Vineri, 15 Iunie 2012 - 05:19 AM Aleg.RO: Alegeri locale 2012. PRIMARII alesi cu scoruri intre 90 si 100 la suta. "Am avut contracandidati un picut nepregatiti care nu stiu sa faca o campanie"

Publicat de: ---

Gândul

Ambitie - "un abator, un ceva, orice vreau sa fac"-, realizari "toate boboc", precum kilometri intregi de alei pietonale cu tot cu copaci si bancute "la gata", si contracandidati "un picut nepregatiti care nu stiu sa faca campanie electorala" si neaparat apartenenta la USL . Pe scurt, acesta este portretul-robot al candidatului la primarie care a obtinut peste 90% din voturile valabil exprimate.

gandul a contactat cinci candidati la fotoliul de primar care au obtinut intre 90% si 100% din sufragiile exprimate. Toti au candidat din partea USL.

Doi dintre ei nici macar nu au avut contracandidati, despre care ei cred ca "nu au vrut sa se faca iar de ras".

Cum faci sa te voteze noua din zece alegatori

Un astfel de caz este cel din localitatea Gradistea, judetul Braila, unde candidatul la functia de primar Petre Andrei (USL) a fost ales cu un procentaj de 90,37% din voturile valabil exprimate, potrivit informatiilor furnizate gandul de BEJ Braila.

Cum explica faptul ca a obtinut 90,37%? Contracandidatii lui au fost "un picut nepregatiti" si "fara a sti sa faca campanie electorala". Petre Andrei este la al treilea mandat. "La primul mandat am obtinut 73% din voturi, la al doilea 83%, acum la al treilea 90,37%. La al patrulea o sa candidez singur", glumeste el. Adauga imediat ca, daca nu reuseste sa realizeze tot ce si-a propus, nu va mai candida pentru un nou mandat la primarie. "Am facut 11 km de alei pietonale la gata, cu bancute si copaci. Am un parc efectuat. Am construit un dispensar, cu cabinet stomatologic, cu medicina generala, cu tot ce trebuie", se mandreste Petre Andrei. Cele mai mari realizari ale sale, in mandatul al doilea, sunt o scoala si o gradinita, care sunt "boboc". "Am obtinut prin Programul Operational Regional POR un milion de dolari. Dolari, nu euro. Avem si o gradinita noua. Toate sunt boboc!"

Are ambitie si ne marturiseste ca pentru noul mandat si-ar propune ceva nou, ceva deosebit, pentru ca "cele mici le-am cam facut". Vrea sa realizeze racordarea comunei la reteaua de gaze si sa obtina fonduri europene, la care crede ca nu a avut acces din cauze politice. "Fiind o conjunctura politica, pana acum nu ne-au fost acceptate la finantare europeana proiectele depuse. Acum sa vedem. Un abator, un ceva, orice vreau sa fac", ne asigura Petre Andrei.

Din declaratia sa de avere, completata in aprilie 2010, reiese ca pe langa veniturile de 23.550 lei (echivalentul a 2.000 de lei lunar) ca primar, Petre Andrei a mai obtinut venituri si din vanzari de furaje -19.000 de lei - iar sotia sa a obtinut vanzari de animale 17.500 de lei si 21.000 de lei din vanzari de cereale.

Sotia sa a mai obtinut si 8.500 de lei din "prestari lucrari mecanice agricole", dupa cum reiese din declaratia de avere.

Surpriza celor 95%

In localitatea Slatioara, din judetul Valcea, Cristian Sorin Romcescu (USL) a fost reales, cu 95% din voturi, primar al comunei, surclasandu-si ceilalti doi contracandidati.

Spune ca nici chiar el nu se astepta sa obtina atatea sufragii, desi miza totusi pe 85%-90% dintre ele.

