Joi, 26 Ianuarie 2012 - 06:38 AM Aleg.RO: Basescu a vorbit romanilor dupa stilul: Daca voi nu ma vreti, eu va vreau

Publicat de: ---

Financiarul

Intr-o interventie de aproape 45 de minute, presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a adresat romanilor si le-a spus acestora ca nu abandoneaza corabia si ca nu se va schimba . In acest timp, protestantii au ajuns la a 13-a zi de stat in strada.

Un presedinte nu isi da demisia in timp de criza, a fost laimotivul lui Traian Basescu in "interventia cu romanii", un discurs dedicat, spune el, doar poporului. "Astazi vreau sa ma adresez exclusiv romanilor din tara si de pretutindeni, pentru ca manifestatiile din ultima vreme, scandarile din strada, mesajele de pe mijloacele electronice, internet, facebook, ne-au creat impresia ca pentru o parte din romani s-a creat o ruptura intre presedinte si parte din natiune. S-a creat impresia falsa ca presedintele nu-i mai reprezinta pe romani si societatea in relatia cu institutiile statului", a spus acesta. 

In continuare s-a referit la masurile luate de guvern in ultimii doi ani care au afectat in mare parte pe cetateni. "As vrea ca romanii sa inteleaga ca imi este extrem de clar situatia in care se afla. Stiu ca masuri precum cresterea TVA, reducerea salariilor in sectorul bugetar, restructurarea sectorului bugetar, introducera CAS la pensiile pana la 750 lei, i-au facut sa iasa in strada ca urmare a traiului greu. Stiu in acelasi timp ca aceeasi abordare o au si milioane de romani care nu au iesit in strada. Si ei s-au simitit solidari cu cei care prin scandarile lor dadeau semnale legate de saracie, de aroganta politicienilor sau legate de coruptie. Este clar pentru mine ca prima mea obligatie este aceea de a restabili legatura de incredere intre mine si acea psrte a populatiei ce si-a pierdut increderea in presedinte", a completat seful statului. 

Ce a promis

Recunoscand ca a pierdut contactul cu o parte din populatie, Basescu a fortat impacarea cu prezentarea unui intreg program de guvernare.  "Va trebui ca in continuare, in parteneriat cu guvernul, sa deschidem acest orizont de tara noua pentru romani si cred eu ca printre cele mai importante lucruri sunt revizuirea Constitutiei, ca pilon de flexibilizare a statului, si ca raspuns la votul romanilor de la referendumul din noiembrie 2009. Toate partidele, fara exceptie, se fac ca uita de votul pe care romanii l-au dat atunci, insa nu ezita sa spuna ca asculta vocea poporului. Eu nu as crede pe niciunul din ei atat timp cat ei nu respecta acum un vot dat de romani in proportie de peste 80%", a spus Basescu.

Apoi a continuat: "Poporul nu se serveste numai in declaratii la televizor, ci si prin fapte, iar revizuirea Constitutiei este o proba a responsabilitatii clasei politice romanesti. Avem nevoie si de o noua lege electorala, o lege care sa le permita romanilor sa-i voteze pe cei mai buni si nu sa aflam ca intra in Parlament oameni de pe locul doi, trei sau cinci de pe listele votate. Avem nevoie de un comportament decent si modest al politicienilor. Eu nu spun ca toti au venit saraci in politica, dar cand esti in Parlament, in Guvern si in tara se impun masuri de austeritate, parca deranjeaza comporamentul arogant si lipsit de modestie. Va trebui sa continuam lupta impotriva coruptiei si evaziunii fiscale, un elemente extrem de important in realizarea veniturilor la buget. Va trebui sa cream locuri de munca, valorificand banii europeni prin crearea de IMM-uri si prin redeschiderea exploatarilor miniere care au redevenit rentabile, ca urmare a cresterii costului metalelor. Trebuie sa avem curaj sa cream locuri de munca in minerit". 

Lista nu s-a oprit insa aici. "Absorbtia fondurilor europene e o alta cheie si prioritate care ar trebui sa fie in atentia oricarui demnitar. Avem nevoie de accelerarea programului de austostrazi, a agriculturii, a turismului, a unei industrii alimentare care sa valorifice productia agricola din mediul rural. Avem nevoie de oameni politici credibili si asta nu se poate face decat prin transparenta cheltuielilor publice. Degeaba anuntam proiecte daca cetatenii nu vor putea accesa in fiecare zi aprobarile pentru cheltuilea fiecarui leu", a mai declarat seful statului. 

Esec

Avem nevoie de legea sanatatii, a continuat el sa spuna. "Am inregistrat un esec in prezentarea publica a proiectului la care s-a muncit foarte mult si in credibilitatea acestui proiect. Mi se datoreaza in cea mai mare parte acest esec. Va trebui revenit pe o alta platforma, pe o alta voce si cu eventualele modificari ale acestui proiect", sunt cuvintele despre scanteia care a dus la protestele din strada. 

