Miercuri, 27 Iulie 2011 - 05:59 AM Aleg.RO: Traian Basescu nu cunoaste prerogativele functiei de Presedinte

Publicat de: ---

7plus Autor: Andrei Dragut

Traian Basescu nu intelege principiul separatiei puterilor in stat iar constitutionalistii de la Cotronceni tac malc . Nimeni nu poate impiedica un cetatean sa-si expuna punctul de vedere chiar daca acel cetatean este presedintele statului insa presedintele trebuie sa inteleaga principiile de baza ale statului pe care il conduce.

Pe de alta parte ca orice om chiar si un presedinte poate sa greseasca insa lipsa unei reactii din partea consilierilor de la Cotroceni agraveaza situatia deoarece creaza impresia unui public mai putin avizat ca declaratiile lui Traian Basescu ar fi corecte.

? Sunt trei puteri: executiva, legislativa, judecatoreasca. Toate aceste trei puteri au in varf pe unul care se numeste seful statului. Nu-l pot impiedica pe seful statului sa-si exprime puncte de vedere, cu atat mai mult cu cat acestea reflecta corect niste realitati ale justitiei. M-am cam saturat de sensibilitatile lor excesive? a declarat Traian Basescu.

In primul rand in Constitutia Romaniei functia de “sef al statului” nu exista.

Prergativele presedintelui Romaniei conform Constitutiei:

Articolul 80: Rolul Presedintelui

(1) Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii.

(2) Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

Articolul 92: Atributii in domeniul apararii

(1) Presedintele Romaniei este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

(2) El poate declara, cu aprobarea prealabila a Parlamentului, mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate. Numai in cazuri exceptionale, hotararea Presedintelui se supune ulterior aprobarii Parlamentului, in cel mult 5 zile de la adoptare.

(3) In caz de agresiune armata indreptata impotriva tarii, Presedintele Romaniei ia masuri pentru respingerea agresiunii si le aduce neintarziat la cunostinta Parlamentului, printr-un mesaj. Daca Parlamentul nu se afla in sesiune, el se convoaca de drept in 24 de ore de la declansarea agresiunii.

(4) In caz de mobilizare sau de razboi Parlamentul isi continua activitatea pe toata durata acestor stari, iar daca nu se afla in sesiune, se convoaca de drept in 24 de ore de la declararea lor.

Articolul 94: Alte atributii

Presedintele Romaniei indeplineste si urmatoarele atributii:

A) confera decoratii si titluri de onoare;

B) acorda gradele de maresal, de general si de amiral;

C) numeste in functii publice, in conditiile prevazute de lege;

D) acorda gratierea individuala.

 


(625 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

Traian Basescu nu cunoaste prerogativele functiei de Presedinte | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6885929107666 seconds.