Marți, 31 Ianuarie 2012 - 06:25 AM Aleg.RO: Trofeul lui Basescu. Adrian Nastase - doi ani de inchisoare

Publicat de: ---

Puterea

 

Dupa ce au audiat aproape 1 .000 de martori si au solicitat mai multe expertize, un complet format din trei judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, ieri, sa il condamne pe fostul premier Adrian Nastase la doi ani de inchisoare si tot atatia de interzicere a unor drepturi civile. Unul dintre magistrati a cerut achitarea lui Nastase, decizia fiind practic de doi la unu pentru condamnare la inchisoare cu executare.

 

Fostul premier a fost acuzat de procurorii anticoruptie ca in anul electoral 2004, sub pretextul organizarii unui simpozion al Inspectoratului de Stat in Constructii, numit ?Trofeul Calitatii?, s-ar fi strans de fapt bani pentru campania prezidentiala a lui Adrian Nastase sub forma mascata a unor taxe de participare. Conform procurorilor de la DNA, fostul candidat PSD la presedintie ar fi strans suma de 1,6 milioane de euro. Procesul a inceput in ianuarie 2009, iar fostul premier a sustinut in permanenta ca acesta este unul politic. ?Este foarte clar ca presiunea politica asupra judecatorilor a fost foarte mare? Expertizele au aratat ca nu a existat prejudiciu, ceea ce nu a fost luat in calcul de doi dintre cei trei judecatori. Ganditi-va ca Daniel Morar este in campanie electorala, i se termina mandatul... Fosta consiliera a lui Daniel Morar, judecatoarea Ioana Bogdan, a fost trimisa special acolo?, sunt doar cateva dintre declaratiile facute de Adrian Nastase imediat dupa aflarea deciziei judecatorilor. Acesta a reamintit ca a recuzat-o pe judecatoarea Ioana Bogdan, pe motiv ca in momentul in care se intocmea rechizitoriul aceasta era consiliera lui Daniel Morar. Fostul premier sustine si ca asupra unor martori s-ar fi facut presiuni din partea procurorilor anticoruptie: ?Foarte putini stiu ca 60 din cei peste 900 de martori au fost initial citati ca acuzati si au fost trecuti drept martori numai atunci cand dosarul a ajuns in instanta?.

 

Sentinte mai mari pentru ceilalti

 

Ceilalti cinci inculpati din acelasi dosar, printre care si Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii, si adjuncta acesteia, Diana Gasparovici, au primit pedepse mult mai aspre, fiind condamnati la cate sase ani de inchisoare cu executare, la care s-a adaugat un spor de un an. De mentionat ca un singur judecator din completul de trei, Cristina Rotaru, a solicitat ieri achitarea lui Adrian Nastase pe motiv ca fapta de care acesta a fost acuzat nu exista.

Decizia de ieri poate fi atacata cu recurs la completul de cinci judecatori al ICCJ, iar fostul premier a anuntat ca, daca decizia va ramane definitiva, se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului.

 

Adrian Nastase: O incercare de a ma tine in afara vietii publice

 

Adrian Nastase a declarat, ieri, ca decizia Inaltei Curti este in favoarea acuzarii, fiind vorba, ?pur si simplu, de o incercare? de a-l tine ?in afara vietii politice?.

 

Fostul premier a sustinut ca judecatoarea Ioana Bogdan a actionat in favoarea si in numele DNA, iar decizia de interzicere a unor drepturi reprezinta un ?obiectiv? mai vechi al presedintelui Traian Basescu. ?Decizia a fost luata in favoarea acuzarii printr-un om care a fost trimis de Daniel Morar la Inalta Curte prin promovarea ca judecator - judecatoarea Ioana Bogdan. Am avut dreptate atunci cand am cerut recuzarea ei. Acum a confirmat ca nu a putut fi atat de independenta?, a declarat Adrian Nastase. ?Nu am de unde sa stiu ce se intampla in bucataria DNA, dar inclin sa cred ca cineva care a fost consilier a pastrat in continuare legaturi cu DNA, cu cel caruia i-a fost consilier si, in orice caz, felul in care a fost avansata special pentru a-si putea face datoria. A fost promovata cu cateva saptamani inainte de formarea completului de judecata?, a sustinut Adrian Nastase.

 

Intrebat daca hotararea de condamnare ar putea fi un semnal pentru o eventuala suspendare a sa din viitoarea campanie electorala, Nastase a spus: ?Va rog sa observati si cei doi ani de interzicere a unor drepturi care, de fapt, ar viza tocmai incercarea de a ma tine in afara vietii publice. Acesta a fost de la inceput sensul acestor procese, care nu au avut nici un fel de justificare, in mod evident, unde nu exista nici un fel de probe, dar in mod evident dorinta a fost foarte clara - aceea de a construi un cadru de eliminare a mea din viata politica si acesta a fost obiectivul lui Traian Basescu in 2005. Am fost un adversar incomod?, a afirmat Nastase, aratand ca, in ultimele saptamani, a incercat sa aiba ?un profil mai putin evident? pentru a nu da sentimentul ca vrea sa creeze ?o anumita presiune publica fata de judecatori?.

 

Sunt dezamagit de verdict

 

Presedintele PSD, Victor Ponta, s-a declarat ?dezamagit? de verdictul de condamnare a fostului premier Adrian Nastase si este convins ca acesta va face recurs si ?isi va putea demonstra nevinovatia?.?Personal, sunt dezamagit de acest verdict. Cunosc dosarul si stiu cat de multe presiuni politice s-au facut in constructia sa. Sunt insa convins ca domnul Nastase va face recurs, si cu acest prilej isi va putea demonstra nevinovatia. Pana la un verdict definitiv, nu vreau sa comentez mai mult. Si cred ca nu este cazul ca noi, politicienii, sa comentam prea mult un verdict inainte ca el sa fie definitiv?, a preciza Victor Ponta.

 

Despagubiri de 80.000 de euro

 

Fostul premier spune ca ceilalti doi magistrati nu au vrut sa ia in calcul expertiza din care reiese ca nu a existat un prejudiciu. Cu toate acestea, in solidar cu ceilalti inculpati, Nastase a fost condamnat si la plata unei despagubiri in valoare de trei miliarde de lei (aproape 80.000 de euro) vechi catre ISC, si i se vor confisca 38.217,22 lei, bani pe care se presupune ca i-ar fi obtinut prin fapta penala de care a fost acuzat.

 

Ramane acelasi lider politic

 

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, ca este dezamagit si afectat de condamnarea lui Adrian Nastase si spera ca acesta sa isi dovedeasca nevinovatia. ?Nu este vorba de PSD, Adrian Nastase ramane la fel in partid. Eu sunt foarte afectat, foarte dezamagit si sper din tot sufletul la recurs sa isi dovedeasca nevinovatia. Am fost convins ca va fi achitat. Adrian Nastase ramane acelasi lider politic?, a spus secretarul general al PSD.


(555 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Trofeul lui Basescu. Adrian Nastase - doi ani de inchisoare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.97176003456116 seconds.