Joi, 14 Iunie 2012 - 08:28 AM Aleg.RO: Basescu: Ponta nu a aparat interesele Romaniei
Publicat de: ---
de George Damian
Politica interna
Taguri: basescu, Ponta, interese, curtea_constitutionala, ccr
Sharevar addthis_config = ;
Presedintele Traian Basescu a tinut in direct o lectie despre functionarea Uniunii Europene si l-a acuzat pe premierul Romaniei de demagogie si dezinformare in chestiunea reprezentarii Romaniei la nivelul Consiliului European
.
Traian Basescu a aratat ca in cadrul Consiliului European Romania trebuie reprezentata de presedinte, iar premierul si ministrii trebuie sa participe la Consiliul UE care ia deciziile practice. Basescu a spus ca partenerii europeni s-au ingrozit de cata necunoastere exista in randurile politicienilor romani cu privire la mecanismele UE. Presedintele a precizat ca daca Parlamentul Romaniei gaseste o modalitate legala de mutare a atributiilor de reprezentare el o va respecta. Basescu a mai spus ca se va intalni azi cu premierul Ponta si ca este gata sa demisioneze daca va fi modificata Constitutia si va fi modificata durata mandatului prezidential astfel incat sa se suprapuna cu durata mandatului parlamentar.
Romania: reprezentata de presedinte
?Exista o singura persoana care reprezinta statul. Este presedintele. Cu asta incep atributiunile presedintelui din Constitutie?, a spus Basescu. ?Parlamentul European exercita impreuna cu Consiliul, structura in care sunt reprezentate guvernele, functiile legislativa si bugetara. Acolo unde se discuta de bani este Guvernul in codecizie cu Parlamentul?, a explicat Basescu de ce il trimite pe Ponta la Consiliul UE.
Memorandumul buclucas
Basescu a prezentat jurnalistilor memorandumul privind pozitia Romaniei la Consiliul informal din 23 mai: ?Vedeti aici semnatura ministrului Andrei Marga, a ministrului Leonard Orban, acordul primului-ministru Victor Ponta. Este un memorandum de trei pagini care a fost discutat intre structurile ministerial si departamentul de la Presedintie care a trecut prin Guvern, unde toti ministrii se puteau pronunta?. Presedintele l-a acuzat astfel pe premier ca dezinformeaza atunci cand spune ca Guvernul nu a fost implicat in reprezentarea la nivelul UE.
Mai mult, Basescu a prezentat o serie de exemple in care Guvernul Ponta nu a reprezentat la un nivel ministerial Romania: ?La reuniunea Consiliului UE din 15 mai pe teme financiare a participat premierul italian Mario Monti. Din partea noastra a participat un secretar de stat. Pe 11 iunie, o reuniune pe mediu la care unele state UE au trimis si cate doi ministri. Romania nu a trimis nici un reprezentant al Guvernului, a trimis un adjunct de la misiunea din Bruxelles. Emisiile de carbon vor costa mult Romania. Cum a fost aparata Romania?? De asemenea, Basescu a acuzat Parlamentul Romaniei ca nu a transmis puncte de vedere legate de legislatia promovata la nivelul Uniunii Europene.
Sova flutura suspendarea
Dan Sova, senatorul social-democrat, a declarat ca presedintele Traian Basescu trebuie suspendat daca nu va respecta Constitutia si regulamentele Legislativului, care constituie temeiul legal al declaratiei Parlamentului privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European. Sova a invocat si articolul 102 din Constitutie, potrivit caruia Guvernul asigura realizarea politicii interne si externe a Romaniei. ?Eu cred ca, daca presedintele Romaniei nu va respecta Constitutia, nu va respecta articolele din regulamentele Parlamentului -, domnia sa se va incadra in ceea ce Constitutia califica drept o incalcare grava a Constitutiei si trebuie suspendat?, a sustinut Dan Sova. El a explicat ca declaratia adoptata de Parlament mentioneaza ?foarte clar? ca presedintele Romaniei trebuie sa reprezinte Romania la Consiliul European in probleme de politica comuna externa a Uniunii, politica militara si securitate militara, iar premierul Romaniei trebuie sa fie responsabil de reprezentarea Romaniei la Consiliu, in probleme economice, financiare, fiscale, bugetare, sociale.
Argumente de la Cotroceni
Presedintele Traian Basescu a spus ca pentru modificarea reprezentarii la Consiliul European este nevoie de un act juridic, si a subliniat ca declaratia privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European adoptata marti de Parlament nu ii este opozabila. ?Daca vrea (premierul Victor Ponta - n.r.) sa preia atributiunile presedintelui, ii trebuie un act juridic care poate fi hotarare a Parlamentului, poate fi lege, motiune nu poate fi?. Basescu a apreciat ca modificarea reprezentarii la nivelul Uniunii Europene constituie o modificare a Constitutiei. ?Jocul politic de astazi arata dorinta USL-ului de a modifica Legea fundamentala. Foarte bine, dar eu ii rog de trei ani sa participe la modificarea Constitutiei si sa facem aranjamentele pe care majoritatea de doua treimi a Parlamentului si pe urma poporul le va dori, dar nu putem modifica prevederi din Constitutia Romaniei, bazandu-ne pe o declaratie care nu este act juridic?, a spus Basescu. Acesta sustine ca in Consiliul European se iau decizii politice, iar premierul Ponta poate participa la sedintele Consiliului Uniunii Europene unde se stabilesc modalitatile de aplicare a deciziilor politice.