"Am obtinut 95% dintre voturi, mai exact 1.675 voturi. Ca in orice competitie am avut emotii. Au fost emotiile competitiei. Ma asteptam sa iau 85%-90% din voturi, a fost o surpriza si pentru mine procentajul de 95% », a declarat pentru gandul Sorin Romcescu.

Edilul ales la Slatioara spune ca "scorul" obtinut in alegeri se datoreaza proiectelor realizate in primul mandat si ca totodata il "obliga sa munceasca mai mult pe viitor". "Am avut un proiect pe masura 3.22, in valoare de 2,5 milioane euro. Din aceste fonduri europene am realizat 20,5 km de canalizare, 6,5 km de drumuri locale, extindere apa - 2 km, un camin de batrani de 8 locuri, precum si o scena metalica pentru spectacole in aer liber. Pentru scena, investitia totala a fost de 2 miliarde de lei vechi (200.000 lei noi)", se mandreste Romcescu.

El crede ca si relatia pe care o cladit-o cu cetatenii a contat mult in obtinerea scorului bun.

De altfel, pe site-ul primariei din Slatioara se mentioneaza "Salut pe toti locuitorii comunei Slatioara indiferent de varsta, sex, religie pentru faptul ca sunt alaturi de mine de peste patru ani de cand gandurile, preocuparile si realizarile in plan socio-economic se intrepatrund. Ca primar al comunei, doresc sa declar ca institutia pe care o reprezint este un partener viabil si serios in dialog cu cetatenii".

A "concurat" singur si a strans 98,8% din voturi

Vasile Bratosin, candidatul din comuna Paulesti, judetul Vrancea, a declarat pentru gandul ca a obtinut 98,8% din voturi la alegerile din 10 iunie.

Bratosin nu a avut un contracandidat. "In 2008 am castigat cu 75%, ceilalti contracandidati s-au facut de ras, anul acesta nu au dorit sa se mai compromita", a declarat pentru gandul Vasile Bratosin.

Primar "fara voie"

Bratosin tine sa precizeze ca Paulesti este una dintre cele mai vechi comune atestate din judet. Ea a fost desfiintata, iar in 2003 a fost reinfiintata. "In 2003 eu am ajuns primar, desi nu mi-am dorit. Am fost numit primar prin ordin al prefectului. La alegerile din 2004 am castigat. Si in 2008 am castigat", isi aminteste Vasile Bratosin.

Se mandreste spunand ca "a scos comuna Paulesti din epoca de piatra". "Se circula doar cu caruta, acum avem in total sase km de drumuri asfaltate, scoli moderne, farmacii, gradinite, posta", a aratat Vasile Bratosin.

Primarii "100%"

Georgel Burcea, membru USL, este noul primar ales al comunei Raca, din judetul Arges.

"Am obtinut 100%. Nu am avut contracandidati. In 2008 am avut cinci contracandidati si am castigat alegerile cu 56%. Cel mai mult conteaza munca pe care o depui, dar si sa fii sincer, cinstit, corect, sa fii prieten cu oamenii. Contracandidatii mei din 2008 au considerat ca nu are rost sa mai candideze", povesteste Burcea.

Are doua proiecte - finalizate chiar inainte de organizarea alegerilor locale din acest an - cu care se mandreste: alimentarea cu apa a comunei si proiectul de modernizare si extindere a scolii, cu fonduri europene. Valoarea totala a proiectului a fost de 19 miliarde de lei, prin Programul Operational Regional.

Pentru noul mandat, isi propune sa faca, printre altele, drumuri, trotuare si o cantina sociala.

Un alt primar care a fost ales cu 100% dintre voturile valabil exprimate este Ioan Schiau. El a obtinut astfel al saselea mandat la Mihaileni, in judetul Sibiu, fiind singurul candidat inscris la alegeri.


(412 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Alegeri locale 2012. PRIMARII alesi cu scoruri intre 90 si 100 la suta. "Am avut contracandidati un picut nepregatiti care nu stiu sa faca o campanie" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62118291854858 seconds.