tortul de la petrecerea organizata de Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti. Anul acesta insa, el a refuzat invitatia, la fel ca si Traian Basescu. Ieri, pe 4 iulie, seful diplomatiei romane s-a aflat in Austria la Conferinta privind Strategia UE pentru spatiul dunarean. Cei de la Biroul de Presa al Ministerului de Externe ne-au declarat ca agenda ministrului a fost, astfel, incarcata.

 

Pe cand o intalnire cu Obama? Ambasadorul nu stie

Ambasadorul american admite ca nu stie cand ar putea avea loc o intalnire intre Basescu si Obama. ?Treaba mea este sa fac ca acest lucru sa se intample. Sunt amandoi oameni ocupati, au agende incarcate si cand va fi momentul potrivit, va avea loc intalnirea?, a declarat ieri ambasadorul Mark Gitenstein. Intrebat cand va fi momentul potrivit pentru intalnirea intre cei doi presedinti, ambasadorul a raspuns: ?Este o intrebare de 64 de mii de dolari (al carei raspuns ar trebui sa-l ghiceasca, n.r.). Nu stiu raspunsul la aceasta intrebare. Este singura intrebare la care nu stiu raspunsul?, a recunoscut Gitenstein. 

 (334 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

De 4 iulie, Basescu le-a dat americanilor a treia teapa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 2.6698911190033 seconds.