Joi, 07 Iulie 2011 - 05:46 AM Aleg.RO: PNL nu vrea republica prezidentiala. PSD se mai gandeste. Planurile lui Voiculescu: Basescu suspendat, Crin la Cotroceni cu puteri sporite

Publicat de: ---

Puterea

Traduse, cele mai noi planuri ale mogulului Voiculescu suna in felul urmator: Presedintele Basescu trebuie suspendat si inlocuit la Cotroceni de Crin Antonescu, iar, o data ajuns in pozitia de sef al statului, puterile lui Antonescu trebuie sporite prin modificarea Constitutiei in sensul introducerii republicii prezidentiale . Surpriza, totusi! Liberalii nu sunt de acord cu mogulul. Social-democratii se mai gandesc insa.

Vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu, a anuntat ieri ca Romania are nevoie de o republica prezidentiala, in care seful statului sa fie si seful Guvernului. Mentionam ca de la revolutia din ?89 si pana in prezent, in Romania functioneaza un sistem semi-prezidential, care poate fi modificat doar prin modificarea Constitutiei. ?In opinia mea, revizuirea Constitutiei este absolut necesara. Nu pentru ca o vrea Traian Basescu sau USL, ci pentru ca realitatea ultimilor ani ne-a demonstrat ca ambiguitatile si paralelismele din textul legii fundamentale genereaza blocaje institutionale cu efecte politice, economice si sociale extrem de grave?, scrie parintele Antenelor pe blogul personal. El sustine ca republica prezidentiala ar rezolva problema deselor blocaje constitutionale ce apar intre Guvern si presedinte. ?Spre exemplu, raportul presedinte-Guvern trebuie redefinit. Experienta ultimilor 20 de ani demonstreaza ca actualul sistem, care presupune o coabitare in cadrul puterii executive intre presedinte si premier, nu este adecvat realitatilor democratiei romanesti si determina fie conflicte deschise, in genul celui dintre domnii Basescu si Tariceanu, fie o vasalizare a unuia dintre cei doi demnitari, in genul relatiei dintre domnii Basescu si Boc. In ambele cazuri, nici Presedintia, nici Guvernul nu isi fac corect datoria. In opinia mea, sistemul actual, semi-prezidential, si-a dovedit clar limitele. Avem nevoie de o clarificare neta si, personal, as opta pentru un sistem prezidential clasic?, mai afirma Voiculescu.

PNL nu e de acord

Momentan, USL lucreaza la un proiect propriu de revizuire a Constitutiei pe care anunta ca il va prezenta in curand. Nicaieri in acest proiect nu apare tema republicii prezidentiale, dupa cum afirma deputata liberala Alina Gorghiu, care face parte dintre membri USL care redacteaza propunerea legislativa.  ?In proiectul USL de revizuire a Constitutiei nu e prezent acest punct - republica prezidentiala, ci, republica parlamentara. Nu s-a discutat nici macar o secunda despre republica prezidentiala. Suntem de acord cu limpezirea, clarificarea raporturilor dintre puteri, dintre presedinte si premier, dar in cadrul unei republici parlamentare?, a declarat pentru ?Puterea? Alina Gorghiu. Solicitata de noi sa ne spuna daca PNL ar sustine varianta prezidentialismului, deputata a evitat un raspuns clar, insa a lasat de inteles ca acest lucru e putin probabil. ?Ma intrebati ca reactie la declaratia lui Dan Voiculescu? Nu va pot prezenta o pozitie a PNL, dar va pot spune punctul meu de vedere: eu nu voi sustine asa ceva niciodata?, a comentat Alina Gorghiu.

Punctul de vedere al Alinei Gorghiu este intarit si de Eugen Nicolaescu, vicelider al deputatilor liberali.  ?PNL, din 1991 incoace, in afara de momentele cand a vrut monarhie constitutionala, a sustinut ca cea mai buna forma de guvernamant pentru Romania este republica parlamentara. Adica, presedintele sa fie ales de Parlament?, a declarat pentru ?Puterea? fostul ministru al sanatatii.

PSD se mai gandeste

Social-democratii nu resping propunerea lui Voiculescu de trecere la republica prezidentiala. Dar nici nu o aproba. Se mai gandesc. ?Noi avem un proiect cu viziunea USL asupra modificarii Constitutiei. O sa discutam pe viitor in cadrul comisiei parlamentare?, ne-a declarat Victor Ponta, presedintele PSD.

Senatorul social-democrat Dan Sova confirma si el afirmatia presedintelui PSD. Spre deosebire de liberala Alina Gorghiu, care afirma ferm ca proiectul USL de modificare a Constitutiei nu contine nici o referire la republica prezidentiala, Sova nu este atat de categoric, lasand deschisa, ca si Victor Ponta, o portita de discutie. ?E o opinie personala a domnului Voiculescu (ca Romania are nevoie de o republica prezidentiala, n.r.). E un subiect de discutie, dar nu am avut o dezbatere in acest sens. Nu va pot spune daca in proiectul USL de revizuire a Constitutiei este sustinut acest lucru, pentru ca nu avem un proiect public in acest moment?, a declarat senatorul pentru ?Puterea?.

Premierul Tariceanu, sursa de inspiratie

Experienta guvernarii Tariceanu reprezinta si ea o sursa de insipiratie pentru PNL in sensul sustinerii republicii parlamentare. Pe vremea cand Tariceanu era premier si purta celebrele ?meciuri? cu seful statului, el afirma ca PNL opteaza pentru revizuirea Constitutiei, in sensul introducerii republicii parlamentare, in care presedintele este ales de legislativ, in scopul eliminarii riscului unui regim autoritar.

Planurile mogulului, puse cap la cap

Trecerea la un sistem prezidential reprezinta doar o parte din cele mai noi planuri ale lui Dan Voiculescu. O alta dintre acestea este suspendarea presedintelui Traian Basescu. Cea mai recenta afirmatie a magnatului media in acest sens dateaza de la inceputul lunii februarie. ?Sunt premise parlamentare ca, pana la 25 martie, Traian Basescu sa fie suspendat. Din momentul in care vom avea majoritatea in Parlament, va garantez ca Guvernul Boc si presedintele Basescu vor raspunde in fata romanilor?, previziona gresit Voiculescu pe 7 februarie 2011. In fine, unul dintre planurile pe care mogulul tine sa le vada realizate este Crin Antonescu presedinte. Este deja cunoscut faptul ca Dan Voiculescu este unul dintre principalii arhitecti ai USL, alianta dintre PNL si PSD, iar protocolul USL prevede ca cel mai bine plasat in sondaje sa fie candidatul formatiunii la presedintie. Reamintim ca Antonescu este cel pe care sondajele Antenelor il dau drept cel cu cele mai multe sanse pentru Cotroceni.

 

 

 

 (291 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

PNL nu vrea republica prezidentiala. PSD se mai gandeste. Planurile lui Voiculescu: Basescu suspendat, Crin la Cotroceni cu puteri sporite | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.8179829120636 seconds.