Ponta nu se teme
Victor Ponta a afirmat ca nu este speriat de un conflict cu presedintele Traian Basescu pe tema reprezentarii la Consiliul European. Victor Ponta a precizat marti ca are obligatia ca sef al Guvernului sa aiba ?un dialog institutional cu orice persoana care ocupa functia de presedinte al Romaniei? si a afirmat ca ?sigur? va merge sa discute cu Traian Basescu.
Ponta a dus in sprijinul participarii sale la Consiliul European argumentul ca la aceasta reuniune participa majoritar prim-ministri ai tarilor membre. ?De fapt, din 28 de tari, inclusiv Croatia care va adera la anul, sunt 25 de prim-ministri, presedintele Ciprului, pentru ca nu exista prim-ministru in Cipru si presedintele Frantei, deoarece presedintele Frantei numeste si demite premierul fara Parlament. In toate cele 25 de tari reprezentarea o face primul-ministru?, a spus Ponta. Acesta a mai subliniat ca doreste ca Romania sa fie reprezentata corespunzator la Bruxelles. ?Acum, pe 28, se discuta lucruri care tin strict de atributiile Guvernului Romaniei. Nu este functional sa mearga altcineva decat seful Guvernului. Eu nu tin mortis ca eu sa particip, tin mortis ca Romania sa fie bine reprezentata?, a subliniat Victor Ponta.
Suspendarea presedintelui fara Constitutie
Proiectul de Lege prin care parlamentarii vor sa modifice prerogativele Curtii Constitutionale (CCR) a primit, miercuri, aviz favorabil de la Comisia juridica din Camera Deputatilor si urmeaza sa fie dezbatut in plen.
Potrivit acestui proiect, Curtea Constitutionala pierde din atributii, si anume pe aceea de a controla constitutionalitatea hotararilor Camerei Deputatilor si Senatului.
Prin acest proiect, USL urmareste eliminarea avizului final dat de CCR care ar fi necesar in cazul unei eventuale hotarari a Parlamentului de suspendare a presedintelui tarii.
Pentru descongestionarea CCR
Initiativa legislativa prin care se propune ca CCR sa nu se mai pronunte pe hotararile Parlamentului apartine deputatului PNL, Cornel Pieptea, si senatorului PSD, Georgica Severin. Cei doi, in expunerea de motive, sustin ca urmaresc obligatia actuala de a se exprima asupra constitutionalitatii hotararilor Senatului si ale Camerei Deputatilor incarca excesiv Curtea Constitutionala, ba chiar ?dauneaza bunului mers al activitatii acesteia si a exercitarii rolului de arbitru institutional, rol asumat nu de putine ori, in contextul constitutional romanesc?.
Decizia in comisie a fost adoptata cu cinci voturi pentru si doua voturi impotriva, anunta Agerpres. Raportul adoptat in Comisia juridica va fi inaintat spre dezbatere si adoptare plenului Camerei Deputatilor, care este primul for sesizat in acest caz.
Daca proiectul va fi votat de Camera Deputatilor si aprobat apoi si de Senat, conform noii forme a legii de functionare, Curtea Constitutionala se va pronunta, in ceea ce priveste Parlamentul, doar asupra constitutionalitatii regulamentelor celor doua Camere, la sesizarea unuia dintre presedintii lor, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau cel putin 25 de senatori. Nu si asupra hotararilor uneia sau alteia dintre camerele Parlamentului.
Deputatul Gabor: Curtea Constitutionala e supusa Parlamentului
Unul dintre membrii Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, liberalul Gheorghe Gabor, a declarat ca, practic, prin aceasta propunere de act normativ se revine la vechea Lege de organizare si functionare a Curtii Constitutionale de dinainte de 2007. ?Curtea Constitutionala este si ea supusa Parlamentului, pentru ca Parlamentul ii acorda bugetul. Or, din moment ce Parlamentul adopta hotarari, este normal ca aceste hotarari sa ramana in vigoare si Curtea Constitutionala sa le respecte. Deci, nu mai pot sa fie atacate la Curtea Constitutionala. Ce inseamna acest lucru? Cine face Constitutia? Parlamentul. Este organul legiuitor care poate sa redacteze Constitutia, lege care trebuie sa fie respectata de toate puterile din stat. Ce sens mai are ca hotararile date de Parlament sa poata sa fie modificate de Curtea Constitutionala? Raspunsul la aceasta intrebare este ca nu e necesar ca aceasta Curte Constitutionala sa se pronunte in legatura cu hotararile Parlamentului?, a declarat deputatul PNL.
(282 afișări)
| |
|