Miercuri, 27 Iulie 2011 - 05:59 AM Aleg.RO: Basescu, despre Petrom: Pe piata a fost un ESEC. Pentru noi a fost SOLUTIA CORECTA

Publicat de: ---

WallStreet Presedintele Traian Basescu a declarat, la TVR 1, ca a fost un esec faptul ca pachetul de 9,84% din actiunile OMV Petrom nu a fost vandut, dar ca decizia de a nu vinde sub pretul cerut a fost una politica, un semnal ca Romania nu este de vanzare la "pret de scrap" .

"A fost un esec. Pe piata a fost un esec. Pentru noi a fost, sa spunem, nu ce ne-am dorit, dar a fost solutia corecta. Aici am vazut dezbateri publice care ar fi fost pretul la care s-ar fi vandut", a declarat seful statului, potrivit Mediafax.

Basescu a precizat ca pretul recomandat de consortiul de consultanti era de de 0,33 lei pentru o actiune, situatie in care s-ar fi vandut actiunile "fara niciun fel de problema".

"Guvernul nu a acceptat alt pret decat pretul mediu in ultimele 12 luni, care oricum includea un bonus, pentru ca preturile actiunilor Petrom pe bursa de la Bucuresti a fost de 39 de lei, iar Guvernul a cerut 37,08 lei. Decizia a fost sa nu scadem sub acest pret, pentru ca Romania nu trebuie confundata cu tarile care sunt nevoite sa-si vanda activele pentru a-si putea plati salariile si pensiile", a spus el.

Seful statului a precizat ca Romania a trecut prin acest risc anul trecut, si-a luat masurile "care au trebuit luate" si in momentul de fata se poate finanta imprumutand bani de pe pietele private.

"Nu suntem in situatia in care sa vindem la orice pret. Cred ca Guvernul a gandit foarte bine: Romania sau active din Romania nu pot fi cumparate la pret de scrap, cum sunt tarile in mare dificultate care acum vand la preturi foarte mici, numai sa poata vinde, ca sa-si asigure lichiditati. Sau sunt obligate sa vanda", a subliniat el.

##SURVEY_FORM_42##

Potrivit presedintelui, s-a urmarit, pe de o parte, si semnalul ca "vindem, dar vindem la pretul corect".

El a adaugat ca procesul de vanzare a actiunilor Petrom va fi reluat, dar nu in acest an. "Se va relua, la un moment mai potrivit. in orice caz, anul acesta nu se poate relua procesul de vanzare a actiunilor de la Petrom. In acelasi timp, trebuie sa spunem ca, poate, am si invatat, e prima actiune de acest tip pe care o face Guvernul si ne-a fost o lectie tututor", a continuat el.

Presedintele Basescu a opinat ca este posibil ca pachetul de actiuni sa fi fost prea mare. "E vorba de un pachet de circa o jumatate de miliard. Sigur ca nu putea nimeni sa incaseze 360 de milioane, cat ar fi fost la un pret de 0,33. Poate nici jumatate de miliard, dar un 450 ar fi fost un pret bun in aceste vremuri", a mentionat el.

Basescu a mai spus ca Guvernul a fost bine "conseiat" de consultant.

"N-avem ce-i reprosa. Daca, intr-adevar, decizia era sa vindem cu orice pret, am avut recomandarea pretului la care se vindeau toate actiunile - 0,33 lei pe actiune. Insa, a fost si o decizie politica - Romania nu e de vanzare la pret de scrap", a spus presedintele.

Intrebat care a fost opinia expertilor FMI despre aceasta solutie aleasa de guvern, Basescu a raspus: "Am fi putut primi reprosuri daca nu scoteam actiunile la vanzare. Le-am scos, n-am primit pretul pe care consideram ca merita sa-l primeasca actiunile Pertom, n-am vandut".

 


(617 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
WallStreet

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa WallStreet:

Basescu, despre Petrom: Pe piata a fost un ESEC. Pentru noi a fost SOLUTIA CORECTA | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.95316696166992 seconds.