Miercuri, 21 Decembrie 2011 - 06:30 AM Aleg.RO: CCR: Alegerea lui Vasile Blaga in fruntea Senatului este constitutionala

Publicat de: ---

jurnalulnational CCR: Alegerea lui Vasile Blaga in fruntea Senatului este constitutionala

Foto: Karina Knapek / INTACT IMAGES/Jurnalul NationalCurtea Constitutionala a Romaniei a respins sesizarea PSD prin care se contesta alegerea lui Vasile Blaga in functia de presedinte al Senatului, anunta Mediafax .

Curtea Constitutionala amanase, pentru marti, luarea unei decizii in cazul revocarii de la conducerea Senatului a fostului presedinte al PSD Mircea Geoana.

In 7 decembrie, PSD a depus o sesizare la Curtea Constitutionala in care contesta la alegerea lui Vasile Blaga in functia de presedinte al Senatului, in locul lui Mircea Geoana. Cele doua contestatii s-au judecat in sedinta de marti.

Mircea Geoana inaintantase in 24 noiembrie Curtii Constitutionale contestatia privind revocarea sa din functia de presedinte al Senatului. Geoana a spus ca votul prin care s-a aprobat hotararea de incetare a mandatului sau de presedinte al Senatului este unul politic, pe care il respecta, dar a sustinut ca motivele invocate de grupul PSD nu sunt regulamentare si constitutionale.

Revocarea sau retragerea sprijinului politic se aplica exclusiv membrilor Biroului Permanent, iar presedintele Senatului, conform deciziei CC nr 601, are un statut distinct in cadrul BP, a sustinut Geoana.

"Presedintele Senatului este ales pe un mandat de patru ani. Este neutru din punct de vedere politic. Singura modalitate ca presedintele Senatului sa fie revocat este in situatia in care ar incalca in mod grav si repetat prevederi constitutionale sau prevederi legale, fapte juridice care sunt pasibile cu sanctiune politica sau juridica. Aceasta situatie nu exista in motivarea grupului PSD, acolo se invoca exlcusiv o decizie politica", a declarat Geoana. Potrivit Deciziei 601 din 14 noiembrie 2005 a Curtii Constitutionale, votul acordat presedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decat in cazul in care grupul care l-a propus cere revocarea politica a acestuia sau, in cazul unei revocari ca sanctiune, cand acest grup sau o alta componenta a Camerei solicita inlocuirea din functie a presedintelui pentru savarsirea unor fapte care atrag raspunderea sa juridica.

"Aceasta inlocuire se poate face numai cu o persoana din acelasi grup parlamentar, care nu-si poate pierde dreptul la functia de presedinte, dobandit in virtutea rezultatelor obtinute in alegeri, respectandu-se principiul configuratiei politice. In acelasi sens, Curtea Constitutionala retine ca revocarea din functie inainte de expirarea mandatului produce intotdeauna efecte numai asupra mandatului celui revocat, iar nu si asupra dreptului grupului parlamentar care a propus numirea lui, de a fi reprezentat in Biroul permanent si, in consecinta, de a propune alegerea unui alt senator in locul devenit vacant. Neobservarea principiului mentionat si instituirea posibilitatii alegerii unui nou presedinte dintr-un alt grup parlamentar ar avea drept consecinta ca sanctiunea aplicata presedintelui Senatului, revocat din functie, sa se extinda asupra grupului parlamentar care a propus alegerea lui. Or, Constitutia Romaniei nu permite aplicarea unei asemenea sanctiuni cu caracter colectiv", se arata in decizia Curtii.


(628 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

CCR: Alegerea lui Vasile Blaga in fruntea Senatului este constitutionala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56185483932495 seconds.