Vineri, 23 Martie 2012 - 05:43 AM Aleg.RO: Conflict de interese al deputatului George Ionescu

Publicat de: ---

Puterea de Laurentiu Musoiu Dezvaluiri Taguri: lege, deputat, conflict, taxi Sharevar addthis_config = ;

 

Deputatul PDL de Prahova George Ionescu scrie ?Legea taximetriei?, in timp ce familia sa detine o firma de taxi . Reprezentantii transportatorilor si politicienii care au redactat noua lege se acuza reciproc de conflict de interese.

 

Sotia deputatului Ionescu, Nicoleta Ionescu, si fiul acestuia, Catalin Ionescu (angajat la Camera Deputatilor), conduc firma de taxi Genen Galaxy. In acelasi timp, George Ionescu este membru al Comisiei pentru Industrii si Servicii din Parlament, comisie care a lucrat la elaborarea Legii taximetriei. George Ionescu a declarat insa pentru ziarul ?Puterea? ca nu este nici o problema daca sotia sa ar detine o firma de taxi. ?Eu nu detin nici o firma de taxi. Nu ar fi nici o problema daca sotia sau familia mea ar detine o firma de taxi. Eu lucrez in Parlament pe Transporturi pentru ca si inainte sa intru in politica am lucrat tot in Transporturi. E normal sa ma ocup de acest domeniu, pentru ca asta stiu. Nu am introdus nimic in Legea taximetriei pentru a-mi avantaja firma?, ne-a declarat Ionescu.  

 

Razboi cu transportatorii

 

Asociatia Profesionala a Transportatorilor in Regim de Taxi si Inchiriere, afiliata la Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), il acuza pe deputatul democrat-liberal ca se foloseste de functia sa pentru a introduce in noua lege prevederi care sa avantajeze afacerile sale si ale familiei.

 

De cealalta parte, George Ionescu spune ca presedintele FORT, Augustin Hagiu, il ataca pentru ca i-a stricat o afacere. ?Domnul Hagiu are o firma care cara pietre prin mai multe comune din colegiul meu. Cetatenii s-au plans ca acele camioane care trec le strica drumurile. Eu le-am interzis accesul si acum domnul Hagiu incearca tot felul de atacuri?, ne-a declarat Ionescu. Acesta spune ca Legea taximetriei vine in sprijinul operatorilor si al soferilor. ?Prin aceasta lege am dorit sa eliminam pirateria si sa nu mai avem firme din Ilfov sau Prahova care sa lucreze in Bucuresti. E normal ca sa lucrezi acolo unde platesti taxe si impozite. Sunt astfel de cazuri nu doar in Bucuresti, ci in toata tara. Domnul Hagiu apara interesele acestor firme?, ne-a mai spus George Ionescu.

 

Vor demisii

 

Asociatia Profesionala a Transportatorilor in Regim de Taxi si Inchiriere cere demisia lui George Ionescu si a consilierului Comisiei pentru Industrii si Servicii din Parlament, Ioan Bivolaru. Din ?increngatura? care incearca sa obtina monopolul ar face parte si organizatii nonguvernamentale din domeniu. ?Camera Taximetristilor, C.O.T.A.R si A.N.P.O.R.T impreuna cu oameni ce se afla in Parlamentul Romaniei, de exemplu domnul deputat Ionescu George, deputat PDL de Prahova, si Ioan Bivolaru, consilier in Comisia pentru Industrii si Servicii, ex-deputat PSD de Neamt in fosta legislatura si ?parintele? acestei legi (n.r., Legea taximetristilor, aflata momentan la Senat), printr-o presiune permanenta la adresa membrilor comisiei si a partidelor din care fac parte acestia, incearca sa impinga modificarea legii in forma propusa de catre dansii pentru ca apoi sa poata profita fiecare de cate o felie din ?tort?, tortul fiind legea in sine?, se arata intr-un comunicat al reprezentantilor taximetristilor.

 

Uite legea, nu e legea

 

Transportatorii spun ca Ionescu a introdus in lege un punct care sa avantajeze direct firma Genen Galaxy, si anume ?Obligativitatea ca un dispecerat taxi sa detina si un anumit parc propriu de masini si anume 50 de autovehicule autorizate taxi. Datorita faptului ca autorizatiile taxi sunt limitate numeric la 4 autorizatii taxi/1.000 de locuitori, 80% din marile dispecerate la nivel national nu vor putea sa indeplineasca aceasta conditie. Un exemplu de avantaj pe care acest grup de interese l-ar avea in acest caz este la Ploiesti, unde domnul deputat PDL de Prahova George Ionescu, membru al Comisiei pentru Industrii si Servicii, impreuna cu familia sa detine o firma de taxi (Genen Galaxy) ce depaseste 50 de autorizatii taxi, singura de altfel din Ploiesti. In acest caz, dispeceratul dansului va avea monopol absolut in Ploiesti, devenind peste noapte un dispecerat cu aproximativ 1.000 de masini, dirijand piata dupa propriul interes si bunul plac?, se mai arata in acelasi comunicat. Deputatul George Ionescu spune ca acest amendament a fost insa scos din lege. ?A fost o propunere a organizatiilor nonguvernamentale. Chiar eu am respins-o prin votul meu. Era o propunere aberanta?, ne-a spus Ionescu.

 

Introducerea Cazierului de conduita profesionala, ce ar trebui prezentat de toti taximetristii la angajare, este un alt aspect criticat de reprezentantii transportatorilor. Deputatul Ionescu spune insa ca si acest punct a fost scos din noua lege.

FORT anunta proteste in Bucuresti pe 27, 28 si 29 martie.

 

Ce este conflictul de interese

 

Recomandarea Comitetului de Ministri al Consiliului Europei include o definitie a conflictului de interese pentru functionarii publici.

 

?Conflictul de interese apare atunci cand functionarul public are un interes  personal care influenteaza sau pare sa influenteze indeplinirea atributiilor sale oficiale cu impartialitate si obiectivitate. Interesele private ale functionarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizatii cu care functionarul public a avut relatii politice sau de afaceri. Interesul personal se poate referi si la orice datorii pe care functionarul public le are fata de persoanele enumerate mai sus?.

 

Se scumpeste calatoria

 

De la inceputul lunii mai, calatoria cu taxiul s-ar putea scumpi de la 1,3 lei la 1,8 lei pe kilometru. Patronatele taximetristilor spun ca scumpirea a fost solicitata din cauza preturilor din ce in ce mai mari ale carburantilor, a taxelor si a pieselor auto. La inceputul acestei saptamani, Legea taximetriei a fost revizuita si au fost reintroduse noi amendamente, printre care si tariful unic. Daca noile amendamente vor trece de Parlament, noul tarif va fi aplicabil in jurul datei de 1 mai. In prezent, tariful maxim e de 3,5 lei.


(738 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Conflict de interese al deputatului George Ionescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61704111099243 seconds.