Vineri, 22 Iulie 2011 - 06:43 AM Aleg.RO: 2,8 milioane de euro incasati de la APIA de firma deputatului independent Claudiu Taga

Publicat de: ---

Puterea <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom: .0001pt;text-align: justify;line-height:normal">Aproximativ 2,8 milioane de euro a incasat firma deputatului independent Claudiu Taga de la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura, pentru a efectua controale prin teledetectie a parcelelor de teren agricol apartinand fermierilor ce urmeaza sa incaseze subventia la hectar din fonduri europene. Societatea Gauss SRL, cu sediul in Timisoara, care a castigat contractul atribuit de APIA, apare in declaratia de interese a parlamentarului Claudiu Taga si a mai incheiat, anii trecuti, contracte similare. Mai mult, societatea Gauss este o afacere de familie a deputatului, sotia sa incasand de la aceasta firma venituri salariale, iar deputatul dividende de o jumatate de miliard de lei vechi.

 

Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura, institutie aflata in subordonarea Ministerului Agriculturii, a organizat, la inceputul lunii iunie a anului curent, o licitatie deschisa in vederea contractarii de servicii de control prin teledetectie a cererilor de plata pe suprafata, aferente campaniei agricole pe anul 2011. In paralel, autoritatea contractanta a contractat si servicii de verificare a imaginilor satelitare furnizate de catre Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene. Afacerea a fost demarata la mijlocul lunii martie, iar la data de 7 iunie a fost desemnata castigatoare oferta societatii timisorene Gauss SRL, care a obtinut doua contracte. Primul contract, in valoare de 4.402.725,57 lei fara TVA, vizeaza efectuarea controalelor pe judetele Maramures, Bistrita Nasaud, Cluj, Arad, Alba, Timis, Sibiu, Gorj si Brasov. Cel de-al doilea contract, in valoare de 5.102.217,55 lei fara TVA, vizeaza controalele ce vor fi efectuate pe raza judetelor Suceava, Bacau, Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Teleorman, Tulcea si Constanta. In total, societatea Gauss SRL a incasat de la APIA peste 11.674.227,4 lei cu TVA inclusa, adica 2.779.636,29 euro.  

Potrivit prevederilor contractuale, societatea timisoreana urmeaza sa realizeze servicii de control prin teledetectie a cererilor de plata pe suprafata depuse de fermieri, fiind estimate peste 103.766 dosare de control care vor fi supuse verificarilor prin teledetectie pentru intreaga perioda de derulare a contractului. Potrivit unor surse APIA, pentru primul lot, firma Gauss SRL va trebui sa controleze noua zone, avand o suprafata totala de 12.120 de kilometri patrati, iar pentru al doilea lot, care cuprinde tot noua zone, va trebui sa controleze peste  11.360 de kilometri patrati.

 

Caiet de sarcini, intocmit cu dedicatie

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, societatea Gauss SRL, cu sediul in Timisoara, a fost infiintata in anul 1992. La vremea respectiva, firma era detinuta de catre SC Petrobanat Holding SRL, cu 51% din beneficii si pierderi, de Claudiu Taga (actual deputat independent, dar la vremea respectiva sef serviciu topografie al Uzinei 18 Mecanizate Debal), cu 25%, si de colegul acestuia de armata, Mircea Stoian, cu 24% din actiuni. Ulterior, actionariatul firmei s-a modificat, din societate intrand si iesind alti asociati. In anul 2010, o parte din actiunile tertilor au fost achizitionate de cate Mircea Stoian, care, in ianuarie 2010, a cesionat toate partile sociale catre mama sa, Viorica Stoian, nascuta in anul 1936. Structura actionariatului Gauss SRL la data de 20 ianuarie 2010 arata in felul urmator: Viorica Stoian detinea 10.388 parti sociale, in timp ce deputatul Claudiu Taga detinea 5.352 parti sociale.

Relatia dintre firma deputatului Taga cu APIA a fost inchegata in anul 2008, cand Agentia de Plati a organizat o licitatie pentru acelasi tip de servicii ? controlul prin teledetectie. Toate loturile, ceea ce a insemnat la vremea respectiva o cheltuiala bugetara de 8,7 milioane de lei, au fost atribuite societatii Gauss SRL. Pentru ca respectivele controale nu au putuit fi finalizate la timp, au fost incheiate patru acte aditionale la contract, fapt ce s-a soldat cu intarzieri la plata a suprafetelor si cu sanctiuni din partea Uniunii Europene. Ulterior, s-a constatat ca aceste controale nu au stabilit situatia exacta din teren, motiv pentru care angajatii APIA au trebuit sa remedieze ?erorile? prin controale la pas, pe teren, facand practic inca o data munca pentru care Gauss SRL a incasat sume importante de la bugetul de stat.

