Joi, 21 Iulie 2011 - 05:48 AM Aleg.RO: Basescu catre ziaristi: 'Nu mai fiti penibili!' Seful statului ia apararea ANI, DNA si Parchetului General care au iesit bine in Raportul CE

Publicat de: ---

Puterea Presedintele Traian Basescu a sustinut, miercuri, o declaratie privind concluziile raportului privind Mecanismul Cooperare si Verificare, publicat de Comisia Europeana . Seful statului a cerut jurnalistilor sa nu mai decredibilizeze institutiile statului si sa prezinte echilibrat concluziile raportului.

 ?Apelul meu la dumneavoastra e ca presa sa faca o prezentare echilibrata a raportului. Dragi jurnalisti, am rugamintea sa intelegeti ca institutiile despre care am vorbit, ANI, DNA si Parchet General, nu mai sunt cele din 2004. Ele functioneaza autonom. Toata incercarea dumneavoastra de a discredita aceste institutii nu face decat sa va penibilizeze si pe voi si pe politicieni. Nu va mai crede nici macar CE, care lauda exact ce desfiintati dumneavoastra. Intelegeti ca acei 4 ani de la instituirea mecanismului au insemnat un efort comun al Guvernelor si al CE pentru ca institutiile care tin de aplicarea legii in Romania sa devina autonome?, i-a avertizat Basescu pe jurnalisti.

Raportul este corect

Seful statului a subliniat concluziile pozitive privind progresele facute de sistemul de justitie, insa a atentionat ca este nevoie de un angajament sustinut in continuare pentru realizarea obiectivului intrarii Romaniei in spatiul Schengen intr-un timp cat mai redus. ?Raportul este corect, unul care releva progrese, pe de o parte, facute in directia atingerii obiectivelor de a avea un sistem de Justitie eficient. Pe de alta parte, raportul pune degetul si pe problemele care se perpetueaza in Justitie si care afecteaza credibilitatea sistemului si a Romaniei?, a declarat presedintele.

CSM si Parlamentul, institutii neconvingatoare

Basescu a comentat si concluziile CE privind institutiile publice.?Nu voi ezita sa-mi exprim punctul de vedere cu privire la institutii. Nu am pretentia ca este unul 100% corect, ci este punctul meu de vedere. Institutiile n-au decat sa aiba propriul punct de vedere. Dincolo de Guvern, care e apreciat foarte pozitiv, aprecieri pozitive primesc DNA, DGA din MAI, Parchetul General, Directia Antifrauda din IGPR si ANI. ICCJ, CSM si Parlamentul sunt institutii neconvingatoare. Legat de Parlament, unde a existat o majoritate care a sustinut asumarile succesive de raspundere a Guvernului care viza legislatia pe Justitie, dar faptul ca Parlamentul a reactionat mai putin pozitiv la ridicarea de imunitati a generat aceasta apreciere pe care nu o sustin in totalitate. Poate ca este prea dura aprecierea legata de Parlament. Sustin si aprecierile pozitive, cat si pe cele legate de activitatea neconvingatoare a ICCJ si a CSM-ului?, a declarat Basescu.

Monitorizarea continua

Tot miercuri, comisarul european Dacian Ciolos a declarat despre concluziile Raportului MCV al Comisiei Europene: ?Este neindoielnic un raport pozitiv in ansamblul sau, reflectand vointa politica si progresele reale facute de Romania in ultimul an. Cu toate acestea, exista nuante si zone unde avem nevoie in continuare de eforturi suplimentare, si de mai multa asumare din partea tuturor celor implicati, nu doar a puterii executive. Raportul anunta o evaluare de ansamblu, in 2012, a progreselor facute de Romania de la inceputul functionarii mecanismului. Romania poate convinge pana la acel moment ca mecanismul si-a indeplinit menirea si e o paranteza care poate fi inchisa. Daca nu, nu este exclusa posibilitatea ca paranteza sa fie mentinuta deschisa, eventual intr-o formula adaptata?.

Comisia Europeana a publicat, miercuri, Raportul privind Mecanismul Cooperare si Verificare (MCV) prin care se cere adoptarea unor ?masuri suplimentare pentru prevenirea si combaterea coruptiei?.(611 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Basescu catre ziaristi: 'Nu mai fiti penibili!' Seful statului ia apararea ANI, DNA si Parchetului General care au iesit bine in Raportul CE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.4318678379059 seconds.