Marți, 31 Ianuarie 2012 - 06:25 AM Aleg.RO: Basescu la Bruxelles: Ne angajam total in tratatul fiscal, fondurile UE folosite ca scut anti-criza

Publicat de: ---

adevarul Presedintele Romaniei a declarat de la Bruxelles dupa prima reuniune a Consiliul European de anul acesta ca cel mai important succes al reuniunii a fost acordul pe tratatul fiscal al UE: 25 de state membre, mai putin Cehia si Marea Britanie, au anuntat ca sunt gata sa-l semneze in luna martie . Participarea statelor non euro la discutiile eurozonei se va produce inca in anumite conditii si cu restrictii, dar seful statului a precizat ca pentru Romania "este un compromis convenabil". Dupa ce s-a scuzat ca este in criza de timp pentru a prinde avionul ca sa ajunga in tara si a promis o conferinta de presa mai pe larg, la Bucuresti, Traian Basescu a amintit punctual subiectele importante dezbatute in cadrul reuniunii Consiliului European. "Voi incepe cu un lucru pozitiv si acesta este finalizarea tratatului privind comuniunea monetara. Al doilea document important este un document  ce presupune stimulatrea cresterii fortei de munca in randul tinerilor. Basescu pe tratatul fiscal al UE:
Tratatul fiscal a fost succesul acestei reuniuni. Ceea ce s-a stabilit reprezinta un compromis convenabil pentru toate statele. 25 de state membre au anuntat ca vor semna tratatul fiscal privind disciplina fiscala. Cehia a anuntat ca nu va adera la el. Acest timp va fi utilizat pentru discutiile in fiecare stat membru. Liderii UE au mai ajuns la un acord privind Mecanismul European de Stabilitate - fondul permanent de urgenta pentru zona euro, care va dispune de o capacitate de imprumut de 500 de miliarde de euro si va intra in vigoare de la 1 iulie. 

A ramas sa clarificam modul de introducere in Constitutie a deficitului excesiv. Romania nu are legi in afara Constitutiei care sa garanteze respectarea limitelor privind deficitul si datoria public. Alte legi nu dau garantii de nemodificare, dar avem ragazul sa modificam Constitutia pana la sfarsitul in 2013. Se poate sa intre in vigoare chiar mai devreme.Tratatul intra in vigoare in momentul in care este ratificat de 12 state membre
Vom avea optiuni sa intram cu o parte sau cu tot tratatul. Optiunea mea este sa adoptam toate capitolele tratatului, inclusiv cele care vizeaza politicile fiscale. Orice efort pe care il vom face acum ne va face mai puternici. Ca sa fii european, ca sa fii membru al Uniunii, in viitor nu mai poti fi altfel decat performant. Basescu pe crestere economica si locuri de munca:
"A fost adoptata o declaratie care trebuie sa fie transpusa in masuri ce urmeaza sa fie adoptate in luna martie. Ele vizeaza o implicare consistenta a fondurilor europene si a resurselor neangajate ale statelor membre pentru masuri care sa vizeze in special generatia tanara. Pot fi utilizate fondurile europene neangajate ca garantie pentru obtinerea de credite bancare pentru aparitia de de noi IMM-uri. Este una din cele mai importante masuri anti criza" Basescu pe compromisul pentru statele non-euro:
"Romania a sustinut o participare cat mai ampla in calitate de semnatar al tratatului la summiturile zonei euro. S-a ajuns la un compromis acceptabil din punctul nostru de vedere. Statele non euro, dar semnatare ale tratatului, participa la summiturile zonei euro ori de cate ori se discuta probleme de interes general pentru piata unica, competitivitate sau modificari strategice de politici in zona euro. S-a stabilit ca zona euro va avea minim doua intalniri pe an. Cel putin la una participa toti semnatarii tratatului".  Premierul grec a afirmat ca sunt avansati in ceea ce priveste negocierea sectorului privat si anularea a 50% din datorii. Va fi un deznodamant pozitiv pentru Grecia", a mai spus Basescu.


(582 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Basescu la Bruxelles: Ne angajam total in tratatul fiscal, fondurile UE folosite ca scut anti-criza | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.1913318634033 seconds.