Marți, 13 Martie 2012 - 05:33 AM Aleg.RO: Basescu deschide robinetul masurilor populiste

Publicat de: ---

Puterea de Departamentele Politic si Economic Eveniment Taguri: basescu, robinet, masuri Sharevar addthis_config = ;

 

Presedintele Traian Basescu a solicitat, miercuri, in Parlament, solutii pentru ca in jurul datei de 1 iunie sa fie reintregite salariile bugetarilor la nivelul de dinaintea taierilor . Declaratia vine la mai putin de doua luni de cand fostul premier Emil Boc spunea ca nu se poate vorbi de cresteri salariale in acest an, pe motiv ca bugetul nu are fonduri. Mai mult, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, considera ca Legea responsabilitatii fiscale nu permite majorari de salarii in 2012, in contextul in care in acest an vor avea loc si alegeri.

 

?La inceputul anului 2011, parte din sumele taiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred ca este o datorie a mea si a dvs. sa gandim si sa gasim solutii pentru ca, undeva in jurul datei de 1 iunie, sa reintregim salariile bugetarilor, chiar daca in luna ianuarie am avut un excedent fata de veniturile planificate in buget, in luna februarie am avut un minus de doua ori mai mare decat excedentul din ianuarie si, probabil, si in martie vom avea un minus de venituri in bugetul de stat. Dar el se datoreaza conjunctural situatiei meteorologice din luna februarie?, a spus Basescu in plenul Parlamentului. El s-a declarat convins ca si Opozitia va intelege acest lucru si ca Executivul si premierul vor privi spre bugetul de stat, asa cum este el aprobat, si vor putea gasi resursele necesare, fara a diminua din investitii.

 

?Veti putea gasi resurse ca, la sfarsitul mandatului, sa le puteti spune bugetarilor ca au salariile intregi, asa cum le-ati gasit cand ati venit la guvernare?, a mai spus Basescu, asigurandu-i pe parlamentari de suportul sau pe acest subiect. 

 

Promisiunile lui Boc, incalcate

 

In urma cu o luna, fostul premier Emil Boc declara ca in perioada urmatoare nu se poate discuta de vreo crestere salariala. ?As vrea sa fac cateva precizari cu privire la avalansa de solicitari, afirmatii de cresteri de salarii si pensii in aceste momente. Vreau sa spun foarte clar si raspicat: Guvernul nu va deschide robinetul masurilor populiste pentru a periclita stabilitatea economica a tarii, chiar daca suntem in an electoral?, a afirmat Emil Boc, la o sedinta de Guvern. Fostul premier sublinia ca ?stabilitatea si sustinerea cresterii economice sunt conditii pentru a putea discuta de usoare recuperari ale salariilor si indexari de pensii. Nimeni sa nu se astepte de la Guvern la masuri populiste care sa destabilizeze tara?, spunea Emil Boc.

 

Presedintele Consiliului Fiscal: Legea nu permite o crestere de salarii inainte de alegeri

 

Legea responsabilitatii fiscale nu permite majorari de salarii in 2012, in contextul in care in acest an vor avea loc si alegeri, a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

 

?Din punctul de vedere al Consiliului Fiscal asupra acestei decizii anuntate de crestere a salariilor, daca ea se va materializa, vreau sa subliniez ca Legea responsabilitatii fiscale prevede cateva lucruri destul de clare in materie de cheltuieli cu personalul, in special in sectorul bugetar. Legea are doua prevederi importante. Prima se refera la faptul ca nu se pot emite acte normative privind majorarea salariilor sau a pensiilor cu sase luni inainte de alegeri, iar a doua prevede ca, in timpul anului, in timpul executiei bugetare, nu poate fi depasit plafonul cu cheltuieli de personal prevazut in buget. Daca aceasta crestere de salarii se va materializa, nu trebuie sa incalce dispozitia legata de perioada de sase luni inainte de alegeri si sa nu se depaseasca plafonul de cheltuieli cu personalul?, a declarat Ionut Dumitru.

 

Blanculescu: Dai un pic si ti se intoarce votul

 

Analistul economic Ionel Blanculescu e de parere ca masura cresterii salariilor bugetarilor este mai mult una de imagine decat de continut, efectele ei fiind in principal de ordin psihologic. ?Practic, se vrea predarea gestiunii guvernului la aceleasi cifre de la care s-a plecat. Oricum, aceasta crestere este una mai mult de imagine decat de continut. Daca se voia de continut, sa dadeau banii diferentiat, eliminandu-se cresterea salariala din patura parazitara a bugetarilor. Cand zic patura parazitara, ma refer la acel balast de bugetari care incaseaza bani pentru nimic. Este, de fapt, o actiune electorala pe principiul dai un pic si ti se intoarce votul. Oricum, aplicarea diferentiata este atributul inteligentei economice. La fel si pe TVA. Pentru produsele de baza sa fie 5% si pe produsele de lux poti sa pui si 50%. Aceasta idee de aplicare diferentiata este buna in toate sectoarele?, ne-a declarat Blanculescu. Analistul considera ca, pentru a intreprinde o crestere salariala incepand cu luna iunie, statul are nevoie anul acesta de aproximativ 500 milioane de euro. ?Dupa niste calcule preliminare, pentru a readuce salariile la nivelul din 2010 ai nevoie de 900 milioane de euro pe an in plus. Pentru aceasta majorare, din 1 iunie va fi nevoie de o suma intre 450 si 500 milioane de euro. Acesti bani se pot obtine daca se ataca situatia evaziunii fiscale si, in general, a colectarii taxelor?. 