Un soi de concluzii

Pe un ton grav si cu impleticiri in vorba, Basescu a tinut sa traga cateva concluzii in "interventia cu romanii. "As trage o concluzie pana la acest punct.: stim unde suntem, ce avem de facut, care este orizontul pentru ca la terminarea crizei Romania sa poata valorifica din plin sansa iesirii din criza economica europeana si as indrazni sa spun globala. Vor castiga batalia cu viitorul natiunile ce vor avea state flexibile, administratii debirocratizate si care vor fi pregatite sa absoarba sansa relansarii. Acum nu se mai poate miza pe investitii straine in crearea de locuri de munca. Orientarea corecta a resurselor de investitii pe care le are bugetul este esentiala pentru mentinerea locurilor de munca si cresterea numarului acestora. Dincolo de micile programe de sustinere a companiilor, a  IMM-urilor, esenta mentinerii locurilor de munca a fost in alocarea mare de bani pentru investitii", sunt concluziile lui Basescu. 

Constatarile

In incheierea discursului a dorit sa faca unele constatari legate de ceea ce se intampla in tara, in special pe strazi: "Oricat de mare ar fi presiunea cu eticheta de "dictator", voi continua sa sustin fara rezerve toate institutiile statului care lupta impotriva coruptiei, fie ca vorbim de politie, de parchet, de justitie. Ceea ce nu inseamna neaparat ca voi fi un om care sa nu observe si sa nu se manifeste cand va crede ca s-au produs erori". 

"As vrea sa mai dau o explicatie pentru niste etichetari pe care le-am primit constant in mod nedrept, dincolo de cea de dictator.  Un dictator pe care il injuri de dimineata pana seara nu imi pare a fi chiar dictator.Basescu face dosare -  il voi considera de rea credinta pe cel care nu va putea spune ce procuror a zis asta si despre ce om politic e vorba. Aproape s-a creat o imagine propagata continuu ca DNA e instrumentul presedintelui. Va asigur ca nu e asa. Nu exista niciun procuror care sa poata spune ca presedintele i-a cerut sa faca un dosar sau altul. E sub demnitatea unui presedinte sa faca asa ceva iar cei care au aceasta abordare nu fac decat sa minta. Basescu conduce PDL - va pot spune ca daca l-as fi condus eu, ar fi fost mult mai bine condus (...) Presedintele stabileste deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei - orice roman poate sa intrebe orice judecator daca vreodata am cerut o anume solutie. Nu am cerut-o niciodata, ceea ce nu inseamna ca nu am tinut legatura cu CCR, adesea in interesul explicarii proceselor care au loc in tara", a concluzionat Basescu. 

Incheiere

"Nu am nimic de schimbat in comportamentul pe care l-am avut in cele doua mandate. Exceptie, cu siguranta, diminuarea acelor gafe pe care uneori le mai fac public, vezi intrarile pe post in disputa cu Raed Arafat", a afirmat presedintele. A cerut apoi "societatii civile de buna calitate" sa iasa din cochilia in care s-a retras. "E timpul sa revina, ca altfel locul ei va fi ocupat de foarte multi neaveniti care se vor revendica a fi reprezentativi. Avem o intelectualitate care probabil descurajata de criza, de unele masuri guvnernamentale, de unele pozitii ale mele, s-a retras si nu vrea sa se mai implice", a declarat seful statului.

Incheierea suna ca un apel catre politicieni. "Pentru a reusi, poporul si-a facut datoria. A fost supus proceselor de austeritate care, ce-i drept, au fost aplicate si polticienilor, dar la ei s-a simitit mult mai putin. Poporul si-a facut datoria cu privire la trecerea prin criza. E de data aceasta randul politicienilor sa asigure stabilitatea tarii si continuarea proceselor de reforma. Fara stabilitate, va asigur ca nu avem nicio sansa. Cu stabilitate politica, cu intelegere intre partide, ce date isi stabilesc pentru alegeri, e treaba lor, cu certitudine reusim, si ar fi pacat ca politicieni lipsiti de responsabilitate sa dea cu piciorul sacrificiilor pe care de doi ani le fac romanii. In ce ma priveste, sunt de meserie comandant de nava si nu am ratat niciodata destinatia. Nu o sa o ratez nici acum cu Romania",  a incheiat Basescu nu inainte de a raspunde la o intrebare ce priveste organizarea unui eventual referendum pentru testarea increderii populatiei. "E o alternativa pe care o pot lua in consideratie la un moment dat, cand va fi momentul", a terminat Basescu "interventia cu romanii". 


(483 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Financiarul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Financiarul:

Basescu a vorbit romanilor dupa stilul: Daca voi nu ma vreti, eu va vreau | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.010589838028 seconds.