Vineri, 01 Iunie 2012 - 05:21 AM Aleg.RO: Titus Corlatean: In dezbaterile pe subiectul Hayssam si acordul Romania-Siria "s-a ascuns un element extrem de important"

Publicat de: ---

adevarul Ministrul de Justitie,Titus Corlatean, afirma ca statul roman a respectat acordul cu Siria, care viza si extradarea lui Hayssam, in timp ce acest stat nu l-a ratificat . "Trebuie sa tineti cont de un lucru peste care s-a trecut foarte usor. Romania si-a facut datoria si a ratificat acest acord. Din pacate, Siria nu l-a ratificat. Or, daca nu e ratificat de Siria si nu intra in vigoare, nu ai cum sa-l aplici", a declarat Titus Corlatean joi, dupa sedinta privind implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie, potrivit Mediafax. Intrebat cu privire la acest acord si la posibilitatea extradarii celui condamnat in Romania pentru terorism, ministrul Justitiei a aratat ca spera ca, pana la urma, solicitarea Romaniei sa fie pusa in practica prin ratificarea acordului dintre cele doua state. "Aceasta solicitare va trebui pusa in practica si eu imi exprim speranta ca Justitia sa-si spuna cuvantul. Altfel spus, o hotarare judecatoreasca care a condamnat o persoana pentru acte de terorism sa vina in Romania, sa fie extradata si sa raspunde in fata legii romanesti", a precizat Corlatean. Ministrul de Justitie a mai spus ca in ultimele dezbateri pe subiectul Hayssam si acordul Romania-Siria "s-a ascuns un element extrem de important", respectiv ca acela ca "un acord intra in vigoare cand e ratificat de ambele parti". Joi, in semn de protest fata de masacrul din orasul sirian Houla, ministrul de Externe, Andrei Marga, a recomandat Guvernului si Presedintiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucuresti, masura pe care au luat-o si SUA, Germania, Franta si Marea Britanie. Citeste aici mai multe detalii! In noiembrie 2011, presedintele Traian Basescu declara ca aducerea lui Omar Hayssam in Romania nu este posibila din cauza blocarii la Comisia de politica externa din Senat a acordului de extradare cu Siria, apreciind ca ceea ce face Titus Corlatean, presedintele Comisiei de politica externa din Senat, e un blocaj politic mai rau decat "coruptia lui Sorin Apostu". Seful statului mentiona ca, in urma vizitei presedintelui Bashar al-Assad la Bucuresti, in toamna anului 2010, a fost parafat un tratat de extradare cu Siria. Potrivit presedintelui Basescu, acesta este un document necesar pentru aducerea in tara a lui Omar Hayssam, in conditiile in care legislatia Siriei prevede imposibilitatea extradarii persoanelor care au cetatenia siriana. In replica, Titus Corlatean a respins "ferm" declaratiile facute de Basescu despre blocarea, la Comisia de Politica Externa a Senatului, a ratificarii unor acorduri dintre Romania si Siria, inclusiv unul de extradare, care ar fi aplicabil in cazul lui Omar Hayssam.


(296 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Titus Corlatean: In dezbaterile pe subiectul Hayssam si acordul Romania-Siria "s-a ascuns un element extrem de important" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.6020278930664 seconds.