Marți, 19 Iulie 2011 - 05:33 AM Aleg.RO: Parlamentul, cea mai de succes agentie de voiaj pe timp de criza

Publicat de: ---

evenimentulzilei In an de criza, parlamentarii nu au facut deloc economie la bugetul de deplasari in strainatate .

Sursa: FOTO: SHUTTERSTOCK

Deplasarile in strainatate au constituit o ispita mai mare pentru parlamentarii romani decat prezenta la sedintele din comisii sau din plenul celor doua camere.

Destinatii exotice precum Thailanda, Cambogia, Vietnam sau Senegal s-au "batut", umar la umar, cu mai vechile locatii deja batorite de pantofii alesilor neamului, gen Franta, Germania, Anglia, Statele Unite sau? Monaco.

Bani pentru a satisface gustul parlamentarilor nostri pentru calatorii in strainatate sunt: pentru perioada 2011-2012, deputatii si-au votat un buget de 6,8 milioane de lei, bani pentru transport, cazare si diurne.

Risipa cu 40% mai mare decat anul trecut

In luna mai a anului curent, cheltuielile pentru deplasarile in strainatate au crescut cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Datele economice de pe luna iunie nu au fost publicate inca pe niciunul din site-urile celor doua camere legislative.

Pentru deplasarile parlamentarilor la diverse reuniuni oficiale in Franta, Israel, Turcia, Suedia, Belgia, Danemarca, Germania, sau spre locatii exotice precum Thailanda, Cambogia, Panama s-au cheltuit 337.002 lei, peste 80.000 de euro. Spre comparatie, in luna mai a anului trecut, in acelasi scop s-au cheltuit 206.944 de lei. Cheltuielile cu deplasarile in afara au mers mana in mana cu diurnele parlamentarilor.

Au crescut costurile calatoriilor peste granite, au luat in volum si diurnele primite de alesi. Conform informatiilor economice publicate pe site-ul Camerei, daca in ianuarie 2011, diurnele deputatilor erau la un nivel total de la 383.546 lei, in luna mai 2011, suma s-a marit cu aproape 100%, ajungand la 754.242 de lei. Cele mai consistente diurne au fost incasate de deputati in luna martie: 774.282 lei, adica peste 180.000 euro.

Destinatii exotice

Campionii deplasarilor ii regasim in randurile celor care au preferat destinatiile exotice. Cu cat mai exotice cu atat mai indepartate si mai costisitoare, par sa-si fi facut calculele parlamentarii romani. Kazahstan, Turkmenistan, Cambodgia, Thailanda, Vietnam, China cu al sau Tibet, dar si Panama si Senegal au constituit tari cu care senatorii si deputatii au gasit de cuviinta ca nu avem relatii diplomatice indeajuns de stranse.

6,8milioane de lei ?i-au alocat senatoriipentru transport, cazare?i diurna in strainatate,pentru perioada 2011- 2012

VOIAJ?

Intre ispitele Extremului Orient si exotica Panama

Cele mai vanate deplasari peste granite au fost tarile Extremului Orient, la concurenta cu exotica Panama si Statele Unite. Pagode, Lhasa, orasul sfant al budistilor si al lui Dalai-Lama izgonit i-au ispitat pe alesii din comisiile de politica externa si munca ale celor doua Camere mai mult decat minunatiile Shanghai-ului si Beijing-ului.

Pe urmele lui Budha

In frunte cu social-democratul Titus Corlatean, senatorii Radu Mardare (PSD), Marian Rasaliu (PDL), Augustin Humelnicu (PDL), Romeo Nicoara (PNL) si György Frunda (UDMR) au efectuat la finele lui iunie o vizita in China si Tibet. Cu o luna inainte, China fusese vizitata si de deputatii Comisiei pentru munca: Victor Paul Dobre (PNL), Claudia Boghicevici (PDL), Kerekes Karoly (UDMR) si Dan Mircea Popescu (PSD). Costul total al deplasarii, 71.837 de lei.

O delegatie condusa de Attila Korodi a ales Seulul si Hanoi. Au luat parte deputatii Marius Rogin (PDL) si Bogdan Niculescu Duvaz (PSD), costurile acestei deplasari ajungand la 69.932 de lei. Cambodgia a facut cu ochiul senatorului Georgica Severin si colegului de la PSD, Ioan Chelaru. 10 zile au costat 9.013, 53 lei de fiecare. Pesedistul Ion Stan a ales Bangkok, Thailanda, alaturi de alti 6 parlamentari: 10 zile - 98.000 de lei. Colegul Toni Grebla a ales Africa, si anume Senegalul. Doina Silistru a preferat Kazahstanul, iar Alexandru Mazare, Turkmenistanul.

