Marți, 30 August 2011 - 05:21 AM Aleg.RO: 104 proiecte de lege au fost adoptate tacit la Camera Deputatilor

Publicat de: ---

Financiarul

Peste o suta de propuneri legislative au trecut de Camera Deputatilor, cu mentiunea ,,aprobat”, desi nu au fost discutate de catre deputati . ,,Numai in sesiunea februarie-iunie 2011, 104 proiecte au fost adoptate tacit de Camera Deputatilor, in timp ce la Senat s-au adoptat 44. Este posibil ca diferenta sa tina si de gestionarea deficitara, de catre structurile de conducere de la nivelul Camerei in acest caz, a programului de lucru dar si a agendei efective,” arata Institutul de Politici Publice, intr-un raport dat astazi publicitatii.
 
Din datele postate pe www.cdep.ro reiese ca astfel au trecut de Senat, de exemplu, propunerea legislativa privind introducerea votului prin corespondenta pentru cetatenii romani aflati in strainatate, dar si initiativa care prevede eliminarea locurilor cu taxa la universitatile de stat sau introducerea cotei obligatorii de reprezentare politica a femeilor in Parlament.
 
,,Incidenta crescuta a numarului de proiecte adoptate tacit nu este altceva decat un indicator al unei gestionari deficitare a procesului legislativ, dar si a agendei de lucru a celor doua Camere”, precizeaza IPP.
 
Orice initiativa legislativa trebuie sa fie dezbatuta in ambele Camere ale Parlamentului. In prima Camera, termenul este de maximum 60 de zile. Ulterior, se considera ca proiectul respectiv este adoptat tacit si este trimis mai departe, la Camera decizionala.
Proiect aflat in dezbatere de 11 ani
 
Situatia este similara si la nivelul comisiilor de specialitate. ,,La sfarsitul sesiunii februarie-iunie 2011 s-au inregistrat peste 427 de proiecte de lege si/sau propuneri legislative cu termenul depasit la nivelul Comisiilor Permanente. Cele mai multe dintre acestea sunt in Comisia juridica (167), Comisia pentru industrii (123) si Comisia de sanatate (59)”, se precizeaza in raportul aminitit.
 
Multe proiecte raman blocate ani intregi la cea de-a doua Camera, cea decizionala. De exemplu, la Camera Deputatilor se afla in procesul legislativ de 3.861 de zile (peste 11 ani). Proiectul de lege care avea drept scop aprobarea unei ordonante de urgenta emise in anul 2000, referitoare la acordarea unor facilitati la plata pretului actiunilor si la plata unor obligatii bugetare in scopul privatizarii Societatii Comerciale Petromidia - SA Constanta. In luna mai 2011, plenul Senatului a respins cererea de reexaminare solicitata de presedintele Romaniei, proiectul fiind transmis catre Camera Deputatilor, cea care este si Camera decizionala.


(593 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Financiarul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Financiarul:

104 proiecte de lege au fost adoptate tacit la Camera Deputatilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56597900390625 seconds.