 

Agathon: Banii, din crestere economica sau scaderea TVA 

 

Vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon, considera ca singura solutie pentru a obtine o majorare reala si sustenabila a salariilor bugetarilor este o crestere economica cu 1%. ?O crestere a economiei cu 1%, care inseamna in jur de 1,2 miliarde de euro, este principala solutie cand vine vorba de cresterea salariilor. Se poate merge si pe disponibilizarea unor bugetari, dar sistemul de somaj nu e gata sa mai primeasca oameni. Principala metoda de creste sustenabila este cresterea economiei. Atunci, nici FMI-ul, nici Opozitia, nimeni nu iti poate spune ca iei masuri populiste, pentru ca sunt sustinute de ceva real. O alta varianta viabila ar fi reducerea TVA la produsele agricole de baza la 5%. Daca s-ar face asta, ar putea intra la buget aproximativ 2 miliarde de euro din economia subterana. Practic, devine mai ieftin pentru angrosisti sa fie in legalitate?, a declarat Agathon.

 

Ialomitianu: Cresterea salariilor e posibila in iunie, e de vazut daca putem plati si in 2013-2014

 

In opinia fostului ministru de finante Gheorghe Ialomitianu, cresterea salariilor bugetarilor de la 1 iunie impune in prealabil o analiza ?severa? a cheltuirii banului public.

 

?Decizia se va lua dupa misiunea FMI si a Comisiei Europene din aprilie, in cazul in care conditiile impun acest lucru. Eu cred ca printr-o analiza foarte severa asupra modului de cheltuire a banului public, printr-o reducere a evaziunii fiscale este posibil ca aceste masuri anuntate de presedinte, privind recuperarea partii ramase din taierile din 2010, sa fie aplicate. Este posibil ca o parte din ce nu s-a recuperat din taierile din 2010 se poate da la jumatatea anului?, a spus Ialomitianu. Acesta considera ca trebuie analizat daca Executivul poate sustine marirea salariilor si in urmatorii doi ani. ?Acum se analizeaza rezultate. Se impune si elaborarea proiectiei bugetare pe 2013 si 2014 si numai atunci poti sa iei o decizie privind majorarea unor cheltuieli. Noi nu trebuie sa vedem numai daca este posibila in 2012 cresterea salariilor, trebuie sa vedem daca aceste majorari sunt sustenabile pe termen mediu, adica daca putem sa platim salariile si in 2013 si in 2014?, a explicat deputatul PDL.

 

Liviu Voinea: Cresterea salariilor necesita 3 miliarde de euro anual

 

Directorul executiv a Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, considera ca singura varianta viabila de crestere a veniturilor populatiei este scaderea CAS si cresterea salariului minim pe economie. ?O crestere a salariilor bugetarilor necesita 3 miliarde de euro pe an, iar pentru o crestere incepand cu 1 iunie, este nevoie de aproximativ de 1,5 miliarde de euro. Acest lucru ar fi posibil doar daca disponibilizam 20% din bugetari, dar asa ceva nu poate fi sustinut de sistemul de somaj. Singura varianta viabila ramane cresterea salariului minim si scaderea contributiei la CAS la 5%. Aceasta masura ar fi neutra pentru firme si benefica pentru stat si populatie. Mai mult, o crestere a salariilor bugetarilor nu este nici legala, din cauza ca incalca Legea responsabilitatii fiscal-bugetare. O astfel de crestere este, in mod evident, dezirabila, dar nu poate fi sustinuta?, a declarat Voinea.

 

Alina Gorghiu: Basescu a trasat PDL liniile de campanie electorala

 

Deputatul liberal Alina Gorghiu apreciazaca mesajul presedintelui Traian Basescu privind revenirea salariilor bugetarilor din mai 2010, ?nu este decat un discurs populist?. ?Romanii nu pot uita declaratia presedintelui din 6 mai 2010 cand ne anunta taierea salariilor, fara sa ne prezinte nici o strategie economica coerenta. Declaratiile presedintelui din Parlament sunt linii de campanie electorala pe care PDL trebuie sa le urmeze. Suntem curiosi de unde scot banii pentru aceasta revenire la salariile din 2010. PDL mareste salariile pe hartie, dupa care le taie?, ne-a declarat Alina Gorghiu.

 

Borbely, fericit ca Basescu asculta de UDMR

 

Vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, sustine ca este nevoie ?sa-i repunem in drepturi pe cei carora li s-au taiat salariile in 2010?.  ?Imi pare bine ca, dupa ce noi am insistat pentru marirea salariilor, eu cred ca, dupa discursul de azi al presedintelui, toata lumea e de acord cu ce am propus noi, UDMR, acum doua luni, ca trebuie sa marim salariile si pensiile. Dupa ce se termina primul trimestru vom avea o discutie in Coalitie si atunci evident vom lua decizia cu cat marim?, a afirmat Borbely, citat de Agerpres.