In luna aprilie, pentru exotica Panama si-au facut bagajele deputatii Ionel Palar (PNL), Carmen Axenie (PDL), Ioan Stan (PSD) si Kerekes Karoly (UDMR) si senatorii Emilian Francu (PNL) si Alexandru Mocanu (PSD). Pentru State si-a manifestat interesul li­de­rul deputatilor PDL, Mircea Toa­der. In februarie, deputatii Dorel Covaci (PSD) si Marius Dugulescu (PDL) au servit un ?mic dejun cu rugaciune" peste ocean, la care a participat si presedintele SUA, Barak Obama. Pretul meniului ? aproximativ 20.000 de lei.

EUROPENI

Parisul paleste in fata Principatului de Monaco

Binecunoscutele locatii europene nu mai constituie o atractie pentru alesi, la fel ca in anii trecuti. Chiar daca Franta si Belgia sunt inca pe primele locuri la capitolul destinatii oficiale de lucru, in acest an se remarca apetitul parlamentarilor si pentru tari cunoscute ca destinatii turistice de lux.

Franta constituie in continuare destinatia predilecta. In luna ianuarie, desi se aflau in vacanta, 6 deputati au cheltuit intr-o deplasare de 8 zile in Franta 45.000 lei, adica aproape 80% din totalul sumei cheltuite pe deplasari externe in cursul lunii respective.

20.000 de lei pentru trei zile au cheltuit patru deputati care au mers pe Coasta de Azur. Mai exact, in Principatul de Monaco, la o sedinta a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Ungaria se afla si in topul celor mai scumpe deplasari externe, desi este la o aruncatura de bat de tara noastra.

Patru deputati din conducerea Camerei au cheltuit intr-o singura zi peste 15.000 lei. Pe locul doi in topul celor mai scumpe deplasari externe este cea din Ungaria. Patru deputati din conducerea Camerei au cheltuit intr-o singura zi peste 15.000 lei. In Belgia, noua deputati au stat 17 zile in deplasare.

Parlamentarii Cezar Preda (PDL) si Relu Fenechiu (PNL) au avut parte la inceputul lunii iunie de un mini-sejur in insula Corfu, cu ocazia lucrarilor Comisiei pentru refugiati a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Cheltuielile aferente, adica tran­sportul, cazarea si diurna, au fost suportate din bugetul Camerei.

Un mare plimbaret este senatorul PDL, Riceard Badea. Pe langa o vizita in Cipru, senatorul a facut un adevarat pelerinaj cu prilejul sesiunii APCE. Timp de 11 zile, Badea a luat la picior Belgia, Portugalia, Franta si Cehia, un mizilic care a costat Senatul 14.830 lei.20.000de lei au cheltuit patru deputati in trei zile pe Coasta de Azur

20.000 de leiau cheltuit patru deputa?i in trei zile pe Coasta de Azur

 

DEPLASARE

Care sunt costurile unei delegatii

Cand vine vorba de plecari peste granite in scopuri oficiale, parlamentarii au acoperite din start costurile cu deplasarea si cazarea, de altfel cele mai consistente cheltuieli, acestea putand sa se ridice la 80% din totalul costurilor. La aceste elemente se adauga diurna de 60 de dolari pe zi, plus bani pentru diverse cadouri simbolice.

Numai ca o delegatie parlamentara plecata in strainatate nu este formata numai din deputati si senatori. Din ea mai pot face parte secretarii generali ai celor doua Camere, dar si cativa consilieri sau experti, cheltuielile cu ei nefiind date publi­ci­tatii pe site-urile vreunei camere legislative. De exemplu, pentru trimiterea a 10 parlamentari in Thailanda, cu personalul auxilar de rigoare, numai costurile cu transportul pot ajunge la 35.000 de euro.

Daca se iau in calcul cazarea si diurnele pentru zece zile se duc dintr-un foc 50.000 de euro. Pe fondul acestor cheltuieli se pune intrebarea: cu ce experien­ta s-ar intoarce parlamentarii dintr-o asemenea calatorie, in afara de relaxarea normala, sau cum va resimti romanul de rand ori economia noastra strangerea relatiilor dintre diversele ?grupuri parlamentare de prietenie"?


(583 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Parlamentul, cea mai de succes agentie de voiaj pe timp de criza | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.87150096893311 seconds.