Un an mai tarziu, APIA a demarat un nou contract similar. Pe care l-a atribuit tot catre Gauss SRL, cu singura diferenta ca de aceasta data autoritatea contractanta a platit suma de 24 milioane de lei. Aceasta societate a fost din nou agreata, fiind avantajata inca din cuprinsul caietului de sarcini, care stipula ca va fi luata in calcul oferta firmelor care au derulat contracte similare. Acelasi lucru s-a intamplat si in anul 2011, cand APIA a stipulate in cuprinsul caietului de sarcini, la criteriu de atribuire a contractului, ?experienta similara, prin prezentarea unui contract de prestari servicii de control prin teledetectie si fotogrametrie pentru cel putin 200.000 de parcele?.

 

Desi infirma ca mai are legaturi cu firma, Taga a incasat anul trecut dividende de 50.000 de lei

Claudiu Taga a intrat in Parlamentul Romaniei fiind ales uninominal, prin redistribuirea voturilor, ca deputat din partea Partidului National Liberal. Dupa ce apele politicii au inceput sa se tulbure, Taga a dezertat din partid, cochetand pentru o scurta perioda de timp cu Partidul Democrat Liberal. Devenit, intre timp, parlamentar independent, Claudiu Taga a trecut cu arme si bagaje in formatiunea patronata de catre ministrul apararii, Gabriel Oprea, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR).

Cu ocazia unei interpelari in mass-media, deputatul Claudiu Taga declara ca nu mai are nici o legatura cu firma Gauss SRL, care castiga pe banda rulanta contracte cu APIA. El preciza atunci ca afacerea este condusa de catre fostul sau coleg de armata, Mircea Stoian, si de catre ginerele deputatului. Numai ca, potrivit declaratiei de interese postate de Claudiu Taga pe site-ul Camerei Deputatilor, el este actionar in SC Gauss SRL. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, parlamentarul mai detine parti sociale si in cadrul unei alte societati de profil, Topopet Serv SRL.  

Din declaratia de avere pe anul 2010 a deputatului mai rezulta ca sotia sa, Doina Maria Taga, lucreaza ca farmacist la aceeasi firma Gauss SRL, de unde a incasat venituri salariale in valoare de 42.000 de lei. Insusi deputatul stipuleaza ca, anul trecut, a incasat dividende de la firma Gauss SRL in cuantum de o jumatate de milliard de lei vechi.

Ziarul ?Puterea? a incercat timp de patru zile sa-l contacteze pe deputatul Claudiu Taga in vederea obtinerii unui punct de vedere referitor la calitatea pe care o detine in cadrul societatii Gauss Parlamentarul nu a raspuns la apelurile redactiei. De asemenea, ?Puterea? a inaintat o solicitare scrisa catre APIA, in care a cerut detalii referitoare la modalitatea prin care societatea Gauss SRL a fost selectata sa efectueze, in mai multe randuri, controale prin teledetectie. Pana la ora inchiderii editiei, Agentia de Plati nu ne-a oferit nici un raspuns

 

Si-a trecut in CV calitatea de membru al Clubului Lions

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputatilor, Claudiu Taga precizeaza ca a lucrat, din 1975 pana in 1977 ca ofiter topogeodez in cadrul Brigazii 37 Rachete Operative Tactice. Intre 1977 si 1980, a activat ca ofiter in cadrul Statului Major al Armatei a 4-a Transilvania, iar in perioada 1980-1983 a fost ofiter al Statului Major al Armatei a 3-a Craiova. In perioada 1983-1994, Taga a activat ca sef serviciu topografic al Uzinei 18 mecanizate Decebal, iar din 1998 pana in 2008 a ocupat functia de director general al SC Gauss SRL Timisoara. In anul 2007, Claudiu Taga a devenit presedinte al Comisiei Nationale a Ordinului Geodezilor din Romania, dupa ce, cu un an inainte, a obtinut certificatul Institutului National de Administratie, pe probleme de implementare a proiectelor finantate din fonduri structural ale UE. In cuprinsul CV-ului, Claudiu Taga tine sa mentioneze faptul ca este membru al Clubului Lions ? Timisoara, din districtul 124 Romania.

 

 

 (1397 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

2,8 milioane de euro incasati de la APIA de firma deputatului independent Claudiu Taga | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.95569205284119 seconds.