 

Dumitru Costin, BNS: Dau bani acum, ca sa-i taie dupa alegeri

 

Liderul Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, considera ca anuntul presedintelui este pur electoral. ?Presedintele Traian Basescu a taiat in carne vie in mai 2010 sub umbrela modernizarii reformelor, in contextul in care dupa doi ani stam la cozi sa platim taxe si impozite. Vin alegerile, au nevoie de voturi, este strict un gest electoral. Si, ca sa va dau un exemplu, nu ma pronunt impotriva demersului, pentru ca inteleg nevoia unor salarii corecte pentru salariatii din sectorul bugetar, dar uitati-va la imaginea din strada, la miile de oameni care stau la cozi ca sa-si plateasca taxele si impozitele?, a declarat Dumitru Costin. Presedintele BNS nu exclude posibilitatea ca, in cazul in care actuala Putere va castiga alegerile, sa ?umble? apoi din nou la salariile bugetarilor. ?Eu am inteles doar ca au luat o decizie in 2010, ca nu aveau resurse. Acum trebuie sa gaseasca resurse ca vin alegerile. Dupa aia, posibil mai umblam din nou la salarii?, a afirmat Dumitru Costin.

 

Ministrul finantelor se va pronunta joi

 

Ministrul finantelor, Bogdan Dragoi, s-a eschivat de la un raspuns direct pe acest subiect. Dupa ce a iesit de la discursul presedintelui, intrebat de presa cum vor fi reintregite salariile bugetarilor, acesta a replicat: ?maine va fi o conferinta la minister in care se va vorbi si despre asta?.

 

Bogdan Hossu:  Un anunt pur populist de campanie electorala

 

Presedintele Confederatiei Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, considera ca declaratia presedintelui Traian Basescu referitor la revenirea la salariile bugetarilor de dinaintea taierilor cu 25% este ?un anunt pur populist de campanile electorala?. ?Daca in trimestrele trei si patru din 2011 a existat crestere economica, la inceputul anului se putea discuta despre revevenirea salariilor la nivelul lunii mai 2010. Presedintele Traian Basescu abia acum anunta o revenire a salariilor din luna iunie. Astia daca vor castiga alegerile, vor taia in carne vie.   Vom cere Guvernului majorarea salariului minim de la 700 de lei la 850 de lei?, ne-a declarat Hossu. Referitor la recomandarea sefului statului privind adoptarea Tratatului fiscal, Bogdan Hossu a pecizat ca acest lucru inseamna ?o noua perioada de recesiune?. ?Romania are nevoie de investitii, presedintele Traian Basescu a prezentat un tratat de austeritate. Ratificarea Tratatului fiscal va duce la noi taieri in politicile sociale, respectiv mai putini bani pentru medicamente si pensii, precum si o coplata mai mare in sanatate?, a mai explicat  liderul de sindicat.

 

Eugen Nicolaescu (PNL): Salariile nu pot fi reintregite pana la 1 iunie

 

?Nu cred ca salariile bugetarilor pot fi reintregite pana la 1 iunie. Pentru asta Romania are nevoie de doi ani consecutivi de crestere economicade minim 5%, ceea ce nu este cazul?, a declarat pentru ?Puterea? deputatul PNL, Eugen Nicolaescu. In opinia sa, ?explicatiile date de Ialomitianu pentru cresterea economica sunt vagi si nefondate, iar asta spune multe despre calitatea lui de fost ministru?. Nicolaescu s-a aratat nemultumit de discursul presedintelui: ?Discursul lui Basescu a fost unul demagogic, electoral si populist. Ar trebui sa stie ca nu este atributia dumnealui sa vorbeasca despre buget si salarii. E o treaba care tine exclusiv de Executiv?.

 

Marius Nistor: Guvernul datoreaza 6 miliarde cadrelor didactice

 

?Presedintele Traian Basescu nu poate sa fie credibil. Sa nu uitam ca, prin lege, salariile nu pot fi majorate cu sase luni inainte de alegeri. Sa nu uitam ca vorbim de acelasi presedinte Traian Basescu, care, in urma cu putin timp, spunea ca mai trebuie dati afara din sistem inca aproximativ 200.000 de bugetari. Daca dansul intelege ca trebuie dati afara oameni pentru a fi marite salariile, in conditiile in care, in sistemul educational, ne confruntam cu o mare criza de personal, ii transmitem ca nu este credibil. Guvernul Ungureanu datoreaza 6 miliarde de lei cadrelor didactice, drepturi castigate in instanta si a caror plata a fost amanata pana in 2016. Sa nu uitam ca acelasi partid a promis ca va da 6% din PIB pentru Educatie, prin Legea educatiei nationale si prin Pactul pentru educatie?, ne-a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamant ?Spiru Haret?, Marius Nistor.


(839 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Basescu deschide robinetul masurilor populiste | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58386301994324 seconds.